Jaco68 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2022 Witam. Czy zmieniając datę w komputerze zmieni się także w Maszynie wirtualnanej Windows, czy data na podstawowym windowsie będzie inna a na wirtualnym windowsie inna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_VaultBoy Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2022 Cześć . Nie mogę sprawdzić każdego wirtualizatora , ale VirtualBOX korzysta z RTC (Real time clock ) wbudowanego w PC. Instalowałem rok temu na VBox system MacOS High Sierra i instalator nie chiał "wstać" - okazało się że wygasł certyfikat na HighSierra i wystarczyło cofnąć zegar o kilka lat aby można było postawić MAcOS HS ( plus odłączyłem tymaczasowo połączenie z internetem aby Windows nie synchronizował zegara ) . Potem po zmianie czasu na prawidłowy wirtualka wstawała też normalnie. Ale myślę że ta zasada dotyczy każdego wirtualizatora - bo logicznie rzecz biorąc VM nie mają własnego RTC , i jak masz dwa WinOS to nawet jak zmienisz czas na wirtualce to po zamknięciu / restarcie maszyna pobierze dane z zegara systemowego ( przeciez VM nie ma wbudowanej bateryjki 😉 ) . Pozdro 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaco68 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2022 Dzięki, tak przypuszczałem że korzystają z zegara systemowego ale miałem nadzieje że może każdy osobno. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...