Trist Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2021 Cześć wszystkim pomógłby ktoś w złożeniu komputera do 5000zł ogólnie używam komputera do wszystkiego oczywiście górę biorą gry lubię grać i pewnie jakbym miał fajny wydajny sprzęt to bym pograł. Zależy mi też na tym żeby komputer móc rozbudować za może 5 lat żeby jeśli jest to możliwe był on na w miarę nowej płycie. Jeśli możecie coś doradzić albo podsunąć jakiś gotowy zestaw byłbym wdzięczny głownie mi chodzi o to aby PC był wydajny w grach nie grzał się chodził po prostu sobie na spokojnie bez większej spiny w grach. Monitor mam wiec na razie mi nie potrzebny. A druga sprawa jest taka posiadam laptop hp elitebook 6930p i pytanie czy jest możliwość go jakoś podkręcić ram dołożyłem ma 4gb ale to nic takiego jeśli się da coś więcej proszę o odpowiedzi. W laptopie jest: Procesor: intel core 2 duo P8700 socket 478 Pamięć: 4gb RAM Grafika: ATI Mobility Radeon HD 3400 256mb Płyta główna: niestety nie wiem... Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2021 Witam "mistrzuniu", chyba trochę bujasz w obłokach z takim podejściem , bo spóźniłeś się zakupem czy modernizacja, tak powiedzmy, jak był by to koniec roku 2019r to plan był by wykonalny , a przy obecnych cenach sprzętu i kart graficznych to budżet 5 tys. , to chyba tylko na sama kartę graficzna i trzeba by jeszcze z 1 tys. dołożyć. XD czy zakup już chcesz zrobić powiedzmy za tydzień ?, czy dopiero za jakiś czas ?, jest to dosyć istotne , bo obecnie można zrobić zestaw na CPU 11 gen Intela , lub za moment na 12 gen. Intela, jak wejdą płyt główne z średniej i niskiej pułki cenowej, a ile pozostanie kasy na zakup karty graficznej to ? no bo jak tu zareklamować i polecić komuś np. obecnie kartę graficzna w cenie około 2 tys. PLN, np. taki GTX 1650, kiedy powinien on kosztować jakieś 500 PLN ... , a to nie jest dobra karta do grania , bo potrzebny był by co najmniej GTX 1650 Super, i to jest obecnie podstawowa karta do grania, bez fajerwerków ale z dobrym CPU można na średnich zagrać w każda nowa grę w 1080p , ale ale, ty chciałbyś grać co najmniej przez 5 lat bez modernizacji ? , jak to zrealizować ? , i stad właśnie moja aluzja aby sprowadzić ciebie na ziemie ... za "rogiem" Intel będzie powracał na rynek dedykowanych GPU, poczekajmy aż produkty ukażą się w sklepach , wycena, faktyczna wydajność oraz dostępność. co do laptoka i przeprowadzenia OC , mogę to tylko skomentować cytatem z filmu : "postradałeś swoje wolkańskie zmysły" , lub po polskiemu , słoneczko za bardzo przygrzało, czy cegłówka spadła na głowę ? i tak owszem, nie jestem osoba co pogłaszcze, przytuli, poklepuje po ramieniu oraz suszy zęby. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2022 @Mr.T... Dzięki trochę namówiłeś mnie do poczekania, chociaż inflacja nabiera rozpędu i może nie głupie by było nakupić sprzętu w ratach 0% przed kolejnymi podwyżkami, jest obawa że do czasu premier intela wszystko może być jeszcze droższe, a same ich karty też.. Druga niewiadoma to kryptowaluty, niby lecą teraz w dół ale pewnie tylko po to żeby zaraz jak zawsze wystrzelić.. Ehh po pcmr zostały zgliszcza w porównaniu do konsol. @Trist Co do podkręcania laptopów.. Kiedyś po prawie 10 latach używania gamingowego msi uznałem że czas przejść na ssd bo użytkowanie już było czystą rozpaczą i chyba od samego ssd dostał ostatniego zawału serca.. Także wara od laptopów bo są fajne tylko na chwilę. Co się z jego przegrzewaniem, wyciem i czyszczeniem namęczyłem to moje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...