Skocz do zawartości
11thjuly

Lenovo IdeaPad 5-15 z 1,19 GHz czy IdeaPad 3-15

Rekomendowane odpowiedzi

Hej 😉

Do czego: użytek domowy - przeglądanie internetu, You Tuba, pisanie pism. Żadnych gier, obróbki grafiki i filmów, programów obciążający procesor.

Do wyboru: Lenovo IdeaPad 5-15 lub Lenovo IdeaPad 3-15 (dokładnie te 2: https://www.x-kom.pl/porownanie/584171,584169 )

Aktualnie posiadam obydwa modele do przetestowania i muszę wybrać jeden z nich (inne nie wchodzą w grę). Zastanawiam się tylko, która konfiguracja jest lepsza - 3, czy 5?

5 z procesorem Intela jest ułamek sekundy szybsza ALE trochę zmartwiło mnie to 1,19 GHz. Czy z takim taktowaniem komputer się nie zasapie? Teraz nie są zainstalowane żadne programy i nic go nie obciąża więc wszystko działa bez zarzutu, ale nie chciałabym, żeby przy obciążeniu procesora normalną pracą przy jednoczesnym uruchomieniu kilku kart w przeglądarce i np. Offica zaczął się wieszać i mulić. Na jego korzyść jest na pewno większy dysk i lepsze wykonanie (3 to tani plastik, 5 to aluminiowa matryca i tworzywo przyjemne w dotyku), za to minusem będzie pewnie wlutowana pamięć RAM.

Wrzuciłam też specyfikację mojego dotychczasowego Acera, który ma co prawda o wiele gorszy procesor, ale podobne taktowanie jak Lenovo 5 - 1,10 GHz - i stąd moje obawy o płynność działania Lenovo 5. Acer działa fatalnie, jak wpada jakaś aktualizacja Windowsa to podczas jej instalacji nie jest w stanie załadować się do pulpitu tylko potrafi mulić przez kilka godzin. Czasami nie ma mowy o otwarciu przeglądarki czy jakiegoś folderu, bo też trwa to w nieskończoność. 

Pozostałe różnice w obydwóch modelach nie są dla mnie na tyle istotne, żeby zwracać na nie uwagę - przede wszystkim liczy się to, żeby komputer działał płynnie i umożliwiał normalne użytkowanie.

Będę bardzo wdzięczna za wszystkie podpowiedzi. 😉

i3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nie porównuj taktowania i wydajności swojego starego Acera (tam jest Celeron) do Lenovo 5.

Odnośnie taktowania w Lenovo 5 - to jest to taktowanie bazowe, w trybie turbo jest to 3,6GHz
https://ark.intel.com/content/www/pl/pl/ark/products/196603/intel-core-i51035g1-processor-6m-cache-up-to-3-60-ghz.html.

Ja w domu mam Lenovo 3 z procesorem Ryzen 3700U - niewielka różnica względem przedstawionego 3500U.

Śmiga bardzo dobrze, oprócz podstawowego zastosowania - pisanie, przeglądanie internetu, Youtube, radzi sobie też z grami takimi jak Fortnite (niestety niskie ustawienia) oraz Call of Duty (średnie ustawienia).

Na korzyść Lenovo 3 przemawia mocniejsza grafika, reszty nie mam jak porównać bo nie miałem Lenovo 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi