AdanosV Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Hej, Więc obecnie mam 24GB ramu ddr3. Jak uruchamiam sobie zmodyfikowaną grę pathfinder: wrath of the righteous to ilość użytego ramu zwiększa mi się tak do 12 GB natomiast oprócz tego ,że mam zajętą pamięć "w użyciu" to jeszcze jest zajęta pamięć "zmodyfikowaną" która też zajmuje ponad 10 GB ramu . Próbowałem ustawić pamięć wirtualną na dysku systemowym ale w menadżerze zadań nie mam infa o zwiększonej ilości pamięci ram. Można coś zrobić aby jakoś ograniczyć tą pamięć zmodyfikowaną ? Ustawiłem też pamięć wirtualną na innym dysku ale też nic to nie dało. Dzięki z góry za pomoc, Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Witam wisz, zasadniczo to nie wiem na czy polega modyfikacja gry, witaminka, czy jakieś mody ? nie wiem z jakiego systemu operacyjnego korzystasz i czy wprowadzałeś jakieś zmiany odnośnie pamięci wirtualnej ? a przy pomocy jakiego programu odczytałeś informacje, ze "pamięć zmodyfikowana" jest zajęta ? czy mógł byś zamieścić jakieś forteczki ? a czym dodatkowym objawia się to ze jest "pamięć zmodyfikowana" w ilość xxx jest zajęta i czy to przeszkadza w późniejszym korzystaniu z systemu ? czy jak wyłączasz grę to jej ilość się zmniejsza czy cały czas pozostaje na tych 10GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdanosV Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Mr.T... napisał: Witam wisz, zasadniczo to nie wiem na czy polega modyfikacja gry, witaminka, czy jakieś mody ? nie wiem z jakiego systemu operacyjnego korzystasz i czy wprowadzałeś jakieś zmiany odnośnie pamięci wirtualnej ? a przy pomocy jakiego programu odczytałeś informacje, ze "pamięć zmodyfikowana" jest zajęta ? czy mógł byś zamieścić jakieś forteczki ? a czym dodatkowym objawia się to ze jest "pamięć zmodyfikowana" w ilość xxx jest zajęta i czy to przeszkadza w późniejszym korzystaniu z systemu ? czy jak wyłączasz grę to jej ilość się zmniejsza czy cały czas pozostaje na tych 10GB ? Tak to jest zmodyfikowana gra, z podstawową wersją gry nie było takich problemów. Windows 7. Ustawiłem pamięć wirtualną na sztywno na 36742 MB na dysku systemowym. Wszędzie indziej jest wyłączona. Użyłem monitora zasobów zakładki pamięć, wbudowanego programu w menadżerze zadań. Jak wyjdę z gry to ilość pamięci zmodyfikowanej praktycznie mi znika, więc wnioskuje ,że jest spowodowane przez grę. Jak użycie pamięci dochodzi do 95% to mi wszystko spowalnia, włączając to także tą grę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 systemy to zasadniczo nie lubią jak mu użytkownik próbuje narzucić jak ma działać pamięć wirtualna. czy korzystasz już z dysku SSD ? nadal użytkujesz win7, zakładam 64bit, ok, a nie próbowałeś przejść na win10, aby zobaczyć czy gry nie będą lepiej działały ?, ja tez uparcie broniłem się rękami i nogami aby nie przechodzić na nowsze systemy, pierwej tak długo jak się dało win7, ale widziałem ze system po mino aktualizacji i "nowych" sterowników zaczyna kuleć , potem zakup win8pro i przejście na na win8.1 pro. , ale nowe gry zaczęły mieć w wymaganiach win10 , wiec najpierw nie chętnie a potem to już z konieczności zrobiłem migracje wykorzystując klucz z win8 aby przejść na win10, także czasami trzeba pójść do przodu, bo mimo wszystko win10 nadal otrzymuje aktualizacje a win7 już od bardzo dawna nie, o popatrz zalecana konfiguracja do twojej gry jeśli chodzi o system to win10... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdanosV Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 11 minut temu, Mr.T... napisał: systemy to zasadniczo nie lubią jak mu użytkownik próbuje narzucić jak ma działać pamięć wirtualna. czy korzystasz już z dysku SSD ? nadal użytkujesz win7, zakładam 64bit, ok, a nie próbowałeś przejść na win10, aby zobaczyć czy gry nie będą lepiej działały ?, ja tez uparcie broniłem się rękami i nogami aby nie przechodzić na nowsze systemy, pierwej tak długo jak się dało win7, ale widziałem ze system po mino aktualizacji i "nowych" sterowników zaczyna kuleć , potem zakup win8pro i przejście na na win8.1 pro. , ale nowe gry zaczęły mieć w wymaganiach win10 , wiec najpierw nie chętnie a potem to już z konieczności zrobiłem migracje wykorzystując klucz z win8 aby przejść na win10, także czasami trzeba pójść do przodu, bo mimo wszystko win10 nadal otrzymuje aktualizacje a win7 już od bardzo dawna nie, o popatrz zalecana konfiguracja do twojej gry jeśli chodzi o system to win10... Tak system mam postawiony na dysku ssd. Zakładam ,że windows 10 zużywa więcej ramu plus będę musiał wyłączyć te wymuszone aktualizacje za pomocą jakiegoś skryptu czy coś. Ta gra bazuje na dx11 więc zakładam ,że została zbudowana bardziej z myślą z współpracę z win7 niż win10. Widziałem niejedną grę która na dx11 chodziła gorzej na win10 niż na win7, szczególnie przy moim zestawie czyli i5-4460 i 24GB ddr3. Win 10 dodaje tyle procesów które obciążają cpu ,że głowa boli. Za bardzo nie jest to problem z nowszymi procesorami bo mają dobrą moc obliczeniową natomiast przy starszych może znacząco spowolnić mi działanie gier opartych na cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 10 godzin temu, AdanosV napisał: Hej, Więc obecnie mam 24GB ramu ddr3. Przez kilkanaście lat, przy 16GB RAM miałem wyłączoną pamięć wirtualną i nigdy nie robiło to problemów (w Win7 i Win10). Przy 24GB RAM, przy takiej gierce są jakiekolwiek problemy z RAM? No jak ktoś źle napisał program (lub nieudolnie go modyfikował), to choćbyś miał 512GB RAM + 16TB wirtualnej, to i tak będą problemy. 3 minuty temu, AdanosV napisał: szczególnie przy moim zestawie czyli i5-4460 i 24GB ddr3. i5 2400 jakoś dawał mi radę z Win 10 (max zaktualizowany), to i i5 4460 powinien sobie dać radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdanosV Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 10 minut temu, Kyle napisał: Przez kilkanaście lat, przy 16GB RAM miałem wyłączoną pamięć wirtualną i nigdy nie robiło to problemów (w Win7 i Win10). Przy 24GB RAM, przy takiej gierce są jakiekolwiek problemy z RAM? No jak ktoś źle napisał program (lub nieudolnie go modyfikował), to choćbyś miał 512GB RAM + 16TB wirtualnej, to i tak będą problemy. Modyfikowałem grę wedle zaleceń, chyba ,że jeden mody powodują jakąś wielką niekompatybilność między sobą i wielkie zapotrzebowanie na pamięć ram. Natomiast jeżeli chodzi o samą grę to znalazłem temat na steam https://steamcommunity.com/app/1184370/discussions/0/5086242673962708163/ w którym jest informacja ,że ta gra ma problem z memory leak . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Jak gra ma "wyciek pamięci" to zwiększanie pamięci niespecjalnie ma sens. Po prostu co parę godzin wyłącz grę i uruchom ponownie. Taka gierka przy 24GB RAM, powinna śmigać bez problemu bez pliku strony i to godzinami, nawet przy jakimś wycieku pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdanosV Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Kyle napisał: Jak gra ma "wyciek pamięci" to zwiększanie pamięci niespecjalnie ma sens. Po prostu co parę godzin wyłącz grę i uruchom ponownie. Taka gierka przy 24GB RAM, powinna śmigać bez problemu bez pliku strony i to godzinami, nawet przy jakimś wycieku pamięci. Po paru godzinach wyszukiwania problemu, odkryłem ,że pewne ustawienie moda powoduje gigantyczne zapotrzebowanie na ram bo tej zmianie problem znikł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...