palec911 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 Hej, zbliża się odbiór mieszkania i mam taki dylemat. W pokoju w prawym dolnym rogu będę pracował zdalnie + pogrywał na PC. Tam potrzebuje internetu po kablu, więc myślałem o zamontowaniu tam routera (niebieskie kółko). Czerwone - to ethernet poprowadzony w mieszkaniu. Czerwony kwadrat - to ta magiczna szafka z drzwiczkami w której będzie modem. Jednocześnie w po lewej stronie będzie TV i tam też jest wyjśćie ethernet rj45. Pytanie - jak to połączyć? Przygotowane to jest pod router w szafce i rozprowadzenie po kablu w prawo i w lewo, ale boję się, że wifi w tej skrzynce będzie żadne. Znam się tylko na podstawach sieci, mam router polecony przez to forum (AX50). Jakieś sugestie? Zostawić w szafce i wzmocnić jakimś meshem/repeaterem? Jakieś switche? Nie mam pojęcia szczerze mówiąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpior Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2022 A wiadomo chociaż jaki dostawca łącza/technologia? Bo jeśli dostawca w skrzynce założy swój sprzęt z przynajmniej 2 portami ethernetowymi, to po prostu oba kable z gniazdek wpinasz tam i po kablu działa. Jeśli wifi z urządzenia operatora będzie słabe, to na nim wifi wyłączasz, swój router wpinasz w dowolne gniazdko i wyłączasz w nim dhcp, czyli służy tylko za wifi + switch kablowy do podpięcia komputera lub tv. Jeśli potrzebujesz natomiast swojego routera bo operator tego wymaga, to trzeba router wstawić do skrzynki, aby móc korzystać z obu kabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palec911 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2022 Dostawca to UPC, będę tam przenosił obecną umowę. Router UPC pod kątem wifi jest słaby sam w sobie, więc z założenia wiem że można sobie go darować. Jeśli dobrze rozumiem tą podpowiedź to po czerwonych ethernetach idzie internet bezpośrednio ze sprzętu UPC, który ma wyłączone Wi-Fi, a z niebieskiego AX50 do niego podłączeonego idzie wifi (plus ewentualnie po kablu coś lokalnie w danym pomieszczeniu, np jakaś konsola czy cokolwiek innego)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpior Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2022 Dokładnie tak. Osobiście AX50 umieściłbym w salonie, z uwagi na lepsze wifi w pomieszczeniu z lewej u góry 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...