C3buś Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Widziałem artykuł który porównuje Bartona z Thoroughbred o takim samym zegarze... Różnica jest minimalna. Co innego w przypadku Bartona 2500+ i Thoroughbred 1700+. Zastanawiam się która karta lepiej sprawdzi się głównie w grach. Nastawiam się ofkoz na oc więc muszę poszukać egzemplarza dobrze kręcącego się i posiadającego niezablokowany mnożnik. Moglibyście podać serie, które spełniają te wymogi? Za Bartonem przemawia 512 kb cache, chociaż myślałem że znacznie podwyższy to wydajność tego procka. Thoroughbred podobno wydziela mniej ciepła i jest o ok. 200 zł tańszy, zawsze trochę grosza w radiatory można włożyć :) Bartony kręcą się spokojnie zapewne do 3200+ przy zmianie fsb, oraz napięcia pocesora. Natomiast z Thoroughbred będzie już trudniej, gdyż 2800+ jest nielada wyczynem... Poradźcie mi którego procka wybrać? Acha i wydaje mi się że najrozsądniejszym rozwiązaniem byłby w tym przypadq epox 8rda+. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Ja nie wiem, brałbym chyba Bartona - zawsze to coś nowego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Ja tez bym bral Bartona :twisted: (patrz podpis :arrow: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C3buś Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Vip R35p3cT for y :) Właśnie się przekonałem do bartonów ;) Możesz podać z jakiej serii jest ten Barton? A do niego jaka płytka główna? Opłaca się brać Epox'a 8rda+ czy lepiej zainwestować w coś lepszego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Vip powie Ci zebys qpil Solteka 75FRN2-L zamiast Epoxa :D:D:D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Vip powie Ci zebys qpil Solteka 75FRN2-L zamiast Epoxa :D:D:D. czy ja jestem az tak przewidywalny :wink: 8) :lol: jasne ze FRN2-L co do procka to wszystko jest w tym topic'u : http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=39221 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 BTW - jak ktos chce kupic fajne Bartony to z czystym sumieniem moge polecic tego Pana : http://forum.purepc.pl/profile.php?mode=vi...wprofile&u=5386 To wlasnie dzieki niemu mam mojego Barton'ka :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C3buś Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Hehe widzę że jesteś bardzo obiektywny ;) Płyty główne tylko z nForce 2 więc wybór jest ograniczony ;) NF7-S Abita - a co o tym myślicie? Są dle niej nowe beta biosy które umożliwiają podkręcenie fsb do 600 mhz! Gratulacje jeżeli ktoś do 300 dojdzie :) Może ma ktoś tą plytę a na niej Bartona i jest w stanie powiedzieć coś o ich symbiozie ;)? A beno21 zajmuje się sprzedawaniem podzespołów komputerowych czy miał aqrat na zbyciu? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Hehe widzę że jesteś bardzo obiektywny ;) Płyty główne tylko z nForce 2 więc wybór jest ograniczony ;) NF7-S Abita - a co o tym myślicie? Są dle niej nowe beta biosy które umożliwiają podkręcenie fsb do 600 mhz! Gratulacje jeżeli ktoś do 300 dojdzie :) Może ma ktoś tą plytę a na niej Bartona i jest w stanie powiedzieć coś o ich symbiozie ;)? A beno21 zajmuje się sprzedawaniem podzespołów komputerowych czy miał aqrat na zbyciu? :) Beno sprzedaje selekcjonowane procki na allegro.A co do Abita ..... pewnie zaraz zrobi sie goraco,ale moim zdaniem wokol tej plyty jest wiecej szumu niz ona warta.Jak dolecisz na tym Abicie do fsb230 bez modow to bedziesz mial wieeelkie szczescie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Hehe.. widze ze stoisz przed podobnym wyborem jak ja :D. Powiem Ci, ze tak naprawde to ja jush glupieje - wydaje mi sie ze wszystkie 3 plyty ze swietej trojcy - Epox 8rda+, Abit NF7-(s) czy Soltek 75fnr2-l sa w miare porownywalne i wszystko zalezy od indywidualnych preferencji. Obecnie waham sie pomiedzy Soltekiem a Abitem NF-7, jesli Soltek wypusci fajnego Biosa usuwajacego jeden najbardziej denerwujacy mnie problem :wink: to wezme wlasnie Solteka, a jak nie to chyba Abita. Teraz rozpeta sie prawdziwa wojne - wiec dla mnie juz EOT :D :D :D . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C3buś Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Ok txn za radę...Stawiam pierwsze kroczki w o/c więc każde sugestie są dla mnie cenne (jak to zabrzmiało naukowo ;) )). Czyli Soltek... A czy Asus może być? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Ok txn za radę...Stawiam pierwsze kroczki w o/c więc każde sugestie są dla mnie cenne (jak to zabrzmiało naukowo ;) )). Czyli Soltek... A czy Asus może być?Asus generalnie robil dobre plytki, ale obecnie nie ma zadnej konstrukcji odpowiedniej do OC :( (wlasnie naraziłem sie czesci forum :)). Tak jak napisałem powinnieneś skoncentrować sie na tych 3 modelach ktore podałem, sa to konstrukcje dobre i sprawdzone w wielu bojach. Chyba ze chcesz sprobowac czegos nowego :) wtedy mozesz pomyslec np. o nowych mobo Gigabyte. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C3buś Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Nie chce być pionierem w tej dziedzinie bo nie chce się sparzyć ;) Idę jutro pozałatwiać sobie części... Fajnie że mam znajomka który bierze części z hurtowni :D Części sprawdzone tylko że nie wiem które Bartony się dobrze kręcą... Poszukam w necie... Jak coś znajdziecie to walcie tutaj :) Ku chwale ojczyzny! ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 To jest moj Bartonik : wejdz na dzial podkrecanie ,tam jest duzo o Barton'ach,seriach ,OC itd.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 olać bartona olac solteka !!! 1700 podkrecony do 2.4GHz jest niewiele wolniejszy od bartona - a zaoszczedzona kase na RAM mozesz przeznaczyć Epox rda+ jest cool - ale były serie niedobijajace do 200MHz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 olać bartona olac solteka !!! 1700 podkrecony do 2.4GHz jest niewiele wolniejszy od bartona - a zaoszczedzona kase na RAM mozesz przeznaczyć Epox rda+ jest cool - ale były serie niedobijajace do 200MHz... Nie ma to jak madra i fachowa porada. :lol: Pokaz mi sklep w ktorym, EpoX 8RDA jest tanszy od SOLTKA SL-75FRN2-L :lol: :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 olać bartona olac solteka !!! 1700 podkrecony do 2.4GHz jest niewiele wolniejszy od bartona - a zaoszczedzona kase na RAM mozesz przeznaczyć Epox rda+ jest cool - ale były serie niedobijajace do 200MHz... Serie nidobijajace do 200 - kekekekekekeke - no to faktycznie zjada Solteka :D Poza tym gdzie mozna jeszcze dostac 1700+ krecaca sie na 2,4 GHz ?? Ostatnie serie juz tak dobrze nie chodza :(. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C3buś Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 No to teraz mam totalny chaos w głowie... Zrobię wyliczankę i na którą kartę padnie to qpie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 No to teraz mam totalny chaos w głowie... Zrobię wyliczankę i na którą kartę padnie to qpie ;)hehehe.. a mowilem zeby nad tym sie za bardzo nie zastanawiac :), ja tez chyba postawie na ta metode.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C3buś Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Dzisiaj specjalnie na bazarek poszedłem zapytać się sprzedawcy która płytka jest najodpowiedniejsza do oc :) Ja już naprawdę wariuje ;) Jak coś qpie to dam Wam znać :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C3buś Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Co myślicie o tym: http://sklep.benchmark.pl/pelny_5172.html ? No niby lepiej wypada na pierwszy rzut oka od epoxa( http://sklep.benchmark.pl/komparator.html ) ale w praktyce różne rzeczy się dzieją więc ja się tym nie sugeruje... Swoja drogą ciekawe czy ta karta dzwiękowa zintegrowana na płycie Asusowskiej jest taka dobra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Nie tykaj Asusa nawet kijem jeśli chcesz podkręcać! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C3buś Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Czyli Asus bye bye ;) O Abicie słyszałem trochę nieprzychylnych komentarzy więc mam do niej mieszane uczucia... Więc epox or Soltek... Chyba się na Solteka zdecyduje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beno21 Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Moje trzy grosze - miej duzo szczęscia i kup bartka <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> będzie ci sie kręcic powyzej 2.3 gh a będziesz miec juz szczęscie, a takiego powyzej 2,4 gh to juz fuks, rezta to testy i testy i wymienianie tych procków itd. itp. Na bartony niema regół, albo sie krecą albo nie, mogą byc nawet z tej samej seri a wyniki są ruzne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C3buś Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 beno a jaką kartę proponujesz? z Twojego opisu wynika że procka zmieniasz jak rękawiczki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beno21 Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 beno a jaką kartę proponujesz? z Twojego opisu wynika że procka zmieniasz jak rękawiczki ;) O co chodzi ???? Coza karta ?? A procki, owszem niekiedy testuje kolo 3 - 5 dziennie - jak jest nowa dostawa, ale przewaznie przezywam gorzkie rozczarowanie, na ogól kolo 5 tygodniowo miele. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C3buś Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 sorx chodzi mi o płytę...wczoraj zarwałem nockę i takie są rezultaty ;) tak często zmieniasz te procki więc chyba wiesz na jakich płytach dobrze chodzą a na jakich nie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beno21 Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Chłopcy dobrze ci radzą - Narazie najleprze fsb pokazał soltek, Asus - ponoc najleprza płyta do os ale wyniki skromne - w koncu robią asrock, Epoks - wyłanczal mi kompa przy 50 stopniach - beta bios - ale ma fajne opcje - krecisz wszystkim i niczym, Narazie dobrze mi z moją msi chociaz to tylko KT 333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 Solteka sam bym bral, ale dla mnie ma jedną poważną wadę - nie ma dziur (jaką wiertarkę polecacie :?: :twisted: :twisted: :twisted: ) a na socket to nie dosc zebym musial zapinke kupic (bo zrobic nie mam specjalnie jak) to jeszcze mocowanie jakies mniej pewne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 Barton i tylko Barton ;) a widze monopol EPoX'a się skończył i teraz inne płytki brane ??ale ja tam na swijego nie narzekam :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...