Bronson Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2021 Hej, chciałbym wymienić procesor, i zastanawiam się co wybrać z tego co jest obecne na rynku... aktualnie siedzę na platformie AMD - mobo MSI X470 Gaming Plus + ryzen 2600x (na tym zamontowana Noctua NH - U14S) + 64 GB RAM, grafika przy tym procku to EVGA GTX 1080TI. Myślałem, aby wrzucić max co obsługuje ta płyta główna - 5950x, jednak zastanawiam sie czy jest sen... Nie wykorzystuję kompa do pracy (jeśli już to tylko aplikacje biurowe), służy mi głownie jako domowe centrum multimedialne - gry, filmy, sterowanie monitoringiem, piecem i roletami zewnętrznymi (choć z tych 2 ostatnich częściej używam apki z tel.) Nie jestem znawcą tematu 😉 dlatego chcę się podpytać bardziej obeznanych, czy do moich zastosowań celować w tego 5950 czy może w cos tańszego? (ten aktualny ryzen mam wrażenie jakby był delikatna blokada dla karty graficznej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2021 (edytowane) Witam! 5950x to nieopłacalny procesor. Ja bym brał 5800x, ewentualnie 5900x. Edytowane 29 Grudnia 2021 przez DaffyDuck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2022 Bardziej się opłaca 5800X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2022 Do takich zastosowań, to 5800x będzie bardziej niż wystarczający. Osobiście mając taką grafikę i 2600X, zmieniłbym na 5600x, przy którym ten GF mógłby już spokojnie rozwinąć skrzydła, a różnica między 2600 była by i tak bardzo duża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...