Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, od razu mówię że jestem kompletnie zielony w temacie wiec proszę o wyrozumiałość 😄 . 
Nie dawno złożyłem nowego kompa z MOBO: Gigabyte B660 GAMING X (w wersji ATX) z układem audio Realtek ALC897.
https://www.x-kom.pl/p/709175-plyta-glowna-socket-1700-gigabyte-b660-gaming-x-ddr4.html
Posiadam głośniki: Genius SW-HF 6000 5.1 (zakupione w 2012 roku, ale ten czas zasuwa...)
https://www.morele.net/glosniki-komputerowe-genius-sw-hf-6000-31730022101-224354/
Posiadam słuchawki: Słuchawki HyperX Cloud Silver (HX-HSCL-SR/NA)
https://www.morele.net/sluchawki-hyperx-cloud-silver-hx-hscl-sr-na-1290187/
Używam raczej w 90% głośników i w 10% słuchawek (słuchawki głównie jak gram z kimś i potrzebuje w trakcie gry rozmawiać 😄 )
Komputer służy mi głównie do gier i filmów oraz słuchania muzyki przy graniu w tytuły e-sportowe ale nie ograniczam się tylko do e-sportu podczas grania.
Raczej zależy mi na karcie dźwiękowej wewnętrznej bo głównie przesiaduje na moim stacjonarnym PC, ale jeśli byłby ciekawe opcje z kartą zewnętrzna również rozważę.
Od razu mówię że interesują mnie tylko nowe karty, żadne używki nie wchodzą w grę.
Już dawno temu polecano mi zakupić jakąś kartę dźwiękową do tych głośników jednak "tak zeszło" i nie kupiłem... 
Dlatego teraz miałbym pytanko czy w ogóle do tak starych głośników opłaca się kupno jakiejkolwiek karty dźwiękowej, czy też z aktualną integrą w płycie głównej nie zobaczę za dużej różnicy?
Czy budżet 200 zł do tego typu głośników to na dzień dzisiejszy śmieszne pieniądze i nie kupie nic rozsądnego w tej cenie, oraz warto "trochę" powiększyć budżet (przy moich wymaganiach)?
Jeśli warto kupić do mojego zestawy kartę dźwiękową, prosił bym o polecenie czegoś fajnego 😊 .

Edytowane przez lemur66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

każdy ma własne odczucia podczas odsłuchu, dla mnie największym negatywnym zaskoczeniem było robienie odsłuchu ALC 1150 pod 6/7 gen. Intela, to tak jak byś sobie założył na głowę karton przycisnął go do uszu i słuchał czegoś z głośników ...  

co faktycznie wydobywa się  ALC 897 tego jeszcze nie wiem , ale sam posiadam ALC 4080 i powiem tak, no niby to gra i nawet czysto ale dźwięk jest "płaski" nie to co na kartach np. Creative nie ma tego jebnie...cia.

wybierając kartę muzyczna zwróć uwagę ze kata już musi być pod PCIe a nie tak jak są w starszych wersjach pod PCI bo nowa płyta główna nie posiada już gniazda PCI i nie będzie gdzie ja wpiąć.

budżet 200pln to tak trochę mało   

z nowych to :

Creative Sound Blaster Audigy FX (70SB157000000)

lub

Asus Xonar SE (90YA00T0-M0UA00) 

ale Xonar lubią zamieniać kanału prawy z lewym XD , oraz słychać charakterystyczne pstrykniecie w głośnikach. 

przeglądałem właśnie oferty na alledrogo i olx w cenie do 200pln to szału ni ma ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź,

Czytam opinie o Creative Sound Blaster Audigy FX (70SB157000000) i widzę bardzo dużo pozytywnych. A gdyby zwiększyć budżet do 300 zł to pojawiłoby się więcej ciekawych opcji?

A jak wygląda zakup takiej karty dźwiękowej "na lata" tzn za jakieś 5 lat powiedzmy dalej raczej będę mógł wykorzystać taka kartę dźwiękową w nowym kompie (czy to troche wróżenie z fusów xD)? A słyszałem jeszcze takie stwierdzenie że każda karta dźwiękowa będzie i tak lepsza jak każda integra? Jest w tym coś prawdy :D? Chociażby w odniesieniu do karty za 200 zł, będzie ona lepsza niż każda integra? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, lemur66 napisał:

Dzięki za odpowiedź,

Czytam opinie o Creative Sound Blaster Audigy FX (70SB157000000) i widzę bardzo dużo pozytywnych. A gdyby zwiększyć budżet do 300 zł to pojawiłoby się więcej ciekawych opcji?

A jak wygląda zakup takiej karty dźwiękowej "na lata" tzn za jakieś 5 lat powiedzmy dalej raczej będę mógł wykorzystać taka kartę dźwiękową w nowym kompie (czy to troche wróżenie z fusów xD)? A słyszałem jeszcze takie stwierdzenie że każda karta dźwiękowa będzie i tak lepsza jak każda integra? Jest w tym coś prawdy :D? Chociażby w odniesieniu do karty za 200 zł, będzie ona lepsza niż każda integra? 

myślę ze w przeciągu najbliższych 5 lat nie będę jeszcze rezygnować z portów/gniazd PCIe ale ręki za to sobie uciąć nie dam XD

czy karty zintegrowane są zawsze gorsze od takiej dedykowanej na śledziu ? 

generalnie tak ale, to zależy, co dany producent w danym modelu umyśli sobie zastosować, mogę się tylko wypowiedzieć na tym co sam robiłem odsłuch, i tak na przestrzeni powiedzmy dwóch eonów, zaskoczyły mnie jakością i dynamika dwie konstrukcje , pierwsza to było ileś lat temu jakaś płyta główna nie pamiętam ale miała, "via vinyl audio" i tu zaskoczenie dźwięk bardzo miękki i przyjemny dla ucha, normalnie nie mogłem się powstrzymać aby ściągnąć słuchawki, druga całkiem nie dawno bo tak z  1.5 roku temu , Gigabyte Z490 na ALC 1220-VB wraz z wzmacniaczem słuchawkowym, ale musiał bym iść do ziomka aby dokładny model napisać co tam jest za wzmacniacz , to tak pierwsze założenie słuchawek i od razu banan na twarzy i tak sobie mowie, dlaczego nie można takiej karty kupić jako dedykowana na śledziu... 

jak się poszuka i akurat trafi to można ciekawe aukcje czy ogłoszenia trafić:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-dzwiekowa-creative-sound-blasterx-ae5-plus-6qe

w takiej cenie można było by zakupić i potestować, ale tez coś czytałem na temat tych kart ,ze trafiają się sztuki co nie potrafią skutecznie tłumic zakłóceń elektrycznych, pewnie coś jest skopane na etapie konstrukcji/produkcji, i są osoby co piszą ze te zakłócenia przenoszą się, na to ze w kolumnach czy słuchawkach słychać "trzaski" czy inne niepokojące dźwięki, także co się trafi to może być loteria. 

albo np. Z

https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-dzwiekowa-sound-blaster-z-yvx              

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, lemur66 napisał:

Okej, sorki ale zapomniałem dodać a w poście głównym już to dodałem, że interesują mnie tylko nówki sztuki bo zakup będzie na fakture VAT. Wiec do 300zł z nówke będzie coś ciekawego jeszcze?

Creative Sound Blaster Audigy RX (70SB155000001)  i nawet są sterowniki do win10/11 

lub 

Creative Labs Sound Blaster Audigy FX V2 (70SB187000000)  i tez są sterowniki pod win10/11 

lub 

ASUS Xonar AE (PCI-E)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi