Dawid360 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2022 Cześć kupiłem ostatnio pamię ram laptopa . Mam jedno wejśćie więć kupiłem 16 gb 3200mh włożylem i mam wieksze spadki fps np w fortnite .Czy może być to problemz tym że mam maksymalne taktowanie w laptopie 2400mh pomóżcie >? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2022 Jeśli poprzednia pamięć pracowała z mniejszą prędkością, to nowa może być szybsza, ale i tak się ustawi na mniejszą częstotliwość. Ale coś jest nie tak, skoro zauważyłeś jakieś spadki. Rozumiem, że obecna pamięć to 3200 MHz? Wchodziłeś do biosu, żeby sprawdzić, z jaką prędkością pracuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zapuść jakieś benmarki czy to ogólne czy to samego ramu i zobacz jak pracuje lapek . Fortnite ma spadki w jakieś konkretnej lokacji / sytuacji czy ogólnie są spadki ? Jakie jeszcze gry mają spadki ? W międzyczasie były aktualizacje gier czy sterowników ? CPU-Z ci pokaże jakie są taktowania i timingi ramu . Model laptopa i jego konfiguracja też by się przydała . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid360 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2022 4 minuty temu, reyden napisał: Zapuść jakieś benmarki czy to ogólne czy to samego ramu i zobacz jak pracuje lapek . Fortnite ma spadki w jakieś konkretnej lokacji / sytuacji czy ogólnie są spadki ? Jakie jeszcze gry mają spadki ? W międzyczasie były aktualizacje gier czy sterowników ? CPU-Z ci pokaże jakie są taktowania i timingi ramu . Model laptopa i jego konfiguracja też by się przydała . Wszwedzie mam spadki fps. Model laptopa Lenovo ideapad L340 cpu-intel cory i5 9300HF gpu-gtx 1050 ram .Przed dołożeniem ramu miałem spadki ale były mniejsze. 22 minuty temu, wysio napisał: Jeśli poprzednia pamięć pracowała z mniejszą prędkością, to nowa może być szybsza, ale i tak się ustawi na mniejszą częstotliwość. Ale coś jest nie tak, skoro zauważyłeś jakieś spadki. Rozumiem, że obecna pamięć to 3200 MHz? Wchodziłeś do biosu, żeby sprawdzić, z jaką prędkością pracuje? Znaczy w menadżerze zaedań jest napisane że 2400mhz. W biosie byłem ale niezauważyłem nic . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid360 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2022 Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ nieaktualizowalem sterownika karty graficznej od kąd go mam czyli rok i czy jest taka możliwość że te spadki FPS są przez stary sterownik ?A i jeszcze jak aktualizuje sterownik to mam co chwilę spadek FPS i jak go odinstaluje to jest lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 Może spadki wynikają z temperatur, które po czasie rosną w laptopach z powodu kurzu i gubienia właściwości pasty chłodzącej i termopadów, a nie zmiany ramu? Zrób testy jak pisał reyden i podaj nam wyniki. Nie możesz w biosie ustawić XMP żeby ram pracował w tym 3200mhz? Bo inaczej to bezsens w ogóle wydawać więcej kasy i nie używać ramu w pełni możliwości.. Sterowniki zaleca się aktualizować szczególnie kiedy chcemy grać w jakieś nowe gry, dzięki którym karta jest przystosowywana do nich. Nie powinny źle wpływać na jej pracę, ale mogą się zdarzać jakieś fuck-upy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...