Skocz do zawartości
Addeek

Kto ma RAID ???

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupic dodatkowy kotnroler RAID i spiac dyski w macierz w tryb 0. Ciekawy jestem o ile wzrosnie wydajosc dyskow ???

Przedstawcie swoje wyniki, recenzje, transfer dysku "przed" i "po".

Z góry dziękuję.

PoZdRo !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem Raid 0 (dwa razy 20Gb 7200Rpm) - odpusc sobie... szkoda kasy, a jak co pierdyknie to wszystkie dane pojda sie walic.... wydajnosc faktycznie wyzsza, ale w normalnej pracy (czyt. gry, www, troche grafika) nie poczujesz roznicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zadowolony z posiadania macierzy, ale ona prawie nic mi nie dała. Jest tylko jedna różnica mam sieć z bratem na 1 Gbit i jak kopiuje odemnie to można wszystko robić na kompie. Wcześniej się tak nie dało. On ma 1 Barracude 60 Gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zadowolony z posiadania macierzy, ale ona prawie nic mi nie dała. Jest tylko jedna różnica mam sieć z bratem na 1 Gbit i jak kopiuje odemnie to można wszystko robić na kompie. Wcześniej się tak nie dało. On ma 1 Barracude 60 Gb.

1Gbit? Na czym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z devdd - szkoda kasy!!! mam taką samą płytę główną, tzn.Asus CUSL2-C (2xATA100) + dodatkowy kontroler ATA 100/RAID, ale nie wykorzystuję żadnego z trybów RAID bo wydajność współczesnych dysków w trybie ATA 100 jest w większości zastosowań wystarczająca, i to z zapasem :)

Za to obecność dodatkowego kontrolera dysków jest wskazana w przypadku posiadania większej ilości napędów, np. 2 dyski twarde + CDROM/DVD + nagrywarka, razem daje cztery sztuki, czyli na standardowej płycie głównej z dwoma kanałami IDE po dwa napędy na kabel. Pół biedy jeśli napędy podłączone jako master/slave do jednego kanału IDE potrafią pracować w tym samym trybie (ATA100, 66, 33, PIO...) ponieważ wtedy występują najmniejsze straty w wydajności (interfejs IDE dostosowuje swoją szybkość do wolniejszego urządzenia!!!). Posiadając 4 kanały IDE (2 na płycie głównej i 2 na dodatkowym kontrolerze PCI IDE) można wykorzystać maksymalną wydajność poszczególnych napędów, z których każdy pracuje wtedy w najlepszym dla siebie trybie, nie spowalniając pozostałych napędów.

Sam wykorzystuję taki "układ" napędów, z czego jeden dysk (Seagate Barracuda 80GB) służy mi do przechwytywania i obróbki materiału video i w normalnym trybie ATA100 (bez RAID-a) jego wydajność jest więcej niż wystarczająca.

Tak że tryb RAID owszem, ale nie w trybie 0, jak już to w trybach zapewniających większe bepieczeństwo danych (Mirror) i w tym momencie dla tych co mają sporo kasy:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...