Dvois Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Siemka. Chcę troche "zaktualizować" obecne wyposażenie mojego PC: Aktualne: procek: Intel Core I5 3470 Płyta: MSI B75A-G41 RAM:2x 4GB DDR 3 Freq. 800 SSD Crucial Grafika: Nvidia GeForce GTX 1050 Ti Obudowa: Zalman Z3 Zasilacz: Pro550W XFX Chcę wymienić wszystko oprócz grafiki i dysków ale za to m.2 chcę również dokupić Co polecilibyście aktualnie? Jestem w tym zielony. Edytowane 3 Stycznia 2022 przez Dvois Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 Witam nie polecam i nie przekładam ręki do budowania zestawów, na płytach głównych, "bida edition" Procesor Intel Core i3-10105, 3.7GHz, 6 MB, BOX (BX8070110105) Płyta główna MSI MAG B560M BAZOOKA Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB) Dysk SSD ADATA XPG Gammix S11 Pro 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (AGAMMIXS11P-512GT-C) Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 5 (SPC303) Obudowa SilentiumPC Regnum RG6V TG (SPC261) Zasilacz SeaSonic S12III 550W (S12II-550) około 2550 PLN w Morelowym sklepie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 (edytowane) Nie kupuj w morelach bo drogo. Tylko te mobo w morelach droższe o ponad 140zł niż gdzie indziej... Mr.T...@ po co do takiego procka ta bazooka?? Po co mu procek z igpu skoro ma kartę graficzną? i5 10400f za 630zł w ME a nie cienias i3... ASRock B560M Steel Legend Micro ATX ZA 399ZŁ na allegro Crucial ballistix 3200 16GB za 300zł niemiecki Amazon Zasilacz SPC 550W Gold za 260zł Na obudowy warto polować, ostatnio świetna biała Corsair 4000D była za 280zł Duużo wydajniej i poniżej 1900zł z jakąś buda. Edytowane 4 Stycznia 2022 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 6 godzin temu, B@nita napisał: Nie kupuj w morelach bo drogo. Tylko te mobo w morelach droższe o ponad 140zł niż gdzie indziej... Mr.T...@ po co do takiego procka ta bazooka?? Po co mu procek z igpu skoro ma kartę graficzną? i5 10400f za 630zł w ME a nie cienias i3... ASRock B560M Steel Legend Micro ATX ZA 399ZŁ na allegro Crucial ballistix 3200 16GB za 300zł niemiecki Amazon Zasilacz SPC 550W Gold za 260zł Na obudowy warto polować, ostatnio świetna biała Corsair 4000D była za 280zł Duużo wydajniej i poniżej 1900zł z jakąś buda. każdy ma własna koncepcje oraz wizje jak ma być budowany PC, i jak potem on będzie działać. dlaczego taka, nie tańsza płyta główna ?, to już napisałem na wstępie wystarczy przeczytać z zrozumieniem . ale ok odpiszę. zakup w dzisiejszych czasach CPU bez igpu to strzał w kolano , jak ktoś nie dostrzega korzyści z posiadania igpu w razie usterki karty dedykowanej to już jego sprawa . "przecież karty zalegają na połach w sklepach aż się pułki uginają " tylko ta cena... moje podejście jest takie i nie trzeba się z nim zgadzać, kupujesz CPU ,to w podobnych pieniądzach zakup płytę główna. osoba zainteresowana dostała tylko wskazówkę odnośnie ze kupują np. w tym sklepie, cena wyjdzie około tyle, a to czy ktoś się zaangażuje i poszuka każdy podzespół w innym sklepie bo cena będzie znacząco nisza plus cena za osobne wysyłki, a potem sam sobie komputer złoży i przy składaniu czegoś nie zepsuje to już inna sprawa , bo jak ktoś pisze ze jest w tych sprawach zielony, to np. ty B@nita powierzył byś mu składanie kompa ???. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 (edytowane) 16 godzin temu, Mr.T... napisał: dlaczego taka, nie tańsza płyta główna ?, to już napisałem na wstępie wystarczy przeczytać z zrozumieniem . ale ok odpiszę. zakup w dzisiejszych czasach CPU bez igpu to strzał w kolano , jak ktoś nie dostrzega korzyści z posiadania igpu w razie usterki karty dedykowanej to już jego sprawa . Piszesz o mobo a wyjasnienie o CPU... Cytat nie polecam i nie przekładam ręki do budowania zestawów, na płytach głównych, "bida edition" Ale CPU bida eyszyn...brawo za logikę i ekonomie... Cytat przy składaniu czegoś nie zepsuje to już inna sprawa , bo jak ktoś pisze ze jest w tych sprawach zielony, Zielony, ale nie w sensie składania,widzisz by coś takiego napisał? Po prostu wypadł z rynku I nie interesuje się na bieżąco tym co się dzieje na rynku. Jak większość. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dvois Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgadza się, składanie to "pikuś" natomiast obecny rynek podzespołów nie jest mi znany 😄 Dzięki wielkie za informacje i podejrzewam, że skuszę się na zestaw od B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 jak już pisałem każdy ma własne zdanie na temat budowy PC , skoro zamiast przedstawić np. testy wydajności np. w grach, zniżasz się do poziomu podwórkowego niczym z "trzepaka", kto będzie głośniej krzyczał to ma rację, albo podejście typu ze skoro myślisz ma temat inaczej niż JA to zrobię z ciebie przygłupa. i3 z serii 10000 posiadaj 4r/8w w grach już są wydajniejsze niż i7 6700K po OC tez 4r/8w, wiec nazywanie tego CPU ze to cienias chyba jest trochę nie trafione, raczej logiczne ze i5 10400f czyli 6r/12w w aplikacjach będzie znacząco szybszy , ale czy zapewni więcej FPS wraz z posiadana karta graficzna ?. jestem naprawdę zdziwiony dlaczego jeszcze nie robisz akcji protestacyjnej z transparentami i megafonami do redakcji PurePC ? , czy widziałeś tzw. zestawy polecane np. na styczeń, do kwoty 5400pln, jest polecana właśnie i3 z serii 10000 wraz z RTX 3060 , ja nie mowie ze te polecane to super wybór , ale skora ktoś na tym za bazował to na pewno jest to cienias CPU ?. płyty główne Asrocka obecnie w większości to grzejące się sekcje zasilania , jak komuś to nie przeszkadza bo jest gwarancja to ok. tu chodziło o to aby osoba zainteresowana tematem wiedziała na co wyda pieniądze, ale przed ich wydaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dvois Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 Jeżeli chodzi o procek to troche poszperałem pomiędzy tymi dwoma o których pisaliście i i5 która jest w sumie 100 droższa gdzie 600 zł za procek to jak najbardziej spoko cena w benchmarkach które widziałem wypada lepiej dlatego zdecydowałem się na zestaw z i5. Pierwszy lepszy test https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-10400F-vs-Intel-Core-i3-10105F/4079vsm1482345. Jeżeli chodzi o płytę to tutaj średnio się znam a wcześniej myślałem o MSI B460M-A PRO ale tutaj zaufam zestawowi złożonemu pod i5 (B560) chociaż nie wiem czym różni się PRO od BAZOOKA w wersji b460 Co do obudowy to zerknę na wygląd i wyciszenie. ssd SSD ADATA XPG Gammix S11 Pro 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (AGAMMIXS11P-512GT-C) wydaję się ok to raczej je wezmę, a zasilacz wezmę zależnie od ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Mr.T... napisał: i3 z serii 10000 posiadaj 4r/8w w grach już są wydajniejsze niż i7 6700K po OC tez 4r/8w, wiec nazywanie tego CPU ze to cienias chyba jest trochę nie trafione, raczej logiczne ze i5 10400f czyli 6r/12w w aplikacjach będzie znacząco szybszy , ale czy zapewni więcej FPS wraz z posiadana karta graficzna ?. jestem naprawdę zdziwiony dlaczego jeszcze nie robisz akcji protestacyjnej z transparentami i megafonami do redakcji PurePC ? , czy widziałeś tzw. zestawy polecane np. na styczeń, do kwoty 5400pln, jest polecana właśnie i3 z serii 10000 wraz z RTX 3060 , ja nie mowie ze te polecane to super wybór , ale skora ktoś na tym za bazował to na pewno jest to cienias CPU ?. Ochłoń trochę bo aż sie podnieciłeś. I3 przy niewiele droższej I5 to niestety cienias. Cztery jajka w tych czasach to niestety mało przyszłościowe rozwiązanie. Odpal choćby Warzone to się przekonasz. Cytat jestem naprawdę zdziwiony dlaczego jeszcze nie robisz akcji protestacyjnej z transparentami i megafonami do redakcji PurePC ? Ty się dobrze czujesz?? Cytat płyty główne Asrocka obecnie w większości to grzejące się sekcje zasilania Człowieku, ale on wkłada tam energooszczędny procesor jakim jest i5 a nie jakąś i7 czy i9 z oc, ogarnij się. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez B@nita 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 ha ha widzę ze trafiłem w 10 z ocena twojego charakteru jako osoby, z automatu zaprzeczanie i zapieranie, ale linka do jakiś testów brak aby uargumentować swoje racje. zakup i3 10105 a zakup i 5 10400f różnica nie polega tylko na ilości rdzeni i wydajności a tym ze i3 posiada igpu a i5 nie posiada igu, w razie uszkodzenia kary dedykowanej czyli tego GTX 1050ti komp stoi i zgarnia tylko kurz. cały czas pisze, ale ktoś tego nie rozumie tu nie chodzi o to co zostanie kupione, czy i3 czy i5 czy i10, tylko o to aby kupujący rozumiał ze decydując się na jakiś określony CPU, jeden posiada igpu drugi nie, a nie ze tylko wykładnikiem decydującym o zakupie CPU jest tylko czysta wydajność , ok można iść ta droga ale to kupujący ma być podjąć świadomy wybór. no no akurat i5 10400f znajomy ma razem z Gigabyte Z490 AORUS ELITE AC, i jak się dobrze zagiercuje to przykładając rękę w pobliżu sekcji zasilania to raczej czuć ze idzie mocno ciepłe powietrze, może jeszcze nie gorące, to tyle w temacie o tym ze i5 to jest taki energooszczędny CPU ... to gdzie ten przyrost FPS ? https://www.youtube.com/watch?v=IFKTjR6FRU0 https://www.youtube.com/watch?v=_P8kunHhLd0 cały czas mówimy o parowaniu CPU z posiadana karta czyli z GX 1050ti. cały czas pisze i powtarzam, to osoba kupująca przed zakupem ma by świadoma na co wydaje pieniądze, nie zależnie na co się zdecyduje, i co kupi, i jaki to będzie CPU czy płyta główna itd., świadomy i przemyślany wybór, i tylko tyle, albo aż tyle. ja nie twierdze ze np. ASRock B560M Steel Legend Micro-ATX to jest zła płyta główna, bo użytkownicy piszą ze są zadowoleni, tylko większość użytkowników raczej nie sprawdza temperatury VRM, a jak już się coś poleca to fajnie było by dodać jakiegoś linka z testami np. sekcji zasilania czyli właśnie jak sobie radzi VRM, a nie opierać się tylko na wpisach często nie świadomych użytkowników, a co to jest VRM ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) 11 godzin temu, Mr.T... napisał: no no akurat i5 10400f znajomy ma razem z Gigabyte Z490 AORUS ELITE AC, i jak się dobrze zagiercuje to przykładając rękę w pobliżu sekcji zasilania to raczej czuć ze idzie mocno ciepłe powietrze Jak przyłożysz rękę do czoła to czasem nie czujesz gorąca? Cytat ha ha widzę ze trafiłem w 10 z ocena twojego charakteru jako osoby, z automatu zaprzeczanie i zapieranie, ale linka do jakiś testów brak aby uargumentować swoje racje. Zapytam jeszcze raz, ty się dobrze czujesz? Może po sylwestrze jeszcze cię trzyma i do końca nie wytrzeźwiałeś? Podałem inny przykład, tańszy i wydajniejszy a Ty mi wyjeżdżasz z jakimiś szczeniackimi odzywkami. Cytat cały czas pisze, ale ktoś tego nie rozumie tu nie chodzi o to co zostanie kupione, czy i3 czy i5 czy i10, tylko o to aby kupujący rozumiał ze decydując się na jakiś określony CPU, jeden posiada igpu drugi nie Ja myślę, że ty nie do końca masz pojęcie o czym piszesz. Za dwie stówki więcej niż i3 105 kupisz i5 10400(6/12) za i tak mniejszą kwote niż zestaw który zaproponowałeś. Skąd wiesz, czy autor za rok czy dwa nie kupi mocniejszej karty i co wtedy zrobi z czterema jajkami?? Po za tym z góry zakładasz usterkę gpu... Cytat a nie twierdze ze np. ASRock B560M Steel Legend Micro-ATX to jest zła płyta główna, bo użytkownicy piszą ze są zadowoleni, tylko większość użytkowników raczej nie sprawdza temperatury VRM, a jak już się coś poleca to fajnie było by dodać jakiegoś linka z testami np. sekcji zasilania Chyba za dużo filmików mózgojebnych oglądasz na YT. Sprawdź najpierw z jakimi cepami testują te płyty i pod jakim obciążeniem. Edytowane 6 Stycznia 2022 przez B@nita 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dvois Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2022 A jeżeli zdecydował bym się na mocniejszy procesor by fps np w cyberpunku na maximum były w okolicach 60 kratek to jaki byście mogli polecić? Czy w tym monecie to już gpu mnie trzymie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2022 tak jak już napisałem, B@nita gość typu, po nowemu "sygnalista" nie ma co dalej ciągnąć tematu, to co chciałem napisać już napisałem. natomiast Dvois rozbawił mnie ostatnim pytaniem XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Mr.T... napisał: tak jak już napisałem, B@nita gość typu, po nowemu "sygnalista" nie ma co dalej ciągnąć tematu, to co chciałem napisać już napisałem. natomiast Dvois rozbawił mnie ostatnim pytaniem XD Nie pij więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2022 2 godziny temu, B@nita napisał: Nie pij więcej. właśnie to problem jest w tobie, ale Ty tego nie dostrzegasz bo widzisz tylko czubek własnego nosa, bo jesteś osoba która wszystko wie najlepiej bo i tak ostatnie zadnie będzie należeć do mnie, ino nikt takich zadufanych w sobie i zapatrzonych w sobie narcyzów nie lubi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2022 21 godzin temu, Mr.T... napisał: właśnie to problem jest w tobie, ale Ty tego nie dostrzegasz bo widzisz tylko czubek własnego nosa, bo jesteś osoba która wszystko wie najlepiej bo i tak ostatnie zadnie będzie należeć do mnie, ino nikt takich zadufanych w sobie i zapatrzonych w sobie narcyzów nie lubi... Masz na tyle zamroczony umysł, że nie dostrzegasz że zwyczajnie bredzisz i to nie na temat. Napisze jeszcze raz, dałem tylko tańszą i wydajniejsza alternatywę do tego co zaproponowałeś a jak widać strasznie cię to zabolało bo myślałeś że będziesz uchodził za osobą która wszystko wie najlepiej...😁 Nie odpisuj więcej bo się tylko pogrążasz i zwyczajnie spamujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...