Yarps Dritt' Adr Atta Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2022 Planuję wymianę grafiki. W oczekiwaniu na jakikolwiek spadek cen rozważam opcje jak w temacie. Założenia są takie, że platforma AMD X570 i R9 3900X (może docelowo R9 5900X), monitor 4k 60Hz 31,5". Zestaw zwodowany (mono blok i grafika). Na razie nie planuję zmiany monitora (aż ucywilizują się ceny 4k powyżej 27"). Cały czas używam 1080ti i trochę brakuje mocy na nowsze tytuły (niekoniecznie Cyberpunk, raczej RDR2 i W3 na modach). Rozwiązanie nie jest na lata (łudzę się, że dostępność się poprawi przy kolejnych generacjach), później ewentualnie ta karta wyląduje w zestawie 1440p. Ray tracing nie jest dla mnie priorytetem. Zastanawia mnie kwestia sterowników do grafiki AMD w kontekście platformy AMD. Podobno były z tym problemy. Jak jest teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2022 Jeżeli chodzi o stery to od roku mam 5600xt i tylko w farmingu 22 czasem wywali sterownik ale to znany problem z grą. W innych nie miałam problemu. Wcześniej GTX970 przez 2 lata i często wywaliło mi sterownik w FS19 gdzie 5600xt ani razu. Nie ma co demonizować sterów AMD. Co do grafy to do 4k to lepiej 3080 wypada. 6800 dusi się w wyższej rozdzielczości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2022 Nvidia nie ma problemu z AMD czy Intelem.. Do 4k Rtx3080 do 1440p co tańsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcibalt Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2022 (edytowane) Mialem 6800 XT i radeon wypada moim zdaneim lepiej niz 3080,zarowno w 4k jak i w 1440p. Mialem przez 3 tygodnie 3080 i wymienilem na 6900 xt z ktorej jestem mega zadowony. Nalezy jeszcze pamietac o smart access, jak masz procesor Ryzen z nowej serii to masz jeszcze dodatkowe dopal do predkosci. Jezeli chodzi o raytracing to ja go nie widze niestety i nie ma dla mnie znaczenia. Edytowane 29 Stycznia 2022 przez Arcibalt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2022 On 1/29/2022 at 9:27 PM, Arcibalt said: Nalezy jeszcze pamietac o smart access, jak masz procesor Ryzen z nowej serii to masz jeszcze dodatkowe dopal do predkosci. Jezeli chodzi o raytracing to ja go nie widze niestety i nie ma dla mnie znaczenia. Który działa również z kartami NV a sama gra musi wspierać ta technologię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...