rychu_ Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Posiadam mały serwerek na linuxie na własne potrzeby. Zbudowany jest na bazie płyty Asrocka ze zintegrowanym procesorem 4-ro rdzeniowym Pentium Silver J5005. W slotach pamięci mam 2x8GB SO-DIMM. Dodatkowo mam cztery dyski - po 2 SSD i HDD. To wszystko w obudowie Phanteks Enthoo Evolv Mini-ITX. Serwer służy mi do wielu rzeczy, ale najbardziej obciąża go instancja Nextclouda razem z MariaDB. Na początku jak multimediów było na serwerze mało wszystko fajnie śmigało, ale teraz zdecydowanie potrzebuję więcej mocy. Jak na początku wszystko składałem to byłem mega zadowolony - obudowa i płyta miniITX. Niedroga płyta ze zintegrowanym procesorem 4 rdzeniowym z pasywnym chłodzeniem i 4 złącza SATA3! Co z tego że ramy SO-DIMM - nie są wcale dużo droższe od normalnych... Tak... A teraz chciałbym to zmodernizować za nieduże pieniądze 🙂 Rozglądam się głównie po częściach używanych, ale niestety nie widzę łatwego i taniego sposobu upgrade'u tego zestawu. Chciałbym wrzucić coś już z ośmioma rdzeniami. Zdaję sobie sprawę, że chłodzenie pasywne nie wchodzi już w grę. Ograniczenia jakie mam ze względu na wyżej opisaną sytuację to: Format miniITX - żeby nie musieć wymieniać obudowy Banki SO-DIMM - żeby nie musieć kupować nowych pamięci Minimum 4 gniazda SATA3 - bo tyle mam dysków Myślałem żeby zamknąć się w 500-600zł z używanymi częściami Niestety wygląda na to, że taka płyta główna nie istnieje na rynku? Najbliżej jest ASUS PRIME H310T R2.0 ale ma tylko 2 gniazda SATA, więc nie będę miał jak podłączyć pozostałych dysków. Czy ktoś miałby jakiś pomysł jak tutaj zrobić coś mądrego? 🙂 Edytowane 6 Stycznia 2022 przez rychu_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakk87 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2022 (edytowane) To Cię ratuje z płytą ASUSA Cytat Expansion Slots 1 x M.2 Socket 1 with E key, type 2230 for WIFI/BT devices support PCIE/USB mode Mam u siebie włożone do GA-j1800-d2s i ogarnia 2 dyski wyśmienicie. Ewentualnie GA-IMB310N ma 4 porty SATA ale budżet raczej nie pozwala. Edytowane 19 Stycznia 2022 przez zakk87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 19 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2022 W dniu 6.01.2022 o 12:04, rychu_ napisał: Posiadam mały serwerek na linuxie na własne potrzeby. Zbudowany jest na bazie płyty Asrocka ze zintegrowanym procesorem 4-ro rdzeniowym Pentium Silver J5005. W slotach pamięci mam 2x8GB SO-DIMM. Dodatkowo mam cztery dyski - po 2 SSD i HDD. To wszystko w obudowie Phanteks Enthoo Evolv Mini-ITX. Serwer służy mi do wielu rzeczy, ale najbardziej obciąża go instancja Nextclouda razem z MariaDB. Na początku jak multimediów było na serwerze mało wszystko fajnie śmigało, ale teraz zdecydowanie potrzebuję więcej mocy. Jak na początku wszystko składałem to byłem mega zadowolony - obudowa i płyta miniITX. Niedroga płyta ze zintegrowanym procesorem 4 rdzeniowym z pasywnym chłodzeniem i 4 złącza SATA3! Co z tego że ramy SO-DIMM - nie są wcale dużo droższe od normalnych... Tak... A teraz chciałbym to zmodernizować za nieduże pieniądze 🙂 Rozglądam się głównie po częściach używanych, ale niestety nie widzę łatwego i taniego sposobu upgrade'u tego zestawu. Chciałbym wrzucić coś już z ośmioma rdzeniami. Zdaję sobie sprawę, że chłodzenie pasywne nie wchodzi już w grę. Ograniczenia jakie mam ze względu na wyżej opisaną sytuację to: Format miniITX - żeby nie musieć wymieniać obudowy Banki SO-DIMM - żeby nie musieć kupować nowych pamięci Minimum 4 gniazda SATA3 - bo tyle mam dysków Myślałem żeby zamknąć się w 500-600zł z używanymi częściami Niestety wygląda na to, że taka płyta główna nie istnieje na rynku? Najbliżej jest ASUS PRIME H310T R2.0 ale ma tylko 2 gniazda SATA, więc nie będę miał jak podłączyć pozostałych dysków. Czy ktoś miałby jakiś pomysł jak tutaj zrobić coś mądrego? 🙂 gdybyś chciał sprzedać aktualny zestaw to możemy się dogadać (nawet na samą MOBO), akurat szukam czegoś pokroju 4125,5005,5040 z 4xSATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychu_ Opublikowano 19 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2022 10 godzin temu, zakk87 napisał: To Cię ratuje z płytą ASUSA Mam u siebie włożone do GA-j1800-d2s i ogarnia 2 dyski wyśmienicie. Ewentualnie GA-IMB310N ma 4 porty SATA ale budżet raczej nie pozwala. Dzięki, wygląda na fajne rozwiązanie. Myślałem też czy by nie kupić takiego adaptera DDR4 i wtedy mógłbym kupić normalną płytę główną. Wygląda chyba jednak na to, że dogadam się z @Zeniu i sprzedam mu cały mój zestaw i kupię sobie cały nowy od zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastabufu Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2022 W dniu 19.01.2022 o 21:21, rychu_ napisał: Dzięki, wygląda na fajne rozwiązanie. Myślałem też czy by nie kupić takiego adaptera DDR4 i wtedy mógłbym kupić normalną płytę główną. Wygląda chyba jednak na to, że dogadam się z @Zeniu i sprzedam mu cały mój zestaw i kupię sobie cały nowy od zera. Witam, dogadałeś się w sprawie sprzedaży swojego zestawu czy cały czas go posiadasz? Byłbym zainteresowany płytą główną 🙂 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 13 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2022 płyta i ram od @rychu wymiata u mnie jako NAS/HomeLab od dłuższego czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychu_ Opublikowano 13 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2022 32 minuty temu, Zeniu napisał: płyta i ram od @rychu wymiata u mnie jako NAS/HomeLab od dłuższego czasu Cieszę się że jesteś z nich zadowolony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...