Skocz do zawartości
elpresspl

Oooppss... BIG PROBLEM... Potrzebna szybka pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Otoz sprawa wyglada tak.

Mam kompa od znajomego i mialem ogolnie zrobic aktualke. No to zaczalem od BIOSU. Plyta to ECS L7VMM2 rev. 1.0A. No wlasnie i tu jest problem, wo wgralem zly BIOS, to znaczy do tej plyty ale to innego ICS'a.

Wiec mam pytanie czy da sie jakos przywrocic stary BIOS? Czy konieczne bedzie uzycie programatora do EPROM'a?? Chociaz tego drugiego wolalbym nie stosowac, bo nawet nie wiedzialbym do kogo z tym isc.

Z gory dzieki

-el' P.-

UPDATE:

Znalazlem odpowiedz w FAQ, ale albo mi nie wychodzi, albo ten patent nie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale napisz więcej szczegółów, płyta odpala czt wogóle jest zima?? Bo jeśli odpala to normalnie możesz zmienić biosa jak tego co teraz, a jeżeli nie, co jest dla mnie bardziej prawdopodobną opcją, to niestety bez programatora się nie obejdzie :( Musisz popytać w sklepach komputerowych, gdzieś będą napewno mieli, cena takiej zabawy to ~30zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale napisz więcej szczegółów, płyta odpala czt wogóle jest zima?? Bo jeśli odpala to normalnie możesz zmienić biosa jak tego co teraz, a jeżeli nie, co jest dla mnie bardziej prawdopodobną opcją, to niestety bez programatora się nie obejdzie :( Musisz popytać w sklepach komputerowych, gdzieś będą napewno mieli, cena takiej zabawy to ~30zł...

Plyta nie odpala. Wiatrak sie kreci, dysk pracuje, ale monitor czarny. Jakby sie cos w ogole pojawilo to spoko bo bootblock dzialalby, a tak to sie BB walnal... Jakbym byl w Polsce to zero problemu, poszedlbym do kumpla 10 minut i zrobione, ale w stanach to lipa, nie wiem gdzie isc :( .

W najgorszym wypadku jestem 50$ w plecy za plyte ... :(

Life is brutal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wylacz komputer wloz jaka kolwiek dyskietke co do ktorej masz pewnosc

ze jest systemowa i uruchom

po uruchomienu koputera powinien sie z niej zaczac zaczytywac system

to nic ze bedzie czarny ekran, jesli czyta z dyskietki to znak ze mozesz tak uaktualnic bios, teraz trzeba zrobic dyskietke systemowa z biosem i programem do flashowania a komede wpisac w autoexec.bat z obpowiednimi przlacznikami zeby sie sam zrestartowal

np. AMIFLASH ROM_FILE /R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...