spawnersiak Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 Witam. Ponieważ mój dostawca internetu zwiększył prędkość mojego internetu do 600mb/s postanowiłem kupić wyżej wymieniony router. Zrobiłem to ponieważ modem dostarczony przez multimedie nie obsługuje 600mb/s przez wifi, a jedynie po kablu. Jednak po skonfigurowaniu routera, prędkość z wifi Asusa również dochodzi jedynie do 300mb/s. Czy ten router może w ogóle poleciec na 600mb/s przez wifi czy nie ma na to szans? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 Witam Router po Wi-Fi jest dwu zakresowy 2.4GHz oraz 5GHz , a jak Ty się łączysz ?, zakładam ze po 2.4GHz ? czysto wedle specyfikacji Prędkość transmisji 2.4GHz do 300 Mb/s Prędkość transmisji 5GHz do 867 Mb/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spawnersiak Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 (edytowane) Łącze się na 5ghz. Na 2.4ghz to tam z 40mb/s mam. Jak łącze się na 5ghz to tak z 250mb/s. Po kablu około 650mb/s. Tak jest za każdym razem. Router stoi około 3-4 metrów od Series X. Siła sygnału wynosi od 85 do 100%. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez spawnersiak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 10 godzin temu, spawnersiak napisał: Łącze się na 5ghz. Na 2.4ghz to tam z 40mb/s mam. Jak łącze się na 5ghz to tak z 250mb/s. Po kablu około 650mb/s. Tak jest za każdym razem. Router stoi około 3-4 metrów od Series X. Siła sygnału wynosi od 85 do 100%. jak po kablu jest ok , to jest tylko kwestia po miedzy urządzeniem nadawczym a odbiorczym, a czy problem dotyczy tylko konsoli, czy na innym urządzeniu tez jest ograniczenie po Wi-Fi, typu komórka czy laptop ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spawnersiak Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 Godzinę temu, Mr.T... napisał: jak po kablu jest ok , to jest tylko kwestia po miedzy urządzeniem nadawczym a odbiorczym, a czy problem dotyczy tylko konsoli, czy na innym urządzeniu tez jest ograniczenie po Wi-Fi, typu komórka czy laptop ? Na laptopie chodzi tak samo jak na series x, a na iPhonie trochę szybciej, dobija do 350-370mb/s. Chociaż dziś przeglądałem specyfikacje Series X i okazuje się, ze karta sieciowa w konsoli nie wspiera standardu ax a jedynie ac, wiec to może być problemem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 (edytowane) Hej, Przy tym sprzęcie nie ma szans na 600Mb/s po wifi. Przy idealnych warunkach na 5GHz zrobi w okolicach 400Mb/s realnego transferu. Urządzenia WLAN pracują w tzw. "half-duplex" - albo nadają sygnał albo go odbierają w danej chwili, stąd przepustowości podawane w specyfikacji urządzenia dzieli się przez 2 by otrzymać realną maksymalną przepustowość (a tą ruter obdziela wszystkich podpiętych do niego klientów). Te 370 Mb/s na iPhonie zbliża się do maxa rutera. Jak masz 3 metry do Xboxa, to podepnij Ethernetem. Xbox faktycznie z tego co widzę w internetach nie pociągnie po wifi więcej niż okolice 300Mb/s. pzdr Edytowane 5 Stycznia 2022 przez czapla_pl 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spawnersiak Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 41 minut temu, czapla_pl napisał: Hej, Przy tym sprzęcie nie ma szans na 600Mb/s po wifi. Przy idealnych warunkach na 5GHz zrobi w okolicach 400Mb/s realnego transferu. Urządzenia WLAN pracują w tzw. "half-duplex" - albo nadają sygnał albo go odbierają w danej chwili, stąd przepustowości podawane w specyfikacji urządzenia dzieli się przez 2 by otrzymać realną maksymalną przepustowość (a tą ruter obdziela wszystkich podpiętych do niego klientów). Te 370 Mb/s na iPhonie zbliża się do maxa rutera. Jak masz 3 metry do Xboxa, to podepnij Ethernetem. Xbox faktycznie z tego co widzę w internetach nie pociągnie po wifi więcej niż okolice 300Mb/s. pzdr Dzięki za pomoc, temat można zamknąć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...