Skocz do zawartości
lopik_

Kto ma wzrost 135cm i ma prawo jazdy ?????????

Rekomendowane odpowiedzi

Kto ma wzrost 135cm i ma prawo jazdy bo ja jestem w takiej sytuacji z powodu choroby a chciałem zrobić prawko i nie wiem za bardzo czy da się zrobić i jak czy są jakieś specjalne przepisy i wogule wiek oczywiście mam :) ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno być problemów. Ale lepiej, żeby auto, którym bedziesz się poruszał nie miało Airbaga kierowcy. Bo Twoje ułożenie wyklucza prawidłowe jego zadziałanie i zwiększa ryzyko odniesienia ciężkich obrażeń w razie wypadku.

Fotel maksymalnie do przodu i troche podwyższyć. Zresztą wielu ludzi nie widzi przodu i jeździ. To chyba najmniej ważne. Najważniejsze abyś pewnie czuł się za kółkiem (pozycja za kierownicą). Sugeruję małe autko miejskie ze swobodną możliwością regulacji położenia kierownicy, fotela.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, japonczycy jakos jezdza wiec ty takze nie bedziesz mial problemow (byle japonskie auto ) :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

ale śmieszne ciesz się że nie masz takich problemów

Nikt cie nie ma zamiaru obrażac, szkoda tylko, że straciełes poczucie humoru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie trzeba pozmieniać samochód. Najprawdopodobniej bedzie trzeba przerobić pedały, żeby były bliżej- to będzie najważniejsze. Poduszkę powietrzną można w razie czego odląłczyć. Rozumiem, że reszta w normie ( nogi). Najlepiej szukać samochodu z automatyczna skrzynią biegów, bo sam rozumiesz- ułatwi ci to znacznie jazdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomniało mi się, ze widziałem reportarz w tv o gosciu, który dostał prawo jazdy, mimo, że miał amputowane ręce. Ale do tego trzeba:

- samochodu z automatem

- Dobrej woli urzędników a z tym może być kłopot :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno mi sobie wyobrazic jak to jest z kulkiem majac 135 cm pamietam ze ilestam lat temu (niepamietam dokladnie ile)jak bylem maly i siadalem za kulkiem fiata 125p to mialem problem z dosiegnieciem do pedalow przy jednoczesnym patrzeniu przez przednia szybe mogl bys miec trodnosc w seryjnym samochodze ale mogl bys miec taki z podniesionymi poedalami albo z gazem i hamulcem przy kierownicy i automatyczna skrzynia biegow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem, to widizałem gościa, co prowadził samochód jednym palcem ( małym), bo cały był sparaliżowany oprócz tego palca. Innym razem gość bez rąk miał zamontowaną tarczę pod nogami i tak prowadził samochód. Wszystko kwestia pieniędzy- nawet sterowanie myślą jest już dzisiaj możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że wystarczy pierwszy lepszy samochód z regulacją wysokości fotela. Najlepiej jakby samochód był 3-drzwiowy - takie mają zazwyczaj z powodu odsuwanych foteli możliwość bardzo bliskiego przysunięcia fotela do kierownicy i pedałów. Ewentualnie można zmienić mocowanie fotela - dodatkowe podwyższenie nie powinno być problemem. Problem może być tylko z egzaminem bo tam za bardzo nie można przerobić samochod, ale i to jest na 100% to przejścia. Jednym słowem - zabieraj się do roboty 8) Ps. Życzę szybkiego zdania prawka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto ma wzrost 135cm i ma prawo jazdy bo ja jestem w takiej sytuacji z powodu choroby a chciałem zrobić prawko i nie wiem za bardzo czy da się zrobić i jak czy są jakieś specjalne przepisy i wogule  wiek oczywiście mam :) ????

idziesz do lekarza ktory ma uprawnienia w wydawaniu zezwolen lekarkich do prawa jazdy i on ci na pewno wszystko wyjasni. tylko on moze nalozyc na ciebie jakies ograniczenia itd....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

".....Przypomniało mi się, ze widziałem reportarz w tv o gosciu, który dostał prawo jazdy, mimo, że miał amputowane ręce. Ale do tego trzeba:

- samochodu z automatem

- Dobrej woli urzędników a z tym może być kłopot"

sorry ale jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Jak ON niby kierował tym autem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

".....Przypomniało mi się, ze widziałem reportarz w tv o gosciu, który dostał prawo jazdy, mimo, że miał amputowane ręce. Ale do tego trzeba: 

- samochodu z automatem 

- Dobrej woli urzędników a z tym może być kłopot"

sorry ale jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Jak ON niby kierował tym autem??

Znam tego człowieka osobiście, obie ręce (w całości) stracił w wypadku w wieku kilku lat, to był cud że wogóle żyje. Bardzo dobrze radzi sobie zarówno w samochodzie (specjalnym oczywiście), jak i z obsługą komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto ma wzrost 135cm i ma prawo jazdy bo ja jestem w takiej sytuacji z powodu choroby a chciałem zrobić prawko i nie wiem za bardzo czy da się zrobić i jak czy są jakieś specjalne przepisy i wogule  wiek oczywiście mam :) ????

Chłopak się na poważnie pyta, a wy sobie jajca strugacie. :lol:

Wzrost nie powinien być przeszkodą (przecież nie można dyskryminować i zabierać uprawnień do stego czy tamtego z powodu wzrostu) - chyba że masz papiery z grupą inwalidzką, to wtedy może wyglądać inaczej. Najlepiej idź do swojego lokalnego wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego i tam powinni Ci coś powiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy widzial bys poczatek maski samocodu i dosiegal do pedalow ?  :roll:

ja mam cos ponad 180 cm i maski wcale nie widze i jakoś mi to nie przeszkadza :!: a odległość od przeszkody to na podstawie wyczucia i świateł mijania (dojazd np: do ściany w odległości ok.1 cm bez widzenia ani kawałka maski to całkiem dobże :) )

A egzamin najprawdopodobniej można zdawać w takiej sytułacji na własnym przystosowanym samochodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi