zbuk_zepsute_jajko Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Chciałbym z laptopa na komputer stacjonarny przenieść około 100 GB danych i mam pendriwy maksymalnie o pojemności 8 GB. Obydwa komputery mają zainstalowany Windows 10. Czy zamiast co troche przenosić na pendriwa po 8 GB danych dałoby się od razu połączyć 2 komputery kablem mam taki kabel i od razu cały folder z około 100 GB skopować na drugi komputer. Jeszcze nigdy tak nie robiłem. Z jaką szybkością by się wtedy kopiowało. Czytałem coś w Google i myślałem że połączenie 2 komputerów to Samba frameboxxindore.com/pl/apple/how-do-i-create-a-samba-share-in-windows-10.html ale jest jeszcze jakiś sposób NFS Cytat Co jest lepsze SMB czy NFS? Wniosek. Jak widzisz NFS oferuje lepszą wydajność i jest nie do pobicia, jeśli pliki są średniej wielkości lub małe. Jeśli pliki są wystarczająco duże, czasy obu metod zbliżają się do siebie. Właściciele systemów Linux i Mac OS powinni używać NFS zamiast SMB. Czy lepiej je połączyć SMB czy NFS i jak wogóle ustawić komputery że jak się w jednym komputerze udostępni folder to jak w drugim ustawić żeby widział ten udostępniony folder? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Witam aby połączyć dwa PC za pomocą kabla sieciowego , kabel musi być "krosowany" nie "prosty" takie tam na szybko znalezione wyjaśnienie https://www.youtube.com/watch?v=naSazOBfVss oraz np. z alledrogo https://allegro.pl/oferta/kabel-lan-patchcord-utp-kat-5e-cross-krosowany-2m-5147740737 szybkość kopiowania będzie uzależniona od posiadanych kart sieciowych 10/100/1000 , oraz kategorii kabla , szybkości zapisu dysku, oraz ograniczeń wpływu samego kontrolera płyty głównej, jak i samych danych, czy będą to pliki, np. dwa filmy czy 5 milionów zdjęć z wakacji XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) po kablu (krosowanym) będzie szybciej ale trzeba wszystko ręcznie ustawić (adresy IP, udostępnianie folderu itd) przy kartach Gigabitowych realnie powinieneś uzyskać ok. 110-120MB/s o ile komputery dadzą rade (przy dużych plikach) Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez Raptor 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Raptor napisał: przy kartach Gigabitowych realnie powinieneś uzyskać ok. 110-120MB/s o ile komputery dadzą rade (przy dużych plikach) Jak testowałem u mnie (ale klasyczne połączenie LAN) to po gigabicie idzie realnie ~113MB/s . Po 2,5 gigabicie (popularna karta sieciowa w nowych PC) powinno się dać przesłać ~282 MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbuk_zepsute_jajko Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Mam też taki kabel z 2 stron USB ale w białym kolorze. Czy gdyby 1 końcówkę kalba podpiąć do 1 komutera i drugą końcówkę kabla do drugiego komputera to czy komputery by widziały się jako dyski i z dużo większą szybkością i łatwością kopiowały dane niż przez kabel internetowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Kabel USB nie pyknie. Najlepiej każdy komp Ethernetem podlaczyc do switcha/routera z portami 1gbps. Udostępnić dyski i puścić kopiowanie. Szkoda kupowac kabel skrosowany do podlaczenia bezpośredniego, bo użyjesz go raz i będzie do wyrzucenia. Druga opcja to wydłubać dysk twardy z laptopa i podłączyć go do komputera. Komputer zobaczy go jako dodatkowy dysk, kopiujesz co trzeba i wkładasz z powrotem do laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Witam aby połączyć dwa PC za pomocą kabla sieciowego , kabel musi być "krosowany" nie "prosty" takie tam na szybko znalezione wyjaśnienie oraz np. z alledrogo https://allegro.pl/oferta/kabel-lan-patchcord-utp-kat-5e-cross-krosowany-2m-5147740737 szybkość kopiowania będzie uzależniona od posiadanych kart sieciowych 10/100/1000 , oraz kategorii kabla , szybkości zapisu dysku, oraz ograniczeń wpływu samego kontrolera płyty głównej, jak i samych danych, czy będą to pliki, np. dwa filmy czy 5 milionów zdjęć z wakacji XD Proponuje doczytać co to jest Auto MDIX i nie siać zamętu. Do pytającego - w przypadku w miarę nowych komputerów (a konkretnie kart sieciowych) możesz użyć dowolnego kabla Ethernet. Niebmusisz za wiele konfigurować w Windowsie samba to po prostu otoczenie sieciowe. Trzeba tylko udostępnić folder który chcesz przenieść. Najprostsza konfiguracja to ręczne ustawienie sieci, protokol IP (nie dhcp). 10.0.0.1 na jednym komputerze, 10.0.0.2 na drugim. Maska 255.255.255.0. Odwołujesz się do tych komputerów z poziomu eksploratora przez \\10.0.0.1 (albo 2) wcześniej musisz tylko udostępnić folder i ewentualnie nadać odpowiednie uprawnienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2022 (edytowane) 15 hours ago, cochin said: Kabel USB nie pyknie. Szkoda kupowac kabel skrosowany do podlaczenia bezpośredniego, bo użyjesz go raz i będzie do wyrzucenia. A słyszałeś o czymś takim jak auto MDI/MDI-X ? Skrosowany kabel będzie najtańszą opcją Edytowane 7 Kwietnia 2022 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...