xShevarash Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Witam. Mam problem z procesorem 5960x mianowicie występuje w nim cały czas thermal throttling, nawet na pulpicie. temperatury nie przekraczają 35-40 stopni a procesor ma obcięte taktowanie na 1.2GHz i nawet w stres testach nie wskakuje na wyższe taktowanie. System reinstalowany, pasta zmieniona, BIOS resetowany. Ktoś ma pomysł o co może chodzić? W trybie awaryjnym trzyma normalne takty, 0 problemów po 2 godzinnym teście, a jak tylko uruchomię normalnie system to 1.2 i nic nie pomaga aby go rozpędzić. i7-5960x 16gb ram ddr4 1080ti msi godlike gaming carbon 512 ssd samsung Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Plan zasilania możesz mieć źle ustawiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xShevarash Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Plany zasilania zmieniane na każdą konfigurację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anqu Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) Masz poinstalowany crapware od MSI? Jak tak to wywal go i zobacz czy to pomogło. MSI robi tak beznadziejny soft że zamiast być pożyteczny to zarządza sobie np CPU bez wiedzy właściciela. Mam kartę od MSI, po zainstalowaniu apki do podkręcania i rgb, nagle coś mi zaczęło samo przestawiać plany zasilania w windzie...... wywaliłem i wszystko wróciło do normy. Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez anqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xShevarash Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Wszystko było wywalane, czyta instalacja systemu, i od razu po instalacji obcina mu takty. Tylko w awaryjnym działa bez problemu, ale nie mam pojęcia co mu dolega Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anqu Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zrób screena z ustawień aktywnego planu zasilania z rozwiniętą sekcją zarządzanie energią procesora lub podaj wartości dla minimalnego stanu i maksymalnego stanu procesora, dla pewności że tej małej pierdółki nie przeoczyliśmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xShevarash Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anqu Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Znajdź taki plik c:\Windows\System32\Intel\DPTF\DptfPolicyConfigTdp.dll Jeśli uda ci się go znaleźć to znaczy że masz zainstalowane Intel(R) Dynamic Platform and Thermal Framework to potrafi się crashować podczas startu windowsa i procek siedzi na 1.2ghz. Usuń ten plik i zrestartuj kompa, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xShevarash Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Nie mam takiego pliku, folderu intela nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexvonrybka Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) Z pamieci - wiec tylko pomysł bez faktów. Było tak ,że płyta MSI Z??? z prockiem intela wstawała z 25% mocy procesora i to było max co osiągała. Winna była zworka na płycie od ??? jakiegoś bezpiecznego uruchamiania? Tylko po przełączeniu tego cuda było dalej to samo (walnieta zworka?? ) . Pomogło włączenie w biosie jednej opcji. I tu problem nie pamietajm jakiej ale chodziło o sprawdzanie temperatury? Thermal...??? Może to Cię naprowadzi na coś. ------- Sprawdziłem Zworka to SLOW1 - masz ją na płycie - spróbuj przełączyć. Lub w biosie - Intel adaptive termal monitor. To pomogło przy MSI Z170 z I7. pozdrawiam Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez alexvonrybka poprawka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2022 W awaryjnym jest dobrze, więc płyta, procesor i bios powinny być OK. Pokaż monitoring, gdy procesor jest obciążony. Powyżej na fotce widać, że procesor w max ma na wszystkich rdzeniach 3299mhz. Odczyt zrobiony w IDLE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xShevarash Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zgadza się, uszkodzony jest przełącznik od trybu "slow". jak nim poruszam, to przez chwilę jest ok, ale i tak sam ten tryb się uruchamia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2022 napraw i będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...