stasimon Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Witam, Składam komputer i płytę wraz z procesorem posiadam jak w temacie. Mam problem z wyborem pamięci, te które są polecane to albo bardzo drogie albo nie ma ich na liście kompatybilnych z moją płyta główna na stronie Asusa. Nie posiadam również jakiegoś wielkiego budżetu na pamięci. Absolutne minimum to 16GB ale przychylniej patrzę na 32GB. Muszą być w dwóch kościach jako, że chłodzenie Noctua które posiadam pozwala tylko na użycie dwóch slotów. Mysle nad tymi produktami Patriota bo są na liście kompatybilności plyty: Patriot Steel 32GB (2 x 16GB) 3200MHz na kościach Hynix za to Dual Rank. Patriot Steel 16GB (2 x 8GB) 4000MHz na Samsungach. Patriot Steel 32GB (2 x 16GB) 3600MHz Single Rank. I teraz mój dylemat, nie mam zamiaru podkręcać maksymalnie pamięci, tak samo procesora, czy w grach będzie duża różnica między tymi pamięciami? Czy 3200MHz wyraźnie przegra z 4000MHz mimo Dual Rank vs Single Rank i lepszych CL? Wolałbym zainwestować odrazu w 32GB bo mogę użyć tylko dwóch slotów (nie chce wymieniać chłodzenia) o ile nie będzie jakich kolosalnych różnic w wydajności. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Witam wedle QVL z Strony Asusa i wybraniu serii procesora czyli Ryzen 5000 https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-b550-f-gaming-model/helpdesk_qvl_memory G.SKILLF4-3600C17D-32GTZ np. z owocowego sklepu https://www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-ddr4-32-gb-3600mhz-cl17-f4-3600c17d-32gtz-1520636/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Problem w budżecie (do 750zl) i w dostępności, niestety w UK w takiej cenie nie do dostania. Dlatego zapytałem o pamięci podane w poście, dostępne i w moim budżecie. Nie wiem jakie inne tanie mógłbym użyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...