Jump to content
Hexiaa

Xonar DX brak dźwięków systemu

Recommended Posts

Cześć,

posiadam kartę dźwiękową Xonar DX. Do wczoraj było wszystko dobrze. Przeinstalowałem system Windows 10 Pro i nie mam dźwięków systemowych. Cała reszta działa bardzo poprawnie. Po przełączeniu się na integrę lub słuchawki dźwięki systemu są.

Testowałem 2 wersje sterowników Unixonar oraz oryginalnych Asusa. Próbowałem też ponownie poprawić kartę w slocie oraz wtyczkę zasilania.

 

Czasami przez chwile są te dźwięki, ale po chwili znikają.

 

Ktoś wie jak można zdiagnozować ten problem? Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam 

możliwe ze karta umiera ...

kartę przetestuj sprawdź nie tylko pod Windowsem, ale dodatkowo pod linuksem np.

https://www.linuxmint.com/download.php

wersja: Cinnamon Edition

jak zjedziesz na liście w dół to można pobrać z serwera z Uniwersytetu z Warszawy

linuksa nie trzeba instalować bo można go uruchomić bezpośrednio z pendrajwa 

do utworzenia botowalnego pendrajwa polecam program Rufus: 

https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_dyskowe/Rufus.html

linuks ma szatę/ pulpit bardzo przypominający ten z Windowsa, wiec uruchomienie przeglądarki w tym YT oraz jakiejś mp3 nie powinno sprawić problemów, a tak będzie można ustalić czy to Windows namieszał coś w sterownikach , a karta pod linuksem będzie działać lub działać nie będzie czyli umarła 😭

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz, Mr.T... napisał:

Witam 

możliwe ze karta umiera ...

kartę przetestuj sprawdź nie tylko pod Windowsem, ale dodatkowo pod linuksem np.

https://www.linuxmint.com/download.php

wersja: Cinnamon Edition

jak zjedziesz na liście w dół to można pobrać z serwera z Uniwersytetu z Warszawy

linuksa nie trzeba instalować bo można go uruchomić bezpośrednio z pendrajwa 

do utworzenia botowalnego pendrajwa polecam program Rufus: 

https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_dyskowe/Rufus.html

linuks ma szatę/ pulpit bardzo przypominający ten z Windowsa, wiec uruchomienie przeglądarki w tym YT oraz jakiejś mp3 nie powinno sprawić problemów, a tak będzie można ustalić czy to Windows namieszał coś w sterownikach , a karta pod linuksem będzie działać lub działać nie będzie czyli umarła 😭

 

Sprawdziłem. Na Linuxie działa wszystko.

Nie wiem co więcej mogę zrobić, skoro Windows świeżo postawiony...

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 minut temu, Hexiaa napisał:

Sprawdziłem. Na Linuxie działa wszystko.

Nie wiem co więcej mogę zrobić, skoro Windows świeżo postawiony...

a sterowniki pod Win instalujesz ręcznie czy pozwalasz na to aby system sam zainstalował z automatu co tam sobie sam znajdzie w swojej bazie , nie zawsze najnowsze dostępne , pracują stabilnie XD 

https://www.asus.com/pl/Motherboards-Components/Sound-Cards/Hi-Fi/Xonar_DX/HelpDesk_Download/

z strony producenta czyli Asusa stertownik ma oznaczenie "Wersja 8.1.8.1823" i jest jest z 2015 roku a u ciebie system jaki ma sterówki zainstalowany z którego roku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz, Mr.T... napisał:

a sterowniki pod Win instalujesz ręcznie czy pozwalasz na to aby system sam zainstalował z automatu co tam sobie sam znajdzie w swojej bazie , nie zawsze najnowsze dostępne , pracują stabilnie XD 

https://www.asus.com/pl/Motherboards-Components/Sound-Cards/Hi-Fi/Xonar_DX/HelpDesk_Download/

z strony producenta czyli Asusa stertownik ma oznaczenie "Wersja 8.1.8.1823" i jest jest z 2015 roku a u ciebie system jaki ma sterówki zainstalowany z którego roku. 

Mam dokładnie te. Próbowałem też Unixonar. Ten sam problem. Wszystkie dźwięki elegancko działają prócz systemowych, których brak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

16 minut temu, Hexiaa napisał:

Mam dokładnie te. Próbowałem też Unixonar. Ten sam problem. Wszystkie dźwięki elegancko działają prócz systemowych, których brak.

a próbowałeś taka sztuczkę , wyjąć kartę z PC uruchomić system, za chwile wyłączyć , ponownie zamontować kartę i uruchomić system.

tylko system jest taki, że jak już raz sobie coś zapisze i ustawi to nawet jak to nie działa zgodnie z oczekiwaniami użytkownika to on uważa ze wszystko jest ok i weź go przekonaj ze jednak chciał  byś aby to działo inaczej ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

19 godzin temu, Mr.T... napisał:

a próbowałeś taka sztuczkę , wyjąć kartę z PC uruchomić system, za chwile wyłączyć , ponownie zamontować kartę i uruchomić system.

tylko system jest taki, że jak już raz sobie coś zapisze i ustawi to nawet jak to nie działa zgodnie z oczekiwaniami użytkownika to on uważa ze wszystko jest ok i weź go przekonaj ze jednak chciał  byś aby to działo inaczej ... 

Nie pomogło. Odpuściłem sobie. Kupię Maya U5. To z resztą nie był pierwszy problem z Xonarem DX, a miałem ich 3. Straszne dziadostwo, non stop problemy.

Edited by Hexiaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...




×
×
  • Create New...