bartluigi Opublikowano 23 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2022 HDD: 1TB SGATE ST1000DM003 SATA3 RAM: Crucial 2x8GB SSD: 250GB Crucial MX200 Grafika: 2GB MSI GTX 950 GAMING CPU: Intel Core i3 6100 s1151 Płyta główna: H110M PRO-VD Witam, chciałem trochę podrasować komputer, czy wymiana procesora na jakiś i5 czy i7 będzie widoczna w szybkości? I czy warto wsadzić praktycznie nowy dysk "Dysk CRUCIAL BX500 240GB SSD" i postawić na nim system? Póki co dodałem kość ramu 8GB bo miałem tylko 8GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2022 Witam nie napisałaś w jakich zastosowaniach ma być widoczna różnica w szybkości, zakładam ze chodzi o wykorzystanie w grach ? posiadany przez ciebie obecnie CPU to i3 to 2r/4W, obecnie już CPU np. i5 4r/4W zapychają się już w grach, wiec zakup i5 raczej mija się z celem, dopiero i7 4r/8w zapewniają w miarę komfortowa rozgrywkę ale. aby taka i7 pokazała pazur to przydało by się zrobić jej OC, i tu zaczynają się schody, bo ?, twoja płyta to jest raczej mocno budżetowa konstrukcja i podczas długotrwałego obciążenia raczej jej sekcja zasilania nie da rady utrzymać zegarów CPU tzw. throttling, oraz ze np. taka i7 może wykończyć sekcje zasilania w takiej płycie głównej , patrząc dalej, zakup kilku letniego procesora z nastawieniem do OC wymaga przeprowadzenia tzw. skalpowania procesora czyli zdjęcie IHS i wymianę pasty gluta na "ciekły metal", oraz posiadanie dobrego zestawu chłodzącego i raczej chłodzenie typu BOX to można schować do szuflady ... kolejny temat to karta graficzna, ten GTX 950 2GB , nawet po wymianie CPU na wydajniejszy to raczej skrzydeł nie dostanie, ale spadki FPS w grach w miejscach tzw.. procesorowych będą odczuwalnie mniejsze a to już przełoży się na płynniejsze granie. wymiana dysku nie przyspieszy systemu, zakup tylko wtedy potrzebny jak brakuje miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) W dniu 23.02.2022 o 19:01, Mr.T... napisał: wymiana dysku nie przyspieszy systemu, zakup tylko wtedy potrzebny jak brakuje miejsca. Edit - napisałem komentarz niedoczytując, że już jest SSD w budzie. Tak, zmiana na inny SSD nic nie da. Edytowane 27 Marca 2022 przez Misza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_83 Opublikowano 27 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) On 2/23/2022 at 2:51 PM, bartluigi said: HDD: 1TB SGATE ST1000DM003 SATA3 RAM: Crucial 2x8GB SSD: 250GB Crucial MX200 Grafika: 2GB MSI GTX 950 GAMING CPU: Intel Core i3 6100 s1151 Płyta główna: H110M PRO-VD Witam, chciałem trochę podrasować komputer, czy wymiana procesora na jakiś i5 czy i7 będzie widoczna w szybkości? I czy warto wsadzić praktycznie nowy dysk "Dysk CRUCIAL BX500 240GB SSD" i postawić na nim system? Póki co dodałem kość ramu 8GB bo miałem tylko 8GB. Szukaj i7, idzie trafić za dobre pieniądze. Często nawet z płytą/RAM bo nie bardzo jest sens sprzedawać osobno. Za parę stówek (po uwzględnieniu odsprzedaży obecnych komponentów) możesz mieć naprawdę fajny sprzęt (4R8W Skylake daje radę nawet dziś i w grach jest na poziomie 6R6W). Nawet zmiana samego CPU i osadzenie go na obecnej płycie da sporego kopniaka wydajności (wtedy szukaj tańszego i7 bez literki K i możliwości zmiany mnożnika). Co do SSD to zamiana jednego systemowego SSD na inny niewiele da. Dla systemu ważniejszy jest czas dostępu niż transfery liniowe a te pierwsze są już bardzo dobre nawet na obecnym SSD. Już lepszym pomysłem będzie zakup jakiegoś taniego SSD 1TB za 400zł i instalowanie gier na nim zamiast na obecnym talerzowcu. Ten ostatni zostaw sobie na backup/filmy/download itd. Pozdrawiam. Edytowane 27 Marca 2022 przez Daniel_83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...