P67 Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2022 (edytowane) Witam serdecznie. Zachciało mi się pozbyć kabelka sieciowego w mieszkaniu i zakupiłem kolejną już kartę WiFi, kłopo w tym, że kolejna nie działa jak trzeba. MortarMax B450 Ryzen 3600, Karta ASUS PCEAX3000 Karta zainstalowana prawidłowo, sterowniki nowe pobrane ze strony Intela i pierwsze odpalenie transfer taki jak oczekiwałem. Czyi okolice 600Mb ( 600Mb via UPC) Połączenie 5GHz - dystans od routera 3m. bez przeszkód. Kłopot w tym, że po kilku minutach połączenie jest zrywane, próba ponownego łączenie nie udaje sie "brak internetu" na 2.4 działa bez pudła ciągle i jak trzeba ale już max transfer jest b niski - 50-60Mbps Różne rzeczy robiłem już od odinstalowywania wszelkich zbędnych sterowników programów itd. wywalałem już jakimś narzędziem intelowskim coś driver killer pobieranym ze strony intela i zmiana jest tylko taka, że ponownie połączy się jak trzeba ale też tylko na kilka minut i problem wraca. To jest druga karta WiFi jaką zakupiłem , wcześniej z amazona sprawiłem sobie coś na czipsecie AX3100 czyli obecny chyba top co mozna kupic Dokładnie tak samo wszystko wyglądało, łączy potem zrywa i zostaje tylko 2.4GHz Kluczowe jest to, że router wspaniale łączy się z trzema laptopami na 5GHz i tam transfery są bardzo wysokie, Telefon też przez router nie ma problemu z pobieraniem >200Mbps. Tylko ten jeden stacjonarny komp i na dwóch kartach. 5-10 minut działa potem zwałka. Zastanawiałem się czy nie przegrzewa się czipset karty ale nie ma prawa bo w pierwszej karcie był wielki radiator a w drugiej obecnej jest po prostu ciepły. Rozważam jeszcze reinstalację systmu, w sumie to i tak w nie za dalekiej przyszłości to nastąpi bo mija ze 2 lata i windows ma już ponad 200GB po usunięciu wszelkiego zbędnego softu i śmieci. Router zakładam, że jest sprawny bo inne sprzęty nie mają żadnego problemu, no i gdy jeszcze miałem wcześniejszą płytę jakiś tam Aurus B350 z WiFi - śmigało to pieknie w okolicach max transferów. A tu lipa 😕 Bardzo proszę o sugestię, czy moze Ryzen i czipset Intela WiFi gryzie się ???? Kartę jeszcze mogę zwrócić ale kolejny zwrot... amazon w końcu mnie pogoni 😕 mimo Prime. Dzieki za uwagę i pozdrawiam 🙂 Edytowane 10 Maja 2022 przez P67 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 13 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2022 Wyłacz zarządzanie energią w Windowsie dla karty sieciowej oraz złącza PCIe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...