Jump to content
Lechu_

MSI Z390 Tomahawk + Patriot 16 & 32 GB viper 4 CL16

Recommended Posts

Cześć, 

Napotkałem taki problem. 

Środowisko z 32 gb ramu okazało się za małe (2 pary kości Patriot 16gb dual 3200 viper CL 16)  Działały na 3200 z profilem XMP

Dzisiaj dokupiłem jedną parę 32gb czyli Patriot 32gb dual 3200 viper CL16. podmieniłem i zaczęły się jaja. 
Po obsadzeniu jedną parą 16 gb i 32 gb XMP już nie chciało działać, komp wracał do BIOS. Po wyłączeniu XMP system normlanie się uruchamiał i para 32gb była widziana jako dual, natomiast para 16gb już jako single O_o . 

Podmieniłem kości pary 16gb na te co wyciągnąłem, i zamieniłem miejscami z parą 32gb i XMP zaskoczyło ustawił 3200, ale windows rzucał błędem 0x000001 co oznacza zarządzanie pamięcią. Jak wyłącze XMP to windows rusza . I jest ta sama sytuacja 32gb są jako dual , a 16 jako single :/ 

WTF ? to dla niego problem że jedna para jest 2x16 a druga 2x8 ? Pamięci są tego samego modelu, różnią się tylko pojemnością. 

 

Płyta MSI Tomahawk Z390
Intel(R) Core(TM) i7-9700KF

 

Edited by Lechu_

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdź profile XMP - to że są CL16 nie znaczy że reszta timinigów jest taka sama.

Spisz sobie timingi nowych i starych i ustaw ręcznie z najwolniejszego zestawu. Ustaw ręcznie częstotliwość 3200.

Możliwe że będziesz musiał trochę większy vdimm ustawić.

Może się też okazać że kości nie będą działać na nominalnych ustawieniach przy 4rech modułach wtedy spróbuj zejść na 2933.

Jeżeli obsadziłeś gniazda poprawnie (8/16/8/16 lub 16/8/16/8) to widocznie programu źle identyfikują DualChannel 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla tego procesora RAM powyżej 2666 to już OC - ma prawo nie działać przy 3200, szczególnie przy 4-ch kostkach. Także jak wyżej kolega radzi, ustaw ręcznie niższe taktowanie, np. 2933.

Edited by Kyle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha czyli normlanie w profilu XMP wybrać mniejsze taktowanie. 

Na 4 kostkach on działał, ale wszystkie pamięci miały po 8gb . teraz zwiększyłem jedną parę i zrobił się problem :/ 

 

Tak nawiasem, trzeba było wziąć AMD :/ 

 

Sprawdziłem profile XMP i dopiero na 2666 ruszyły :/ 

Edited by Lechu_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 4 kostkach nie jest rzadkością, że nie chcą działać na częstotliwości z XMP. Możesz spróbować podnieść napięcie na 1.40V. Czasami coś to daje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W dniu 8.04.2022 o 17:42, Lechu_ napisał:

Tak nawiasem, trzeba było wziąć AMD 😕

trzeba było 😉

1 godzinę temu, wysio napisał:

Przy 4 kostkach nie jest rzadkością, że nie chcą działać na częstotliwości z XMP. 

 

nie jest tak źle - u siebie męczę 4 moduły 3600CL16 - przy 1.42V robią:

cachemem5950x.png.a1990f4d757e02b5e8138c3ca472a224.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

spróbuje podnieść napięcie, ale to muszę zrobić manualnie a potem ustawić profil XMP ? 

 

Jeżeli by miał modernizować kompa z tego i7, bo niesrety 8 corów jest dosyć problematyczne bez HT .  To AMD czy Intel 10™ ? 

 

 

 

Spróbowałem, na 1.35 , 1.42 , 1.45 i niestety nie ruszają na 3200 

 

W samym biosie jest opcja podejrzenia czasów/parametrów pamięci dla profilu xmp 

I dla kostek 32 (2x16gb) wartość tRRd jest minusowa  ? tak powinno być ?

 

Edited by Lechu_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mały update

Zauważyłem problemy z przeglądarką i samym systemem, watchdog DPC walił bluescreenami .  

Test pamięci i taki widok. okazuje się, że problemem jest ta nowa para. 
Wsadziłem stare kości  (4x8gb) i od razu 3200 i 0 błędów. 

 

image.png.74f5f4e52f8ff744109296e960d7db27.png

Edited by Lechu_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...




×
×
  • Create New...