Daniel_83 Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 Witam forumowiczów! Jako, że pojawiło się w moim życiu trochę ekstra czasu i miejsca, chciałbym złożyć kompa pod stare gry. Poniżej napiszę konfiguracje jakie miałem w latach, do których chciałbym powrócić: #1 1997r.: CPU: AMD K6 200MMX RAM: 2x 16MB SDRAM MB: coś na chipsecie VIA VX chyba GPU: S3 Virge DX 4MB + 3Dfx Voodoo 4MB (dokupiony w 1998r) Sound: OPTi plug & Play na ISA (klon SB16 z potencjometrem głośności z tyłu) HDD 2.1GB Segate Monitor: LG Studioworks 44i 1999r. CPU: AMD K6-2 400MHz RAM: 1x64MB (pamiętam, że zapłaciłem wtedy jakieś chore pieniądze bo płonęły fabryki czy "cuś") MB: Biostar na ALi Alladin V GPU: S3 Savage 4 Pro 32MB + 3Dfx Voodoo 4MB reszta jak wyżej 2001r.: CPU: Duron 1GHz Socket A (zamieniony na pierwszego Athlona 1600+ 1.4GHz "Palomino" aka grzejnik, po ukruszeniu 'durnia') RAM: 128GB DDR MB: ECS K7S5AL 🙂 Monitor: jakiś klon Sony na kineskopie Trinitron (walec), wyciągał już 1024x768 w 85Hz HDD: początkowo 6.4GB jakiś IBM Quantum czy cuś a później 8.1GB WD Sound: coś za 70zł na PCI bo już nie było portów ISA reszta jak wyżej (czyli dalej Savage i Voodoo - w DX7.1 dawało to jeszcze radę :)) 2002r.: CPU: AMD Barton 3200+ (ostro wykręcony wtedy) RAM: 256GB DDR MB: jakaś bieda na KT266(A?), po prostu działało. Kumpel w tym czasie miał jakiegoś wypasionego Epox'a (MVP3?) z graficznym BIOS-em i pierdyliardem opcji. U mnie był BIOS jak w 386SX. Później wymieniłem na równie biedną płytę na KT400 GPU: AMD Radeon 8500 64MB (ówczesny TOP) HDD: 20GB - po raz pierwszy w życiu odczułem, że mam za duży dysk 😉 reszta się nie zmieniła Zawsze miałem też masę dodatków: nagrywarka LG 8x4x4x (za 2000zł, bez buffer underrun protection xD), karta TV/Radio od 1999, skaner kolorowy na LPT, drukarki (jakiś tani Canon + igłówka do drukowania znajomym miesięcznych na PKS), karta sieciowa itd. Ogólnie już wybrałem monitor (17" CRT Trinitron - całkowicie płaskie ekrany wtedy wydawały mi się wklęsłe), oraz wiem, że musi być 3Dfx w jakiejś postaci (jest sporo gier DOS pod Voodoo - wrappery odpadają). Oczywiście max to AGP i Windows 98SE. Pytanie co z resztą sprzętu. Niby nie chcę ekstremalnych konfiguracji z końcówki ery AGP bo nowsze gry z 2003/2004 jednak działają na dzisiejszym sprzęcie bez problemu. Plusem będzie też egzotyka sprzętu w zjadliwej cenie. Athlon XP 1700+ i kręcić? Najszybsze Pentium III 1.33GHz? Jak to się zgra z takimi kartami jak Matrox Parhelia, Voodoo5, PowerVR Kyro II albo S3 DeltaChrome? Czy te karty można połączyć np z Voodoo 2 w SLi? A może po taniości AMD K6-3 + ATi Rage MAXX + Voodoo 2? Mam masę gier z młodości ekstremalnie trudnych do odpalenia na dzisiejszym sprzęcie: Pył, Hard Truck, Interstate'76, Gearhead Garage, Blood 2, Rally Masters itd. Zapraszam do dyskusji i wspominania własnych konfiguracji przez lata. Ja nie pamiętam co robiłem tydzień temu ale ustawienia IRQ, DMA dla dzwiękówki (SET BLASTER=A220 I5 D1 T4) oraz serial do Win98 mam wypalone do dziś. Pozdrawiam Daniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 (edytowane) do Voodoo brałbym najprostszą grafe S3 Trio64/Vision864/Virge ja mam działająceg o Athlona 😄 slot A oraz Intel Celeron 1000A/256/100 Tualatin z P6IAT Edytowane 26 Marca 2022 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stelmi1980 Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 Super sprzęt. Wtedy Trzeba było umieć skonfigurować Config.sys i Autoexec.bat Łezka w oku się kręci. Zaczynałem od DX2 66MHz 4MB Ram, HDD 420 GB, Później był 200 MMX + 32 MB + HDD 2,1 GB + S3 Virge i Voodoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 i walka o każdy kb pamięci podstawowej (pchanie sterów do UMA itd) 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_83 Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2022 On 3/17/2022 at 8:35 PM, Raptor said: do Voodoo brałbym najprostszą grafe S3 Trio64/Vision864/Virge ja mam działającego Athlona 😄 slot A oraz Intel Celeron 1000A/256/100 Tualatin z P6IAT Super procek. Musiałeś byćw tych czasach jakimś maharadżą w okolicy bo ceny bywały zaporowe. Sam jak widzisz przeskoczyłem z 400MHz (K6-2) na Durona 1GHz. Wolałbym jednak coś na socket bo weź później to rozbieraj i sztukuj wentylatorek, którego od 20 lat nie ma na rynku. Do socketu zawsze znajdziesz jakieś ciekawe chłodzenie vintage za grosze. Co do GPU to celuję w platformę 600MHz+. Do tego z S3 Trio/Virge miałem do czynienia chyba więcej niż chciałem. Mogę mieć kartę 4MB ale wtedy niech to będzie coś egzotycznego: jakiś Tseng czy Number9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_83 Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2022 (edytowane) On 3/17/2022 at 8:53 PM, stelmi1980 said: Super sprzęt. Wtedy Trzeba było umieć skonfigurować Config.sys i Autoexec.bat Łezka w oku się kręci. Zaczynałem od DX2 66MHz 4MB Ram, HDD 420 GB, Później był 200 MMX + 32 MB + HDD 2,1 GB + S3 Virge i Voodoo Kiedyś to wogóle trzeba było coś umieć by nawet głupiego Windows'a zainstalować. Dziś leci metodą cegły na ENTERze 🙂 Teraz składasz kompa i on poprostu działa - nie do pomyślenia w czasach tabelek ze zworkami dla napięć, magistrali, mnożników, dzielników, DMA... Do tego karty rozszerzeń miały swoje własne zworki dla przerwań czy innych fanaberii. Ehhhh, piękne czasy. Ps: jakim cudem było Cię stać na Pentum MMX? Ja dostałem klona od AMD z Virge 4MB długo po premierze i za siano z komunii, bierzmowania, pracy w wakacje, zbierania złomu i jeszcze rodzice dołożyli. Pół roku po premierze (listopad '97). EDIT: a config i autoexec to bym skonfigurował, wyrwany ze snu po zakrapianej imprezie. Niech HIMEM.SYS będzie z Tobą 😛 Edytowane 19 Marca 2022 przez Daniel_83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...