Skocz do zawarto艣ci
SpiderMAN

Fridge - m贸j build w nietuzinkowej obudowie Silverstone

Rekomendowane odpowiedzi

We wrze艣niu 2021 postanowi艂em nieco od艣wie偶y膰 konfiguracj臋 kompa mojej c贸rki, po偶egna艂em p艂yt臋 na P67 i i7-3770, a trzy miesi膮ce p贸藕niej GTX960 4GB od eVGA.

Na dzie艅 dzisiajszy c贸rka dysponuje wystarczaj膮co wydajnym sprz臋tem do nauki (uczelnia) oraz rozrywki (gry, filmy).

Z racji posiadania monitora 1080p nie musimy pakowa膰 nie wiadomo jakiej kasy w sprz臋t i tym o to sposobem poluj膮c po okazjach na olx i allegro lokalnie, skompletowa艂em poni偶szy bud偶etowy, aczkolwiek wystarczaj膮cy do wielu zastosowa艅 zestaw.

Komputer do tego jest bardzo cichy, temperatury s膮 niskie, a to dzieki obiegowi powietrza d贸艂 -> g贸ra.

Obudowa na dole posiada filtr pod zasilaczem i shroudem na kt贸rym zamontowany jest jeden z dw贸ch wiatrak贸w Arctic Cooling P12 PWM PST.

Za ch艂odzenie i7-6700 odpowiada Fera 3 z zamontowan膮 bia艂膮 blaszk膮 na g贸rze radiatora, taka ma艂a fanaberia pod kolor wn臋trza skrzynki, ch艂odzenie kupione praktycznie nieu偶ywane na olx za 50z艂. Ostatnio trafi艂 na nie wentylator SilentiumPC Fluctus 120 PWM z mojej Fery 5, co skutkuje absolutn膮 cisz膮. Tego kompa z odleg艂o艣ci 50cm nie s艂ycha膰.

Kto艣 pewnie zapyta, po co tyle dysk贸w, ot贸偶 ja jestem z tych co odmiejscawiaj膮 wa偶ne dane, a z racji, 偶e nie mam warunk贸w na NASa, backupy robi膮 si臋 po sieci pomi臋dzy PCtami, ka偶dy PC ma kopi臋 swoj膮 i dw贸ch pozosta艂ych, wi臋c jak w kt贸rym艣 padnie ssd z systemem i wa偶nymi danymi to odtworzenie go zajmuje 30minut do godziny... 馃槃

Przejd藕my do specyfikacji

• Obudowa Silverstone Fortress FT03
  • Wentylator Arctic Cooling P12 White PWM PST x2
  • Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold
  • SilentiumPC Fera 3 V2
  • SilentiumPC Color Kit for Fera 3
  • P艂yta g艂贸wna MSI B250M MORTAR
  • Procesor Intel Core i7-6700
  • Pami臋膰 RAM 16GB Kingston Fury Renegade DDR4 3000MHz
  • Karta graficzna eVGA GeForce GTX 980 4GB Founders Edition
  • Dysk nvme Apacer SX8200 Pro 256GB
  • Dysk sata Apacer SU800 256GB x2
  • Dysk sata WD Caviar 1TB
  • Dysk sata WD Caviar 750GB
  • Dysk sata WD Caviar 2TB

Nie by艂oby w tym zestawie kompletnie nic interesuj膮cego, gdyby nie obudowa na jak膮 trafi艂em na allegro lokalnie.

A trafi艂 si臋 bia艂y kruk, w zasadzie nie spotykana skrzynka, kt贸ra wygl膮dem przypomina lod贸wk臋, a mianowicie srebrny Silverstone Fortress FT-03.

Obudowa z panelami z grubego aluminium, na stalowej polakierowanej na bia艂o konstrukcji, dotar艂a do mnie strasznie brudna, wi臋c trafi艂a do 艂azienki na spa.

Po dok艂adnym jej oczyszczeniu i wymyciu oraz suszeniu okaza艂o si臋, 偶e jej stan jest bliski nowemu, a to przecie偶 obudowa sprzed dekady.

Zreszt膮 zobaczcie sami...

Wi臋cej zdj臋膰 w lepszej jako艣ci wrzuci艂em na m贸j dysk sieciowy.

Zapraszam

SpiderMAN

IMG_20211123_174828.thumb.jpg.9022b9eae1bc9a4870783404f7d633ca.jpg

IMG_20211002_110542.jpg

IMG_20211002_110544.jpg

IMG_20220105_202707.thumb.jpg.36de841931b5e62d1604f3d44a5cdbe4.jpg

Edytowane przez SpiderMAN

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach

24 minuty temu, Raptor napisa艂:

hej kupe lat 馃槃

zawsze lubi艂em聽obudowy SilverStone聽

zbierz te wszystkie dyski - postaw prosty/ma艂y serwer na unRAID 馃槃

Nie mam warunk贸w na kolejn膮 maszyn臋, brak miejsca...

Spokojnie ogarniam tak jak jest 馃槢

Kop臋 lat Raptorku!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

W dniu 26.06.2022 o 09:55, _Vip_ napisa艂:

Kope let V3! 馃槢

Panie, mega fajna buda.聽

Kop臋 lat stary byku!

A owszem, buda jest zajefajna.

Z jej plus贸w mog臋 przede wszystkim wymieni膰 to, 偶e sprz臋t ma dobr膮 wentylacj臋, przez ma艂膮 ilo艣膰 wentylator贸w komputer jest bardzo cichy.

Jesieni膮 planuj膮 wymian臋 leciwej ju偶 platformy na cos na 2giej lub 3ciej generacji Ryzen.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Przywr贸膰 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie

• Dodaj now膮 pozycj臋...