Skocz do zawartości
Bubby

Kolejny Caviar mi zdechł

Rekomendowane odpowiedzi

Tak chwalili te caviary, a dziś własnie mi zdechł drugi WD Caviar 80GB/8MB cache. Pierwszy padł po tym jak podłączyłem do kompa CD-RW, a ten padł samoistnie. To jest wyłącza się sam (tak jak bym odłączył kabel zasilający) w niajmniej spodziewanych momentach. Mam nadzieję że serwisem nie będzie problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze zamiast psioczyc na Caviara, poszukaj wady u siebie. Notoryczne pady HDD to nie jest zjawisko normalne tym bardziej, ze innym ludziom (w tym mnie) te Caviary dzialaja (tfu!) bez zarzutu.

A Matrox kiedys rzeczywiscie byl nie do zajechania. Teraz to firma jak kazda inna (nie bierzemy pod uwage Samsunga :> ). Prawda jest taka - im bardziej zaawansowana technologia, tym wieksze ryzyko awarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze zamiast psioczyc na Caviara, poszukaj wady u siebie. Notoryczne pady HDD to nie jest zjawisko normalne tym bardziej, ze innym ludziom (w tym mnie) te Caviary dzialaja (tfu!) bez zarzutu.

A Matrox kiedys rzeczywiscie byl nie do zajechania. Teraz to firma jak kazda inna (nie bierzemy pod uwage Samsunga :> ). Prawda jest taka - im bardziej zaawansowana technologia, tym wieksze ryzyko awarii.

Chyba chodziło ci o Maxtora :lol:

Z tego co wiem to Caviary padają najczęściej.A co do Maxtorów to dalej sa nie do zdarcia,szczególnie z.a.j.e.b.i.s.t.y jest model 6L040J2 który jest produktem dwóch firm Maxtora i Quantuma.Ten model jest poprostu zawalisty ale inne -nowsze i pojemniejsze Maxtory tęż są z.a.j.e.b.i.s.t.e.

Caviar jak sie trafi dobry model to bedzie chodził i nic go nie uśmierci.(ale musi się taki trafić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak chwalili te caviary, a dziś własnie mi zdechł drugi WD Caviar 80GB/8MB cache. Pierwszy padł po tym jak podłączyłem do kompa CD-RW, a ten padł samoistnie. To jest wyłącza się sam (tak jak bym odłączył kabel zasilający) w niajmniej spodziewanych momentach. Mam nadzieję że serwisem nie będzie problemów.

O kurde mam taki sam problem dysk po prostu tak jakby tracil zasilanie robi "ziummmmm" i probuje sie wlaczyc. Myslalem ze to moze wina zasilacza. Jak Ci go zwroca z servisu daj zac jak poszlo czy nie mieli zadnyh problemow jak oddawales to sam oddam swojego( taki sam model mam ) jak cos to krzycz na gg: 3483497

z gory dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quote]

Pierwszy (mój) padł przy wymianie DVD-ROMu na CD-RW, brata (taki sam) pada sam (nic przy niem nie było gmerane od zamontowania), pada być może z przegżania bo jest gorący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo z dyskami to jest loteria , kolesiom padly dwie barracudy 40GB, jenemu po jakis 2 miesiacach bady wyskoczyly , drugiemu po jakis 5 (sam mam barake 40GB ma ok 2 lat i nie mialem z nie problemow,moze dlatego ze sklep padl w ktorym kupilem dysk i nie mam gwarancji :( ) , koles dostal za barake , caviara 2MB cache , 7200 obrotow i padl po 3 godzinach silnik stanol :) i dusk w tym samym dniu pojechal do sklepu , drugi dostal IBM nie wiem jakiego dokladnie ale 5400 obrotow , ale za to 60GB chodzi juz jakies 4 miechy ale zaczyna cos fiksowac , trzeba przeztrzegac BHP przy kompie , nie przenosic dysku , nie stukac w bude , zapewnic odpowiednia temperature

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest ktoś na forum komu osobiście padł MAXTOR???

Kupujcie Maxtory a najlepiej na tym wyjdziecie,mój chodzi juz rok bez żadnego najmniejszego problemu.(MAXTOR+QUANTUM =6L040J2 7200rpm ATA 133 -k.u.r.d.e, zawalisty dysk)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest ktoś na forum komu osobiście padł MAXTOR???

Kupujcie Maxtory a najlepiej na tym wyjdziecie,mój chodzi juz rok bez żadnego najmniejszego problemu.(MAXTOR+QUANTUM =6L040J2 7200rpm ATA 133 -k.u.r.d.e, zawalisty dysk)

Mi padł, odesłałem do servisu, kupiony via ws.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ta wydajnosc!!!!!!!!!!!!!!!!!porownaj se ze swoim maxtorkiem buhahahahaha, a  z naszymi caviarami:P

Tak to powiedz jakie wy macie osiągi na tych Caviarach??

1.Czas dostępu u mnie 8,2ms

2.Szybkosc zapisu MAXTOR to MAXTOR 36MB/s (zmierzona na dwóch takich MAXTORACH, kopiowałem film700MB)

3.Nero podaje mi wydajnosc odczytu 36-44MB/s ( w zależnosci od partycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ta wydajnosc!!!!!!!!!!!!!!!!!porownaj se ze swoim maxtorkiem buhahahahaha, a  z naszymi caviarami:P

Tak to powiedz jakie wy macie osiągi na tych Caviarach??

2.Szybkosc zapisu MAXTOR to MAXTOR 36MB/s (zmierzona na dwóch takich MAXTORACH, kopiowałem film700MB)

3.Nero podaje mi wydajnosc odczytu 36-44MB/s ( w zależnosci od partycji)

WG nero mam od 45-48mb/s, system chodz od 1h, dyski defragmentowane 3dni temu, zajęcie ramu 370MB, cpu obciążony seti@home.. czym jeszcze przetestować??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest ktoś na forum komu osobiście padł MAXTOR??

Pasc, to jeszcze nie padl, ale ma zamiar :) Co jakis czas robi wlasnie taki dziwny "spin down" i juz nie chce wstac przez dluzszy czas. I to wlasnie Maxtor, a nie Caviar. Poszedl zatem w odstawke i zastapila go Barakuda. Maxtorek trafil teraz do kieszeni jako dysk przenosny, ktorym czasem wyslizguje sie z rak, albo z impetem uderza o stol ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj mi czasy dostępu z HD Tach??

Ja mialem w Nero osiągi rzędu 42-50Mb/s ale po instalcji windowsa na czysto,a ten co teraz mam juz troche chodzi i cały czas w tle dziala ponad 20 progsów i mam tylko 70MB free w Ramie.A i testy robiłem teraz pod XP bo pod 98 to i teraz mam 44-48MB/s

Mialem kiedys taki fajny program do testowania HDD i całego kompa to on mi cały czas pokazywał 50-56MB/s tylko nie pamietam nazwy jak sobie przypomne to dam zanać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahaha chyba masz SCSI haha.... :D

jest tylko jeden dysk ATA z takim dostepem, a nawet chyba lepszym, ale ze stajni WDC :) tyle ze ma 10.000 obrotow i z tego co wiem jest glooosny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj mi czasy dostępu z HD Tach?? 

Ja mialem w Nero osiągi rzędu 42-50Mb/s ale po instalcji windowsa na czysto,a ten co teraz mam juz troche chodzi i cały czas w tle dziala ponad 20 progsów i mam tylko 70MB free w Ramie.A i testy  robiłem teraz pod XP bo pod 98 to i teraz mam 44-48MB/s

Mialem  kiedys taki fajny program do testowania HDD i całego kompa to on mi cały czas pokazywał 50-56MB/s tylko nie pamietam nazwy jak sobie przypomne to dam zanać.

Sciągam tego hd tacha, ale pod XP to chyba sobie nie potestuje :(

ten test to robiłem na XP, który stoi od miesiąca już...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie odpaliłem HD Tach i tak:

1.Czas dostępu pokazał 8,2ms (tak jak podawałem wczesniej)

2.Odczyt podał min 35MB/s średno 39MB/s a max 44MB/s

2.A na skali odczytu czerwona kreska była na max 80MB/s i był koniec skali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie odpaliłem HD Tach i tak:

1.Czas dostępu pokazał 8,2ms (tak jak podawałem wczesniej)

2.Odczyt podał min 35MB/s średno 39MB/s a max 44MB/s

2.A na skali odczytu czerwona kreska była na max 80MB/s i był koniec skali.

sredni transfer... sredni

maksymalny 80 8O

czas dostepu... stawiam na jakis blad odczytu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...