Strojkus Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Cześć mam w tej chwili: DDR4 8G 3000Mhz CL15 MSI GFX 970 XFX Black XTR 550W I5-6600K 3,5Ghz Asus Z170 PRO Gaming Phanteks Enthoo Pro monitor 34' GB3466WQSU budżet mniej istotny, ale nie lubię zbędnie wydawać kasy, czy dorzucenie ramu i wymiana grafy ( na jaką ?) przeniesie mnie że w miarę komfortowo będę od czasu do czasu mógł pograć w coś nowego? np Assassins itp rozważam, albo podaminę tutaj, ale zostawienie tego jako rezerwę dla dzieciaków do nauki Jeśli nowy to prośba o informację co wziąć aby wykorzystać w pełni monitor pod kątem okazjonalnego grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Witam tak trochę trudno jednoznacznie odnieść się do twojego zapytania , bo posiadasz monitor o rozdzielczości 3440 x 1440 oraz częstotliwości odświeżania 144 Hz znacząco utrudnia taki projekt , to tak aby faktycznie chcąc dobrać nowy sprzęt aby ten monitor wykorzystać to do gier jak np. AC czy inne podobne tytuły, aby próbować zbliżać się to tych 144FPS to trzeba by wybierać wszystko czyli CPU i GPU z TOP listy, 20tys PLN będzie za mało , bo upgrade raczej i tak nie wystarczy XD bez podawania przybliżonego budżetu to tak trochę ciężko się wstrzelić z jakaś propozycja. obecnie posiadasz i5 4r/4w a takie CPU w nowszych tytułach zaczyna już się "zapychać", wymiana na np. i7 6700K 4r/8w poprawi jakość rozgrywki bo spadki FPS będą zdecydowanie mniejsze a to już przełoży się płynniejsza rozgrywkę, ale trzeba taki CPU znaleźć w dobrej cenie, oraz najlepiej od razu zrobić mu skalpowanie IHS czyli wymianę starej pasty, plus OC, oraz zakup lepszego chłodzenia niż BOX... 8GB pamięci operacyjnej to jest obecnie stanowczo za mało, 2x8GB to jest obecnie już prawie na styk, do takiej rozdzielczości monitora to patrząc przyszłościowo można już myśleć o 2x16GB i pod twoja płytę główna 3000MHz, ale czy twoja płyta główna będzie bez problemowo współpracować z modułami 16GB w jednej kości ?, to już trzeba by sprawdzić empirycznie, możliwe ze bezpieczniej było by zakupić 4x8GB 3000 MHz GTX 970 3.5+0.5 GB czyli 4GB, można uruchomić każda nowa grę ale uruchomić to nie znaczy płynie sobie zagiercowac, to tez już jest karta z poprzedniej epoki i fajnie ze jeszcze działa jak by patrzeć aby nie gonić tych magicznych 144FPS tylko obniżyć swoje wymagania odnośnie ilości FPS to i tak przynajmniej trzeba by zakupić RTX 3060Ti posiadany zasilacz 550W raczej te nie wystarczy do nowej czy wydajniejszej karty graficznej, np. coś 750W 80 Plus Gold także trzeba by sobie przeanalizować w jakim kierunku iść, czyli wydać pieniądze z głowa, czy robić upgrade , używany CPU plus chłodzenie, nowa karta graficzna i nowy zasilacz , dołożenie ilości pamięci operacyjnej oraz zakup przynajmniej dwóch dysków jeden M.2 500/512GB pod system i drugi np. SSD 1TB pod gry, ale nadal siedzisz na "starej platformie", obecnie kupując nowa i3 z np. 12gen. koszt takiego CPU to około 670PLN tylko nowa płyta główna potrzebna, która taka i3 tez posiada 4r/8w będzie cechować się w grach taka sama, jak nie już wyższą wydajnością jak stara i7 z 6 czy 7 gen, owszem można zakupić tańsza platformę pod 10/11gen i płyty główne tez są zdecydowanie tańsze w zakupie nisz płyty główne pod 12gen. czy całkowicie skupić się na budowie nowego zestawu, ale uwzględniając rozdzielczość i odświeżanie monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) Jedyne co można wymyślić to CPU 6700+RTX 3060/3060Ti.. I to ma jakiś sens, ewentualnie dołożyć RTX 3060/Ti a CPU zmienić w raz z całą platformą.. Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez Drizz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strojkus Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Wielkie dzięki za odpowiedź. W takim razie na podstawowe pytanie mam odpowiedź, pudełko z obecnymi częściami zostawiam dla dzieciaków bo nie wiadomo co czas przyniesie i być może będzie potrzeba powrócić na jakąś pseudo naukę czytaj zdalną. 144hz wiem, że na tą chwilę jest nieosiągalne bez inwestowania grubej kasy. Jak rozumiem konieczna zmiana praktycznie całości, w co wg Was celować aby przełożyło się na rosądny poziom rozgrywki, bo giercowanie póki co nie stanowi mojego całego życia. Co najlepiej wybrać pod katem rozsądnego podziału koszt/jakość z max budzetem powiedzmy 10k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2022 21 godzin temu, Mr.T... napisał: 2x8GB to jest obecnie już prawie na styk, do takiej rozdzielczości monitora Rozdzielczość monitora praktycznie nie ma tu nic do rzeczy. Przynajmniej ja nie przypominam sobie by zwiększenie rozdzielczości ekranu, zwiększało zauważalnie użycie RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2022 4 godziny temu, Strojkus napisał: Co najlepiej wybrać pod katem rozsądnego podziału koszt/jakość z max budzetem powiedzmy 10k. jak by w całości opierać na nowym zestawie, i poszukać części to można by budżecie 10tys się zmieścić +/- oczywiście ze można tez iść droga CPU i7 i tańsza płyta główna , ale ja nie jestem zwolennikiem polecania "tanich" płyt głównych. Procesor Intel Core i5-12600K, 3.7GHz, 20 MB, BOX (BX8071512600K) obecnie najlepszy CPU pod Gry Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan (SPC307) Płyta główna MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4, bo obecnie i tak nie robi się OC CPU . Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL16 (CMK16GX4M2D3600C16) zaleta nisko profilowe aby zakupić 2x16GB to trzeba by doliczyć około 300 PLN Dysk SSD Samsung 970 EVO Plus 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (MZ-V7S500BW) pod system Dysk SSD Samsung 970 EVO Plus 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (MZ-V7S1T0BW) pod gry Zasilacz MSI MPG A850GF 850W (306-7ZP0C11-CE0) Obudowa Genesis IRID 505 Midi Karta graficzna Asus TUF GeForce RTX 3080 Gaming OC 10GB GDDR6X (TUF-RTX3080-O10G-V2-GAMING) 2 godziny temu, Kyle napisał: Rozdzielczość monitora praktycznie nie ma tu nic do rzeczy. Przynajmniej ja nie przypominam sobie by zwiększenie rozdzielczości ekranu, zwiększało zauważalnie użycie RAM. oczywiście ze masz racje, ze wyższa rozdzielczość nie przekłada się bezpośrednio na drastyczne zwiększenie zapotrzebowania na ram , ale ja grając w 1440p już obecnie widzę 11-12GB a nawet w GoD of War prawie 13GB zajętej pamięci, a budując nowy zestaw może warto było by przemyśleć zakup większej ilości pamięci operacyjnej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Rozdzielczość monitora praktycznie nie ma tu nic do rzeczy. Przynajmniej ja nie przypominam sobie by zwiększenie rozdzielczości ekranu, zwiększało zauważalnie użycie RAM.TTTM a potem dorabia do tego kolejną bzdurną teorie lub wyjaśnienie. Do autora wątku im większa rozdzielczość tym mniejsze znaczenie ma CPU. Co nie zna zy, że Twój podoła nowym tytułom. Jak chcesz rozłożyć koszty w czasie to spokojnie możesz kupić teraz kolejne 8 GB RAM plus GPU na poziomie 3060ti/3070 plus zasilacz (do zbadania pobór mocy).. Różnica będzie znaczna a jak za czas jakiś dokupisz pozostałe części to będzie kolejny przyrost. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Kombinujecie, na stronie są Polecane zestawy...Tu masz link do zestawu za 9200zł, jeszcze na "bude" zostanie.. https://www.purepc.pl/jaki-komputer-kupic-poradnik-kwiecien-2022?page=0,13 Ten zestaw ogarnie 1440p a nawet 4k...I po kłopocie xD Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez Drizz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2022 5 godzin temu, Drizz napisał: Kombinujecie, na stronie są Polecane zestawy...Tu masz link do zestawu za 9200zł, jeszcze na "bude" zostanie.. https://www.purepc.pl/jaki-komputer-kupic-poradnik-kwiecien-2022?page=0,13 Ten zestaw ogarnie 1440p a nawet 4k...I po kłopocie xD taaa polecane , zakup w dzisiejszych czasach CPU bez igp jest to nie przemyślana i krótko wzroczna decyzja, ale każdy ma swój rozum lub ulega auto sugestii. płyta główna MSI MAG B660M MORTAR DDR4 ok, ale jest tez wersja z Wi-Fi a obecnie to fajne udogodnienie, oraz ma tylko dwa gniazda M.2 , TOMAHAWK posiada już M.2 trzy gniazda oraz Wi-Fi, wiec komputer buduje się na tu i teraz albo pod możliwa przyszła rozbudowę. dysk Kioxia Exceria , odczyt 1700MB/s i /zapis 1600MB/s oraz TWB tylko 400TB w porównaniu do innych producentów i ich produktów jakoś parametrami nie błyszczy , coś za coś . jak w opisie produktu jest zalecany zasilacz pod kartę graficzna 750W to zawsze dokłada się 100W , jak po kilku miesiącach okaże się ze jednak zasilacz nie wyrabia to co ? można polecieć do Stonki i w reklamówce różnice donieść ? jak już napisałem wcześniej jednostkę planuje i składa się na tu i teraz, albo pod możliwa przyszła rozbudowę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strojkus Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2022 dzieki za pomoc Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL16 CL18 może być bo 16 nie we wszystkich sklepach są. Pudło poszukam wg uznania. Nad drugim dyskiem się zastanowię bo SSD i HDD mam ze starego kompa w sumie 5TB grafikę będę polował zapewne na okazję czy różnica pomiędzy 3070Ti jest mocno znaczna i które firmy brać pod uwagę poza tą wymienioną przez Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Strojkus napisał: czy różnica pomiędzy 3070Ti jest mocno znaczna i które firmy brać pod uwagę poza tą wymienioną przez Ciebie. cena zakupu z czegoś wynika, a ja nie jestem zwolennikiem kart wersji Ti, bo maja znacząco wyższe temperatury pracy co tez przełoży się na kulturę pracy, "wiatraki" będą musiały się odpowiednio rozkręcić, trzeba czytać opinie człowieków co sprzęt eksploatują rok albo dłużej, a nie ze opinia zaraz po zakupie typu jest "git majonez" Asus Rog Strix GeForce RTX 3070 Ti Gaming OC 8GB GDDR6X (ROG-STRIX-RTX3070TI-O8G-GAMING) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strojkus Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2022 jeszcze 2 pytania 12700 bez k czy 12600k skoro i tak bez kręcenia to może pod tą msi b660 ( albo ta b660 proponowana wyżej albo MSI PRO Z690A) bo myślę i nie moge wymyśleć i drugie pytanie która z 3080 z promocji w Xkom jest najbardziej warta uwagi pod kątem cena/jakość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Strojkus napisał: 12700 bez k czy 12600k do giercowania będzie to samo , a różnica w cenie około 300pln, obecnie OC to bardziej chwyt marketingowy niż realny przyrost mocy. czy lepiej Z690 z ALC 887 bez Wi-fi czyli golasa, czy B660 z ALC 1200 i Wi-fi , to co już komu bardzie się przyda. ceny RTX 3080 ech... nie pomogę , sam chętnie bym zakupił w właściwej cenie, czyli tyle ile powinna kosztować dwa lata po premierze -20% od ceny startowej a nie ze cena nadal x2.5 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...