Addeek Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zamierzam kupic dodatkowy kotnroler RAID i spiac dyski w macierz w tryb 0. Ciekawy jestem o ile wzrosnie wydajosc dyskow ??? Przedstawcie swoje wyniki, recenzje, transfer dysku "przed" i "po". Z góry dziękuję. PoZdRo !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devdd Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 mialem Raid 0 (dwa razy 20Gb 7200Rpm) - odpusc sobie... szkoda kasy, a jak co pierdyknie to wszystkie dane pojda sie walic.... wydajnosc faktycznie wyzsza, ale w normalnej pracy (czyt. gry, www, troche grafika) nie poczujesz roznicy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killer Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 jak raid to tylko a SCSI ja jest onboard to lipa i jeszcze sie ze wszystkim gryzie :( miałem i wywaliłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 Jestem zadowolony z posiadania macierzy, ale ona prawie nic mi nie dała. Jest tylko jedna różnica mam sieć z bratem na 1 Gbit i jak kopiuje odemnie to można wszystko robić na kompie. Wcześniej się tak nie dało. On ma 1 Barracude 60 Gb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 jak raid to tylko a SCSI ja jest onboard to lipa i jeszcze sie ze wszystkim gryzie :( miałem i wywaliłem ma racje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 Jestem zadowolony z posiadania macierzy, ale ona prawie nic mi nie dała. Jest tylko jedna różnica mam sieć z bratem na 1 Gbit i jak kopiuje odemnie to można wszystko robić na kompie. Wcześniej się tak nie dało. On ma 1 Barracude 60 Gb. 1Gbit? Na czym? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 zgadzam się z devdd - szkoda kasy!!! mam taką samą płytę główną, tzn.Asus CUSL2-C (2xATA100) + dodatkowy kontroler ATA 100/RAID, ale nie wykorzystuję żadnego z trybów RAID bo wydajność współczesnych dysków w trybie ATA 100 jest w większości zastosowań wystarczająca, i to z zapasem :) Za to obecność dodatkowego kontrolera dysków jest wskazana w przypadku posiadania większej ilości napędów, np. 2 dyski twarde + CDROM/DVD + nagrywarka, razem daje cztery sztuki, czyli na standardowej płycie głównej z dwoma kanałami IDE po dwa napędy na kabel. Pół biedy jeśli napędy podłączone jako master/slave do jednego kanału IDE potrafią pracować w tym samym trybie (ATA100, 66, 33, PIO...) ponieważ wtedy występują najmniejsze straty w wydajności (interfejs IDE dostosowuje swoją szybkość do wolniejszego urządzenia!!!). Posiadając 4 kanały IDE (2 na płycie głównej i 2 na dodatkowym kontrolerze PCI IDE) można wykorzystać maksymalną wydajność poszczególnych napędów, z których każdy pracuje wtedy w najlepszym dla siebie trybie, nie spowalniając pozostałych napędów. Sam wykorzystuję taki "układ" napędów, z czego jeden dysk (Seagate Barracuda 80GB) służy mi do przechwytywania i obróbki materiału video i w normalnym trybie ATA100 (bez RAID-a) jego wydajność jest więcej niż wystarczająca. Tak że tryb RAID owszem, ale nie w trybie 0, jak już to w trybach zapewniających większe bepieczeństwo danych (Mirror) i w tym momencie dla tych co mają sporo kasy:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 są to 2 Intele Pro 1000 T na kablu UTP 5+ jakieś takie kolorowe, ale i tak nigdy nie mam 1000 Mbps Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...