Kamil>>> Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Pytanie dotyczy KDE3 z Linux PLD i bootmanager lilo. A mianowicie chccę aby windows był systemem który po tych zdefiniowanych 10 sekundach włączał się automatycznie. Teraz pierwszym systemem jest PLD. Napiszcie co trzeba zmienić aby tak było. Nie patrzcie na inne rzeczy bo sam modyfikowałem ten plik żeby miec graficzny tryb(w koncu wygląda to lepiej niż zwykła tabelka. Mój plik lilo.conf # By default boot the pld entry default=pld # Wait 10 seconds for booting timeout=100 vga=normal install=/boot/boot.b bitmap=/boot/lilo-pldblack.bmp bmp-colors=9,,,6,0,0 bmp-table=21,287p,2,4,175p bmp-timer=73,29,7,0,0 # Default bootpartition boot=/dev/hda # well, we want to be asked... prompt # menu stuff ;) menu-title = "Linux PLD" menu-scheme = "wk:kc:ck:Ck" read-only # additional: lba32 # dos image other=/dev/hda1 label="Windows" # Linux image image=/boot/vmlinuz root=/dev/hda9 label="LINUX PLD" initrd=/boot/initrd # EOF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Zawsze mi sie wydawalo ze uruchamia sie to - ktore jest wyzej !:) wydales ponownie polecenie "lilo" ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weron Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Masz default pld dlatego sie uruchamia jako pierwsze. Zmien to albo usun z tym, ze wtedy windows musi byc pierwszy aby sie domyslnie uruchamial.(jak usuniesz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil>>> Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Jak bym nie wydał polecenia lilo to bym mi się nie przeładował i cały czas miał bym tą glupą tabelkę zamiast obrazka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Tak jak wczesniej ,daj "default=hda1" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 ;] default=Windows Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil>>> Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Paranoik ma rację, próbowałem /dev... ale nic się nie zmieniło, dopiero jak wrzuciłem tam "label" to zadziałało, ale dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Przecież to jest oczywiste, że label się wrzuca. viod: bez obrazy ale następnym razem zanim coś powiesz zerknij do manuala: default=<name> Uses the specified image as the default boot image. If `default' is omitted, the image appearing first in the configuration file is used. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...