Skocz do zawartości
Jupik

Laptop 6500-7000? Czy PC?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, w tej w chwili posiadam takiego lapka :
https://www.x-kom.pl/p/506001-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y540-15-i7-9750h-8gb-256-gtx1660ti.html

Z ta róznicą, że dołożyłem 8gb ramu wiec jest 16gb.

Czy zakup https://www.x-kom.pl/p/679439-notebook-laptop-156-msi-gf66-i7-11800h-16gb-512-rtx3070-144hz.html

ma sens? Patrzac na obecne ceny kart graficznych to musiałbym wydać na sama grafikę 3000-3500...

Czekać nie wiadomo ile na spadek cen to też trochę lipa.
Zastanawiam się czy sprzedawać tego lenovo i składać PC, czy kupić lepszego lapka..?

Do lapka i tak jest podłaczony monitor, klawiatura itd 😜

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w ogóle nie potrzebujesz laptopa, to składaj PC. Mobilny 3070 jest sporo słabszy niż desktopowy (w końcu o połowę mniej mocy dostaje), tym bardziej taki w wersji 80W jak tu (niektóre inne laptopy mają wersje ~130W i te są nieco mocniejsze). Strzelam, że ten laptop nie będzie odbiegał wydajnością od 3060. Ale masz też rację, że żeby poczuć sensowny wzrost wydajności względem 1660Ti w laptopie, 3070 to by było minimum - byle w mocniejszej wersji.

Generalnie ceny laptopów odpłynęły o wiele mniej niż ceny GPU i głównie w niższych segmentach na dobrą sprawę - modele na 3050~3060 są z pół/tysia za drogie, ale takie na XX70 to zawsze była okolica 7k+.

Jeśli masz jakąś inną maszynę na przeczekanie, możesz spróbować szybko spylić lapka, bo za chwilę nowe premiery na rynku mobilnym, może wtedy wyrwiesz coś taniej z ubiegłego roku albo zaopatrzysz się w najnowsze bebechy.

TBH - z takim sprzętem to ja bym sobie spokojnie przeczekał, bo jak przyciąć detale, to wszystko odpala. Ale jeśli masz jakąś nową ulubioną gierkę i nie zniesiesz życia bez ultra, pecet mimo absurdalnych cen GPU powinien się lepiej sprawdzić niż laptop. Za to jeśli mimo wszystko laptop (ja sam robiłem w zeszłym roku przesiadkę z desktopa na 5800H+RTX3060, ale mnie się laptop przydaje), to wybieraj modele z wysokim TGP GPU - np. Legiony Lenovo, ASUSy Strixy, MSI GP66 itp.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot właśnie, żywotność. Jeśli masz zamiar dużo męczyć laptopa grami, to jest zawsze większe prawdopodobieństwo, że może paść - chyba, że sprzedaż go przed końcem gwarancji. W innym wypadku może skończyć się wysokimi kosztami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.01.2022 o 18:31, wysio napisał:

Ot właśnie, żywotność. Jeśli masz zamiar dużo męczyć laptopa grami, to jest zawsze większe prawdopodobieństwo, że może paść - chyba, że sprzedaż go przed końcem gwarancji. W innym wypadku może skończyć się wysokimi kosztami.

Trochę jak z nowymi samochodami. Ja bym wziął npo. jakiegoś lapka od DM'ów. (Czarno Biali). Oni mają laptopy z wysokim TGP. Nie jest ci potrzebny RTX 3070. Wystarczy laptop z RTX 3060 z wysokim TGP i powinno wszystko Ci śmigać. U nich takie znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi