ozdob Opublikowano 1 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2022 Cześć Niestety mój obecny komputer wyzionął ducha (coś w nim zabija płyty główne), więc jestem niejako zmuszony do zmiany. Jak wieloletni czytelnik zestawów chciałem skorzystać z gotowca, jednak widzę same płyty mATX. Wziąłem taką żeby podmienić za mojego MSI B75A-G43 (szukałem co padło w aktualnym PC’cie) i nie podoba mi się ta konstrukcja, nacikane tam strasznie, RAM, CPU, GPU za blisko to imho jest, a miejsce na komputer nie jest dla mnie problemem, więc preferują pełne ATX. Nie podkręcam i nie planuje, komputer ma stać nieruszany (pomijam cykliczne odkurzanie) i służyć jak najdłużej. Zastosowanie do wszystkiego: przeglądarka(oj dużo kart niestety), programowanie (IntelliJ-Java/Python/GO, Android Studio, Docker, WSL, VirtualBox), Office (tu raczej spokojnie, bez wielgachnych zbiorów danych), filmy po HDMI, i weekendowo/nocnie gry (FullHD od Killing Floor 2, przez GTA5, Assasynów do Cyberpunka jak już będzie GOTY) Prosiłbym o ocenę modyfikacji zestawu za 6,2k (bez grafiki): Procesor Intel Core i5-11400, 2.6GHz, 12 MB, OEM 839pln (nie F i OEM bo z doświadczenia seryjne chłodzenie i tak idzie w kąt, a grafika w CPU mocno ułatwia diagnostykę/sprawia, że śpię spokojniej) MSI B560-A PRO 577pln (nie potrafię znaleźć testów, ale zakładam, że jest niegorsza niż wersja mATX i pociągnie i5, i7/i9 nie planuje pakować później) Ballistix Ballistix, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL16 430pln (kopiuj/wklej ze zestawu za 6k; wcześniej czy później będzie x2 do 32GB; jednocześnie tutaj nie ogarniam sytuacji z pamięciami, czy “szybsze” pamięci nadal mogą się przestawić na wolniejsze i będzie to działać bez kombinowania, innymi słowy czy 3600mhz ma sens, czy w ramach podejścia “włóż i zapomnij” lepiej wziąć 3200mhz?) be quiet! Straight Power 11 650W 530pln (używam jednego egzemplarza 450W od ~12lat więc sentyment do marki bardziej niż zdrowy rozsądek, możliwe, że jednak portfel zdecyduje o Corsair TX650M 650W) Co daje razem +/- 2400 pln plus 700 pln na Microsoft Windows 11 Pro PL 64 bit OEM (obecnego systemu nie mogę legalnie aktualizować/przenosić, pochodzi z dawnych czasów studenckich). Jest to chyba blisko kwoty jaką chciałbym wydać, ale jeśli kolejne 200-300 pln wpłynęłoby pozytywnie na niezawodność, jestem skłonny je wydać. Z aktualnego komputera zostaje: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6GB kiedyś chciałbym go zmienić, dlatego zasilacz 650W, ale raczej jak się pojawi seria 4xxx niż na aktualną 3xxx GoodRam Iridium Pro 250GB SATA Samsung evo 860 500GB SATA DVD+RW SATA (chyba LiteOn; siła wyższa muszę mieć możliwość wypalenia/odczytania płyty) Dysk NVME będzie, w bliżej nieokreślonej (tegorocznej) przyszłości, pewnie jakiś Samsung. Chciałbym też zostawić chłodzenie Spartan 3 PRO (HE 1024), z tego co rozumiem LGA1155 i LGA1200 pod względem montażu chłodzenia są kompatybilne. Pozostaje kwestia wydajność. TPD chłodzenia wg danych producenta to max 150W, 11400 ma 65W, aktualnie posiadam i5-3470, który ma 77W, brzmi jak zadziała i będzie nie głośniej. Tylko czy tak faktycznie jest? Obecnie jest dojść cicho i nie chciałbym mieć pod względem akustycznym odkurzacza w pokoju. Zestaw wyląduje w Modecom Oberon PRO z okienkiem (nie GLASS). Dołożenie kolejnych 150pln na chłodzenie nie jest wielkim problemem, ale wolałbym te pieniądze włożyć w ewentualną wymianę wiatraków w obudowie. Obudowy nie mam jeszcze, to prezent, który zaginął w czeluściach UPS i ma dotrzeć na dniach. Sprawa jest dość pilna niestety i nie mogę poczekać aż “tańsze Alder Lek’i” pojawią się w sprzedaży. Chyba, że się mylę i to będzie połowa stycznia a nie marca. Z góry dzięki za porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2022 Witam widzę ze ogólnie masz określone co potrzebujesz. testy VRM dla B560 ja bym dopłacił do "MSI B560M Bazooka" https://www.youtube.com/watch?v=HkiTA0XvXUM&t=577s zakup w dzisiejszych czasach CPU bez igpu, to strzał w kolano, także Twój wybór jest jak najbardziej uzasadniony. coś psuje płyt główne ? ,a to ile tych płyt głównych uległo awarii ? , jak nie ma jakiego dysku HDD to pozostaje tylko opcja problemy z WLZ a "zero" masz ok ?, bo zasilacz wraz z listwa przepięciowa o ile się posiada, w niedostateczny poziomie filtrują napięcia ?. 11 gen. Intela do zabawy typu gry Internet muzyka film , to nie trzeba inwestować w wydajne dodatkowe chłodzenie , ale jak już chce się coś bardzie wymagającego podziałać to okazuje ze grzeją się niesamowicie, także zakup czegoś dobrego to raczej inwestycja a nie wydatek. CPU SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan (SPC307) około 220 PLN można tez rozważyć 190 PLN Arctic Freezer 34 eSports Duo (ACFRE00060A) i5 posiadaj "gorszy" kontroler dla obsługi pamięci ram, wiec z tym czy od kopa i bez kombinowania będzie działać na 3600MHz to ?, oczywiście ze mniej pitolenia będzie z 3200MHz. w cenie do 550 PLN to już można szukać zasilaczy z 7 czy 10 letnia gwarancja producenta , a nie tylko 5 lat "be quiet". BitFenix Whisper M 850W (BP-WG850UMAG-9FM) Phanteks AMP P750G (PH-P750G) MSI MPG A750GF 750W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozdob Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2022 4 godziny temu, Mr.T... napisał: testy VRM dla B560 ja bym dopłacił do "MSI B560M Bazooka" https://www.youtube.com/watch?v=HkiTA0XvXUM&t=577s Po obejrzeniu tego testu i przeczytaniu jeszcze tego https://www.techspot.com/bestof/intel-b560-motherboards/ to tak trochę mina mi zrzedła 😕 Co do Bazooki to ona jest mATX, nie widzę wersji ATX, jest za to MSI MAG B560 TORPEDO opisana jako “12+2+1-FAZOWY SYSTEM ZASILANIA”, gdzie Bazooka w opisie ma “5+2+1-FAZOWY SYSTEM ZASILANIA”. I to powstaje u mnie najawiększy mind fuck bo B560-A PRO o którym pisałem też w opisie ma “12+2+1-FAZOWY SYSTEM ZASILANIA”. Informacja z opisów w sklepie, bo na stronie MSI nie ma specyfikacji zasilania, jest podobnie jak w sklepach opis słowno-muzyczny. Ale patrząc po zdjęciach to 560PRO (czyli płyta z testów powyżej) ma jakieś nieosłonięte tranzystory (tyrystory?) a 560-A PRO i Torpedo mają osłonięte układy i jest ich więcej niż w Bazooka, która góruje nad “gołbym” PRO. Więc nie wiem co o tym sądzić, jestem trochę przyzwyczajony, że biorę specyfikację i widzę różnice, a nie po obrazkach muszę się ich domyślać. 4 godziny temu, Mr.T... napisał: coś psuje płyt główne ? ,a to ile tych płyt głównych uległo awarii ? , jak nie ma jakiego dysku HDD to pozostaje tylko opcja problemy z WLZ a "zero" masz ok ?, bo zasilacz wraz z listwa przepięciowa o ile się posiada, w niedostateczny poziomie filtrują napięcia ?. Dwie padły: MSI B75A-G43 i B75MA-P45 (kupiona po wstępnej diagnozie, że to płyta padła). Wyglądało to tak 25XII normalnie korzystałem z PC’ta, wyłączyłem go i listwę (zawsze tak robię) i 26XII jak chciałem go włączyć zero reakcji. Pierwsza myśl zasilacz, więc odpiąłem wszystko poza nagrywarką, odpaliłem go “na krótko”, pomierzyłem napięcia miernikiem, wyglądały ok. Spiąłem wszystko razem (poza grafiką) i nadal martwe (włącznik od obudowy też wykluczony, próbowałem zwierać piny na płycie), więc stwierdziłem zaryzykuje płyty na podmianę. 29XII wsadziłem drugą płytę (nadal bez grafiki zewnętrznej) wszystko ładnie wstało, odpaliłem Prime95 pochodził ponad 30 minut, temp. na procku była <63 stopnie, wszystko było responsywne więc stwierdziłem bingo. Niestety nie zwróciłem uwagi na stabilność napięć i temperaturę chipsetu (o ile w ogóle była dostępna). Miałem trochę roboty więc jechałem bez grafiki do końca roku. W sylwestra słyszałem jak mi cewki jakoś tak głośnawo piszczą, ale tylko przy 0%CPU, jak było >10% cisza, więc wiele nie myśląc odpaliłem jakiś skrypt co tam zjadał 15-20% procka. No i w nowy roku znów zero reakcji na włącznik. Jak przystawiłem ucho to słyszałem cykanie (raczej na płycie, ale nie umiem go dokładnie zlokalizować) po podaniu napięcia, jakby jakiś mikro przełącznik walczył, ale nie mógł się załączyć, podobny dźwięk był na poprzedniej płycie. Najbliżej mi do zwalenia winy na zasilacz albo jak mówisz, faktycznie mi coś sieć w domu padła. Listwę mam i bezpieczniki całe, ale niestety stare budownictwo więc uziemienia brak. Na tej samej listwie żyje laptop i monitor i im nic nie jest, więc jakby bardziej obstawiam coś w PC’cie. 4 godziny temu, Mr.T... napisał: w cenie do 550 PLN to już można szukać zasilaczy z 7 czy 10 letnia gwarancja producenta , a nie tylko 5 lat "be quiet". BitFenix Whisper M 850W (BP-WG850UMAG-9FM) Phanteks AMP P750G (PH-P750G) MSI MPG A750GF 750W Zasilacz jak napisałem bardziej sentyment, więc z chęcią zapoznam się z Twoimi propozycjami, dzięki. Jedynie pytanie o moc, 750W brzmi dla mnie już poważnie. Zaznaczając, że ostatnio zmieniałem platformę w 2012, wiec może to teraz taki nowy standard? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2022 na mnie nie działa już magia podawanych cyferek, czy podawanie z du..py specyfikacji która za chwile może być zmieniona bo producent chce przyoszczędzić, witamy w współczesnej elektronice... także opieranie się tym co pisze producent i jak on traktuje opis produktu, a stanem faktycznym to mogą być trochę różnice. pozycja 131, fakt ze w opisie jest dużo znaków zapytania takie zestawienie VRM dla LGA 1200, głownie skupiają się na Z490 i Z590 https://docs.google.com/spreadsheets/d/1yPS3hj_K7EPT4RBWCyjdKNP56pnwDz-IgBc0975-FUg/edit#gid=651330836 trzeba patrzeć pod jaki CPU się chce zakupić płyt główna, czy będzie robiony w przyszłości upgrade, lub OC i jak z danym CPU radzi sobie sekcja zasilania, nisza temperatura na sekcji raczej na pewno przełoży się na dłuży czas eksploatacji także przed zakupem i jest to nie możliwe aby poprosić sprzedawcę aby np. podał mi płytę główna, a ja cyk ściągam radiator z sekcji zasilania i potrze co tam są za elementy mocy , pan poczeka bo musze na necie sprawdzić ile "Amper" daje ten element XD co do analizy poprawności pracy zasilacza to proponuje poczytać w jaki sposób sprawdza i testuje się zasilacze impulsowe czyli kompiuterowe miernikiem cyfrowy to można tylko sprawdzić czy podaje napięcia, a nie czy zasilacz jest sprawny i nie stanowi zagrożenia dla podłączonych podzespołów, bo miernik cyfrowy odcina górne i dolne piki napięcia i podaje jedynie uśredniona wartość, tutaj to potrzeby jest oscyloskop z wraz odpowiednim zestawem do sztucznego zmiennego obciążania dla zasilacza i osoba potrafiąca go obsługiwać. peszek, bo sam szukałem firmy/osoby co badała by za pieniądze, kilku letnie zasilacze właśnie pod kotem sprawności i bezpieczeństwa dla podłączanych podzespołów, NIE ZNALAZŁEM 750W czy 850W w czym problem , ze zasilacz będzie pracował na poł gwiazdka , dla mnie to nie jest problem a dla Ciebie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozdob Opublikowano 2 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2022 18 minut temu, Mr.T... napisał: pozycja 131, fakt ze w opisie jest dużo znaków zapytania takie zestawienie VRM dla LGA 1200, głownie skupiają się na Z490 i Z590 https://docs.google.com/spreadsheets/d/1yPS3hj_K7EPT4RBWCyjdKNP56pnwDz-IgBc0975-FUg/edit#gid=651330836 O dziękuje takiego czegoś szukałem, ale złe hasła do googla wrzucałem. Patrząc po tym to Torpedo jest nie gorsze niż Bazooka, fakt droższe (~60pln), ale pasujące mi formatem. Ale dalej to B560-A PRO, nie daje mi spokoju, tam są podane dane dla B560M-A Pro, podobnie jak tutaj https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_ZGSXi1deJEXhHZNcm3bGvP-r8KkNKKPdTuBoFPctH4/edit#gid=262608602. A po zdjęciach mATX i ATX wyglądają inaczej jeśli idzie o zasilanie. Nie mam jednak ochoty robić za testera, wiec raczej Torpedo, chyba, że znajdę gdzieś opis dla B560-A Pro. 27 minut temu, Mr.T... napisał: co do analizy poprawności pracy zasilacza to proponuje poczytać w jaki sposób sprawdza i testuje się zasilacze impulsowe czyli kompiuterowe Tak zdaję sobie z tego sprawę, test był raczej na zasadzie czy wszystkie napięcia są. Miałem już takiego jednego co "zgubił" jedną linię. Co do sprawdzania to lata temu be quiet miał serwis kawałek od mojego bloku, oni co prawda aż do oscyloskopu się nie odwoływali, ale faktycznie mieli zestawy rezystancji do obciążenia i jakiś fikuśny miernik w środek pokazujący min/max. A wiem to bo miałem (niestety) okazję skorzystać z ich usług. Niestety się wynieśli 😞 Od strony usługowej jestem wstanie zrozumieć czemu nikt czegoś takiego nie oferuje. 29 minut temu, Mr.T... napisał: 750W czy 850W w czym problem , ze zasilacz będzie pracował na poł gwiazdka , dla mnie to nie jest problem a dla Ciebie ? Problem to za mocne słowo 🙂 Bardziej ciekawość. W sensie początkowy wydatek będzie większy i nie widziałem jeszcze krzywych sprawności, ale obstawiam, że max jest w okolicach 75-80% obciążenia zasilacza. Ale patrząc obiektywnie w dłuższej perspektywie czasu, faktycznie masz racje, że to może być lepszy wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...