Vendeur Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Cześć, próbuję udostępnić folder plików z komputera z Win 7 (mam w domu modem Orange FunBox6), aby zobaczył go TV (LG WebOS) i mógł odtwarzać z niego media (zdjęcia, filmy itp.) Gdy zmieniłem sieć z publicznej na domową i włączyłem dostęp do PC oraz ustawiłem konkretny folder na udostępniony do odczytu, to w TV pojawiło się źródło mój PC, ale pliki jakie tam były dostępne, to kilka z katalogu Windows, a udostępnionego folderu brak. Udostępnianie chronione hasłem mam wyłączone. Dodam, że gdy na laptopie z Win 10 próbuję poprzez widoczne komputery wejść na ten, który udostępniłem z katalogiem, to też nie mogę, bo pojawia mi się komunikat "Wprowadź poświadczenia, aby się połączyć" i muszę podać nazwę użytkownika i hasło, czego nigdzie nie ustanawiałem... Jak to poustawiać, aby działało prawidłowo? Edytowane 10 Marca 2022 przez Vendeur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 12 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2022 On 3/10/2022 at 7:06 PM, Vendeur said: Cześć, próbuję udostępnić folder plików z komputera z Win 7 (mam w domu modem Orange FunBox6), aby zobaczył go TV (LG WebOS) i mógł odtwarzać z niego media (zdjęcia, filmy itp.) Gdy zmieniłem sieć z publicznej na domową i włączyłem dostęp do PC oraz ustawiłem konkretny folder na udostępniony do odczytu, to w TV pojawiło się źródło mój PC, ale pliki jakie tam były dostępne, to kilka z katalogu Windows, a udostępnionego folderu brak. Udostępnianie chronione hasłem mam wyłączone. Dodam, że gdy na laptopie z Win 10 próbuję poprzez widoczne komputery wejść na ten, który udostępniłem z katalogiem, to też nie mogę, bo pojawia mi się komunikat "Wprowadź poświadczenia, aby się połączyć" i muszę podać nazwę użytkownika i hasło, czego nigdzie nie ustanawiałem... Jak to poustawiać, aby działało prawidłowo? https://soisk.pl/udostepnianie-plikow-i-folderow-w-sieci-lokalnej/ miłej lektury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vendeur Opublikowano 12 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2022 4 godziny temu, masin napisał: https://soisk.pl/udostepnianie-plikow-i-folderow-w-sieci-lokalnej/ miłej lektury Udostępniałem już katalogi w standardowy sposób, łącząc się z moim głównym komputerem poprzez laptopa, w którym wpisywałem hasło innego użytkownika. Wszystko było odpowiednio widoczne. Ale TV już nie miał dostępu, gdyż nie było tam opcji zalogowania się. Z kolei usunięcie opcji wymagania uwierzytelniania hasłem dostępu do sieci też nic nie pomogło. Obecnie problem rozwiązałem instalując serwer plików Universal Media Server, który działa świetnie i dzięki temu TV widzi wszystko, co udostępniam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 12 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2022 (edytowane) 20 minutes ago, Vendeur said: Udostępniałem już katalogi w standardowy sposób, łącząc się z moim głównym komputerem poprzez laptopa, w którym wpisywałem hasło innego użytkownika. Wszystko było odpowiednio widoczne. Ale TV już nie miał dostępu, gdyż nie było tam opcji zalogowania się. Z kolei usunięcie opcji wymagania uwierzytelniania hasłem dostępu do sieci też nic nie pomogło. Obecnie problem rozwiązałem instalując serwer plików Universal Media Server, który działa świetnie i dzięki temu TV widzi wszystko, co udostępniam. w Windows w sieciach masz coś takiego jak "media streaming options" nie wiem jak się to dokładnie nazywa w polskiej wersji windows ale pewnie chodzi o to : https://pl.if-koubou.com/articles/how-to/how-to-turn-your-computer-into-a-dlna-media-server.html sprawdź jeszcze czy Twoja siec jest traktowana jak prywatna a nie publiczna Edytowane 12 Marca 2022 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...