Skocz do zawartości
Daniel_83

Retro PC, jaka karta i płyta główna?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Jako, że pojawiło się w moim życiu trochę ekstra czasu i miejsca, chciałbym złożyć kompa pod stare gry. Poniżej napiszę konfiguracje jakie miałem w latach, do których chciałbym powrócić:

1997r.:

CPU: AMD K6 200MMX

RAM: 2x 16MB SDRAM

MB: coś na chipsecie VIA VX chyba

GPU: S3 Virge DX 4MB + 3Dfx Voodoo 4MB (dokupiony w 1998r)

Sound: OPTi plug & Play na ISA (klon SB16 z potencjometrem głośności z tyłu)

HDD 2.1GB Segate

Monitor: LG Studioworks 44i

1999r.

CPU: AMD K6-2 400MHz

RAM: 1x64MB (pamiętam, że zapłaciłem wtedy jakieś chore pieniądze bo płonęły fabryki czy "cuś")

MB: Biostar na ALi Alladin V

GPU: S3 Savage 4 Pro 32MB + 3Dfx Voodoo 4MB

reszta jak wyżej

2001r.:

CPU: Duron 1GHz Socket A (zamieniony na pierwszego Athlona 1600+ 1.4GHz "Palomino" aka grzejnik, po ukruszeniu 'durnia')

RAM: 128GB DDR

MB: ECS K7S5AL 🙂

Monitor: jakiś klon Sony na kineskopie Trinitron (walec), wyciągał już 1024x768 w 85Hz

HDD: początkowo 6.4GB jakiś IBM Quantum czy cuś a później 8.1GB WD

Sound: coś za 70zł na PCI bo już nie było portów ISA

reszta jak wyżej (czyli dalej Savage i Voodoo - w DX7.1 dawało to jeszcze radę :))

2002r.:

CPU: AMD Barton 3200+ (ostro wykręcony wtedy)

RAM: 256GB DDR

MB: jakaś bieda na KT266(A?), po prostu działało. Kumpel w tym czasie miał jakiegoś wypasionego Epox'a (MVP3?) z graficznym BIOS-em i pierdyliardem opcji. U mnie był BIOS jak w 386SX. Później wymieniłem na równie biedną płytę na KT400

GPU: AMD Radeon 8500 64MB (ówczesny TOP)

HDD: 20GB - po raz pierwszy w życiu odczułem, że mam za duży dysk 😉

reszta się nie zmieniła

Zawsze miałem też masę dodatków: nagrywarka LG 8x4x4x (za 2000zł, bez buffer underrun protection xD), karta TV/Radio od 1999, skaner kolorowy na LPT, drukarki (jakiś tani Canon + igłówka do drukowania znajomym miesięcznych na PKS), karta sieciowa itd.

Ogólnie już wybrałem monitor (17" CRT Trinitron - całkowicie płaskie ekrany wtedy wydawały mi się wklęsłe), oraz wiem, że musi być 3Dfx w jakiejś postaci (jest sporo gier DOS pod Voodoo - wrappery odpadają). Oczywiście max to AGP i Windows 98SE. Pytanie co z resztą sprzętu. Niby nie chcę ekstremalnych konfiguracji z końcówki ery AGP bo nowsze gry z 2003/2004 jednak działają na dzisiejszym sprzęcie bez problemu. Plusem będzie też egzotyka sprzętu w zjadliwej cenie. Athlon XP 1700+ i kręcić? Najszybsze Pentium III 1.33GHz? Jak to się zgra z takimi kartami jak Matrox Parhelia, Voodoo5, PowerVR Kyro II albo S3 DeltaChrome? Czy te karty można połączyć np z Voodoo 2 w SLi? A może po taniości AMD K6-3 + ATi Rage MAXX + Voodoo 2?

Mam masę gier z młodości ekstremalnie trudnych do odpalenia na dzisiejszym sprzęcie: Pył, Hard Truck, Interstate'76, Gearhead Garage, Blood 2, Rally Masters itd.

Zapraszam do dyskusji i wspominania własnych konfiguracji przez lata. Ja nie pamiętam co robiłem tydzień temu ale ustawienia IRQ, DMA dla dzwiękówki (SET BLASTER=A220 I5 D1 T4) oraz serial do Win98 mam wypalone do dziś.

Pozdrawiam

Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 3/17/2022 at 8:35 PM, Raptor said:

do Voodoo brałbym najprostszą grafe S3 Trio64/Vision864/Virge

ja mam działającego Athlona 😄 slot A oraz Intel Celeron 1000A/256/100 Tualatin z P6IAT

image.thumb.png.bbdb5715356e0d9bc78aafa0cac67ea4.png

Super procek. Musiałeś byćw tych czasach jakimś maharadżą w okolicy bo ceny bywały zaporowe. Sam jak widzisz przeskoczyłem z 400MHz (K6-2) na Durona 1GHz. Wolałbym jednak coś na socket bo weź później to rozbieraj i sztukuj wentylatorek, którego od 20 lat nie ma na rynku. Do socketu zawsze znajdziesz jakieś ciekawe chłodzenie vintage za grosze.

Co do GPU to celuję w platformę 600MHz+. Do tego z S3 Trio/Virge miałem do czynienia chyba więcej niż chciałem. Mogę mieć kartę 4MB ale wtedy niech to będzie coś egzotycznego: jakiś Tseng czy Number9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 3/17/2022 at 8:53 PM, stelmi1980 said:

Super sprzęt. Wtedy Trzeba było umieć skonfigurować Config.sys i Autoexec.bat

Łezka w oku się kręci. Zaczynałem od DX2 66MHz 4MB Ram, HDD 420 GB, Później był 200 MMX + 32 MB + HDD 2,1 GB + S3 Virge i Voodoo

Kiedyś to wogóle trzeba było coś umieć by nawet głupiego Windows'a zainstalować. Dziś leci metodą cegły na ENTERze 🙂 Teraz składasz kompa i on poprostu działa - nie do pomyślenia w czasach tabelek ze zworkami dla napięć, magistrali, mnożników, dzielników, DMA... Do tego karty rozszerzeń miały swoje własne zworki dla przerwań czy innych fanaberii. Ehhhh, piękne czasy.

Ps: jakim cudem było Cię stać na Pentum MMX? Ja dostałem klona od AMD z Virge 4MB długo po premierze i za siano z komunii, bierzmowania, pracy w wakacje, zbierania złomu i jeszcze rodzice dołożyli. Pół roku po premierze (listopad '97).

EDIT: a config i autoexec to bym skonfigurował, wyrwany ze snu po zakrapianej imprezie.

Niech HIMEM.SYS będzie z Tobą 😛

Edytowane przez Daniel_83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi