Skocz do zawartości
Brykus

XP a Nagrywarka/Cdrom

Rekomendowane odpowiedzi

Siema a wiec przejde do rzeczy bo w sumie niewiedzialem w ktorym dziale to napisac:)

Mam windows 98 ale chce XP zainstalowac a juz z 30razy instalowalem xp i 98 naprzemian :) ale problem w tym ze pewnego dnia moj kochany ,zarabisty TEAC40X hmm zaczynal sie otwierac do polowy :/ podejzewam ze jakis mechanizm tam padl ale ja sie tym nie przejmuje bo zaniedlugo jade do serwisu ale glowny problem to : chce zainstalowac XP i wchoddze do biosu i daje zeby czytal CDROMw pierwszej kolejnosci i kurfa owszem jak jest juz na czarnym ekranie BOOT FROM CD ........

to tylko tak czyta i nie przechodzi na NAGRYWARKE bo rzecz jasna CDROM mam uwalony .... i niewiem co mam zrobic nie bawiac sie w srodku tych wszystkich bębechów zebym moze jakos w biosie przestawil ze domyslnym napedem CD jest OWA NAGRYWARKA!!!! czy musze to robic recznie wewnatrz kompa czy ludzie znacie inny pomysl ?? i za kazdym razem mi sie uruchamia instalator XP i tyle i jak bo nie moze zaczac glownej instalacji po skopiowaniu plikow instalacyjnych bo nie ma w CDROMIE plyty z XP i chce zeby kuzwa zaczal czytac z nagrywarki a nie z cdromu...please help !! Pozdro

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema a wiec przejde do rzeczy bo w sumie niewiedzialem w ktorym dziale to napisac:) 

Mam  windows 98 ale chce  XP zainstalowac  ale problem w tym ze pewnego dnia  moj kochany ,zarabisty  TEAC40X hmm  ulegl chwilowemu zniszczeniu ale ma sie w zanadrzu nagrywarke...  ale moj problem to: chce zainstalowac XP i wchoddze do biosu i daje zeby czytal z CDROMu  w pierwszej kolejnosci i kurfa owszem jak jest juz na czarnym ekranie  BOOT FROM CD ........

to tylko czyta chwilowo moj CDROM(zepsuty i nie ma w niej CD z XP)  i  tyle...... ale  za to mam dzialajaca  NAGRYWARKE i co trzeba zrobic zeby  traktowana ja ze tak powiem jako CDROM??w biosie nic takowego nie znalazlem i sie domyslam ze cza w "skrzynce " pozmieniac co ma byc slave a co master?? i tylko to sie da  i czy wogole dobrze mysle? i czy wogole jest jakies na to inne rozwiazanie?? Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno wyjście szybkie i bezbolesne.

Zamień taśmy tzn. tą łączówke co idzie do nagrywarki daj do cd-romu a z cd-romu daj do nagrywarki.A i ustaw w obu napędach zworke na Cable Select.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nio brawo ktos zrozumial moj problem :) hyh ok czyli mam zrobic tak jak wyzej koledzy opisali :0 ja wiedzialem jak to zrobic ale myslalem ze moze bylby jakis hmm "programowy" sposob na to bo moze juz wymyslili :D:d oks thx all i mozna topic zamknac:) Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da radę zrobić to w sposób programowy. Wchodzisz sobie do biosu i tam można wyłanczyć cd-rom. Wchodzisz do menu standart cmos setup (lub coś w tym stylu, zależy to od biosu). Powinno być coś takiego: IDD SECONDARY MASTER (tu nazwa cd-romu) ENABLED i zmień ją na distabled lub none. Może to u ciebie inaczej wyglądać, zależy to od biosu, ale nie powinno się dużo róznić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da radę zrobić to w sposób programowy. Wchodzisz sobie do biosu i tam można wyłanczyć cd-rom. Wchodzisz do menu standart cmos setup (lub coś w tym stylu, zależy to od biosu). Powinno być coś takiego: IDD SECONDARY MASTER (tu nazwa cd-romu) ENABLED i zmień ją na distabled lub none.  Może to u ciebie inaczej wyglądać, zależy to od biosu, ale nie powinno się dużo róznić :)

Nie wszędzie da radę to zrobić. U mnie n.p. nie da rady wyłączyć n.p. dysku, CD z biosu. Rozpoznaje sobie automatycznie i nie ma możliości wyłączenia czegokolwiek. Chyba, że cały kontroler Ide wyłącze - ale w tym przypadku to nie miałoby sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...