Brykus Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Siema a wiec przejde do rzeczy bo w sumie niewiedzialem w ktorym dziale to napisac:) Mam windows 98 ale chce XP zainstalowac a juz z 30razy instalowalem xp i 98 naprzemian :) ale problem w tym ze pewnego dnia moj kochany ,zarabisty TEAC40X hmm zaczynal sie otwierac do polowy :/ podejzewam ze jakis mechanizm tam padl ale ja sie tym nie przejmuje bo zaniedlugo jade do serwisu ale glowny problem to : chce zainstalowac XP i wchoddze do biosu i daje zeby czytal CDROMw pierwszej kolejnosci i kurfa owszem jak jest juz na czarnym ekranie BOOT FROM CD ........ to tylko tak czyta i nie przechodzi na NAGRYWARKE bo rzecz jasna CDROM mam uwalony .... i niewiem co mam zrobic nie bawiac sie w srodku tych wszystkich bębechów zebym moze jakos w biosie przestawil ze domyslnym napedem CD jest OWA NAGRYWARKA!!!! czy musze to robic recznie wewnatrz kompa czy ludzie znacie inny pomysl ?? i za kazdym razem mi sie uruchamia instalator XP i tyle i jak bo nie moze zaczac glownej instalacji po skopiowaniu plikow instalacyjnych bo nie ma w CDROMIE plyty z XP i chce zeby kuzwa zaczal czytac z nagrywarki a nie z cdromu...please help !! Pozdro Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Może napisz jeszcze raz, po polsku bo nic z tego zrozumiec nie mozna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brykus Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Siema a wiec przejde do rzeczy bo w sumie niewiedzialem w ktorym dziale to napisac:) Mam windows 98 ale chce XP zainstalowac ale problem w tym ze pewnego dnia moj kochany ,zarabisty TEAC40X hmm ulegl chwilowemu zniszczeniu ale ma sie w zanadrzu nagrywarke... ale moj problem to: chce zainstalowac XP i wchoddze do biosu i daje zeby czytal z CDROMu w pierwszej kolejnosci i kurfa owszem jak jest juz na czarnym ekranie BOOT FROM CD ........ to tylko czyta chwilowo moj CDROM(zepsuty i nie ma w niej CD z XP) i tyle...... ale za to mam dzialajaca NAGRYWARKE i co trzeba zrobic zeby traktowana ja ze tak powiem jako CDROM??w biosie nic takowego nie znalazlem i sie domyslam ze cza w "skrzynce " pozmieniac co ma byc slave a co master?? i tylko to sie da i czy wogole dobrze mysle? i czy wogole jest jakies na to inne rozwiazanie?? Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Jedno wyjście szybkie i bezbolesne. Zamień taśmy tzn. tą łączówke co idzie do nagrywarki daj do cd-romu a z cd-romu daj do nagrywarki.A i ustaw w obu napędach zworke na Cable Select. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 A lepiej ustaw tak: Urzadzenie które bedzie podpięte na koniec tasmy ustaw na master a to które bedzie w środku na slave. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 hmm z tego co nspisałęś zrozumiałem, że nie chce ci bootować z nagrywarki, bo masz popsuty cd-rom. Może poprostu spróbujesz podłączyć tylko nagrywarke :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brykus Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Nio brawo ktos zrozumial moj problem :) hyh ok czyli mam zrobic tak jak wyzej koledzy opisali :0 ja wiedzialem jak to zrobic ale myslalem ze moze bylby jakis hmm "programowy" sposob na to bo moze juz wymyslili :D:d oks thx all i mozna topic zamknac:) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 da radę zrobić to w sposób programowy. Wchodzisz sobie do biosu i tam można wyłanczyć cd-rom. Wchodzisz do menu standart cmos setup (lub coś w tym stylu, zależy to od biosu). Powinno być coś takiego: IDD SECONDARY MASTER (tu nazwa cd-romu) ENABLED i zmień ją na distabled lub none. Może to u ciebie inaczej wyglądać, zależy to od biosu, ale nie powinno się dużo róznić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 da radę zrobić to w sposób programowy. Wchodzisz sobie do biosu i tam można wyłanczyć cd-rom. Wchodzisz do menu standart cmos setup (lub coś w tym stylu, zależy to od biosu). Powinno być coś takiego: IDD SECONDARY MASTER (tu nazwa cd-romu) ENABLED i zmień ją na distabled lub none. Może to u ciebie inaczej wyglądać, zależy to od biosu, ale nie powinno się dużo róznić :)Nie wszędzie da radę to zrobić. U mnie n.p. nie da rady wyłączyć n.p. dysku, CD z biosu. Rozpoznaje sobie automatycznie i nie ma możliości wyłączenia czegokolwiek. Chyba, że cały kontroler Ide wyłącze - ale w tym przypadku to nie miałoby sensu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...