madxball Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2022 Witam Troche o moim zestawie, zakupilem go w 2014 roku w postaci i5 4460, 8gb ram, r9 280, przechodzil kilka modernizacji od tego czasu, teraz prezentuje sie nastepujaco: I7 4790 Asus Z97k 16gb ddr3 Gtx 1070ti Seasonic Gx 550 Zastanawiam sie nad upgradem, w nowych grach procesor potrafi byc pod ciaglym obciazeniem w okolicach 70-99%, co powoduje masywne spadki klatek od czasu do czasu Ogladajac jeden z ostatnich filmikow Linusa uslyszalem od niego, ze wciaz mozna uzywac 4790 z rtx 3060, ale roznica miedzy podkreconym 1070ti a 3060 jest niewielka, dlatego(ale tez przez obecne ceny) stwierdziłem, ze nie ma sensu inwestowac w sama grafike Upgrade o ktorym mysle to inwestycja w nowa platforme intela np i5 12400, 16 ddr4 - czy nowy procesor wyciągnąłby wiecej klatek z grafiki? Wedlug was taki upgrade ma sens, czy lepiej poczekac i wymienic calosc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2022 Witam po wymianie platformy , ilość FPS na obecnej karcie graficznej raczej nie wzrośnie, ale raczej da się mocno zaobserwować w grach w tzw. miejscach procesorowych, zdecydowanie mniejsze spadki FPS a to już przełoży się na płynniejszą rozgrywkę. jako ze użytkowałem GTX 1070 to ze tak powiem, w nowych tytułach, to już trochę brakuje mu mocy, także inwestycja w nowa platformę 12 gen. i przy pozostaniu przy obecnym GTX 1070ti ,to trzeba by dobrze to przeliczyć, czy to się opłaca i czy nie lepiej było by zakupić 10/11 gen. Intela. do obecnej karty to fajnym wyborem było by 6r/12w czyli 10gen. i5 10400 750 PLN , 11gen. i5 11400 850 PLN lub właśnie 12 gen. około 1tys, ale pozostaje zakup płyty głównej i tu poprzednie generacje oferują znacznie nisze ceny lub przy podobnej cenie bogatsze wyposażenie. to samo tyczy się mocy zasilacza, chcąc zakupić wydajniejsza kartę graficzna, trzeba policzy jaki dobrać zasilacz, tzn. o jakiej mocy, pod kartę graficzna i nowy CPU . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madxball Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2022 Witam, dzięki za odpowiedź Rozumiem ze przyrost wydajnosci nagle nie pozwoli odpalac god of war w 4k i 120fps, ale zdaje się ze minimalna( wspomniana przez ciebie) i średnia ilość klatek wzrosną Plan na upgrade był długofalowy, myślałem żeby najpierw zmienić platformę ciągle używając Gtx'a a pozniej go wynienic moze na którąś z rodziny Rtx 4xxx Ale przejrzałem jeszcze raz ceny procesorów i płyt głównych, po czym stwierdziłem ze jeszcze się wstrzymam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...