kamil.g Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2022 (edytowane) Potrzebuję złożyć zestaw przeznaczony do pracy (programowanie - głównie praca z edytorem kodu, lokalnym serwerem www, jakaś wirtualizacja czasami; czasami w tle leci jakiś streaming wideo (ipla/player)/YT); będą do niego podłączone dwa monitory (DELL S2721DS i DELL U2520D; oba w QHD, obecnie podłączone przez DP). Grać nie będę, a jeśli już to jakiś stary tytuł typu CoD 1/2, GoW 1, FM. W podkręcanie raczej nie zamierzam się bawić. Limit? 8000 - 9000zł, ale rozważę jeszcze coś ponad to. Zakup planuję jeszcze w tym miesiącu, lub w czerwcu. Wszystko musi być nowe, zakup na fakturę - więc odpadają używki i dziwne sklepy. Przede wszystkim liczy się dla mnie by było: - stabilnie - jeszcze raz stabilnie - wydajnie - cicho - w miarę możliwości energooszczędnie - żeby był solidny na 2-3 lata przynajmniej, później będę planował pewnie kolejną rozbudowę, ale chciałbym wykorzystać część rzeczy, która będzie się nadawała (zasilacz, obudowa, karta graficzna?) Na pewno nie chcę oszczędzać na płycie głównej i zasilaczu, bo to jednak podstawa by całość pracowała stabilnie. Urwać ewentualnie można będzie coś z karty graficznej. Co do dysku to nie dam się przekonać do niczego innego niż Samsung. Zebrałem do kupy takie dwa zestawy: - AMD: Procesor: AMD Ryzen 9 5900X 1 999,00 zł Płyta główna: Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2 859,00 zł RAM: Crucial 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Ballistix Black 679,00 zł Karta graficzna: Inno3D GeForce RTX 2060 Twin X2 6GB GDDR6 1 799,00 zł Dysk twardy: Samsung 980 Pro Heatsink 2TB 1 599,00 zł Zasilacz: be quiet! Pure Power 11 FM 850W 80 Plus Gold 599,00 zł Obudowa: be quiet! Pure Base 500DX Black 499,00 zł Chłodzenie: be quiet! Dark Rock Pro 4 120/135mm 399,00 zł - Intel: Procesor: Intel Core i5-12600K 1 449,00 zł Płyta główna: MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4 1 599,00 zł RAM: Crucial 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Ballistix Black 679,00 zł Karta graficzna: XFX Radeon RX 6600 Gaming SPEEDSTER SWFT 8GB GDDR6 2 099,00 zł Dysk twardy: Samsung 980 Pro Heatsink 2TB 1 599,00 zł Zasilacz: be quiet! Pure Power 11 FM 850W 80 Plus Gold 599,00 zł Obudowa: be quiet! Pure Base 500DX Black 499,00 zł Chłodzenie: be quiet! Dark Rock Pro 4 120/135mm 399,00 zł I teraz kilka pytań: - w przypadku AMD warto zastanawiać się nad płytą MSI Mag X570S Tomahawk Max WiFi (1 191,99) zł? - karta grafiki - ewentualnie zastanawiałem się nad Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6GB GDDR6 (w tej samej cenie co RTX 2060) - tu naprawdę nie oczekuję cudów, ale też fajnie jakby była w miarę żeby przy rozbudowie sprzętu za 2-3 lata nie kupować nowej - zastanawiam się czy brać dysk z radiatorem, czy goły i dołożyć swój radiator (tutaj wziąłbym be quiet! MC1 Pro - mam zwykłego MC1 w laptopie do 970 Evo plus i zdaje egzamin) - oprócz tego 980 pro będzie jeszcze jeden dysk na SATA - Intel czy AMD? W teorii AMD mniej prądu zżera; rozważę też Ryzena 7 5800X - powinien być wystarczający pod moje wymagania na kilka lat - zasilacz 850W - ale to raczej przyszłościowo, by nie zmieniać go przy następnej rozbudowie - może jakaś ciekawa alternatywa do 500DX? Edytowane 20 Maja 2022 przez kamil.g Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2022 Witam oczywiście ze warto rozważyć a nawet zakupić MSI X570S Tomahawk Max Wi-Fi, bo X570S to jest poprawiona konstrukcja względem X570 i problemy "wieku dziecięcego" , ale to tak nie ładnie Intelowi dawać płytę za 1450pln +/- , a AMD co gorszy ? bo macochy XD Intel i5 12600K to obecnie najbardziej optymalny CPU pod gry i niewiele ustępuje AMD w programach. karty z serii RTX 2060 lubią się grzać a nawet przegrzewać, "Host point" , raczej trzeba by szukać RTX 2060 Super i to wersje z porządnym chłodzeniem np. ASUS GeForce RTX 2060 SUPER ROG Strix 8GB GDDR6 ale o nowa raczej będzie cinzko kupić .... także ten XFX Radeon RX 6600 Speedster SWFT 210, może być lepszym wyborem jako nowsza konstrukcja, ale jak to będzie działać z dwoma monitorami , jeden 60Hz drugi 75Hz ? wybrany zasilacz jest sprzedawany wraz z gwarancja tylko 36 miesięcy , a za 60 miesięcy gwarancji od "be quiet" trzeba dopłacić do np. "be quiet! Straight Power 11 850W (BN308)" za 750 pln , a czy w tej cenie nie warto było by rozważyć innego producenta na 10 letniej gwarancji ? Zasilacz MSI MPG A850GF 850W (306-7ZP0C11-CE0) 10 lat gwarancji Thermaltake Toughpower Grand RGB 850W (PS-TPG-0850FPCGEU-R) 10 lat gwarancji lub w cenie do 750 pln Phanteks Revolt Pro 850W (NEPH-004) 12 lat gwarancji Corsair RM850x 2021 850W (CP-9020200-EU) 10 lat gwarancji Fractal Design Ion Gold 850W (FD-P-IA2G-850) 7 lat gwarancji dysk pod M.2 raczej zawsze warto stosować z dodatkowym radiatorem, czy ten z płyty głównej będzie lepszy od oryginalnego ? to już trzeba by sprawdzić empirycznie. obudowa co się komu podoba byle aby zmieścił się zestaw chłodzący i była funkcjonalna, a nie tylko ładnie świeciła , bo zazwyczaj większość opinii z Internetu to opinie "gołowąsów" co sami nawet nie wkładają podzespołów do środka ... co do wybranego chłodzenia to popieram bo warto dopłacić do wydajnego chłodzenia, można tez rozważyć CPU Scythe FUMA 2 Rev. B (SCFM-2100) jest tez do sprawdzenia , ale jak sam nie przetestuje to nie będę polecał CPU SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan (SPC307) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.g Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2022 Dzięki za sugestie. 12 godzin temu, Mr.T... napisał: ale to tak nie ładnie Intelowi dawać płytę za 1450pln +/- , a AMD co gorszy ? bo macochy XD Nie chciałem dawać płyty z X570, bo z tego co czytałem to z tymi płytami jest trochę problemów z sekcją zasilania i porządna B550 powinna wystarczyć do uciągnięcia takiego zestawu. 12 godzin temu, Mr.T... napisał: Intel i5 12600K to obecnie najbardziej optymalny CPU pod gry i niewiele ustępuje AMD w programach. Tak jak podkreślałem, wydajność w grach nie ma dla mnie znaczenia. Jeśli poświęcę godzinę gry na 2-3 miesiące to będzie maks, także przede wszystkim biorę pod uwagę wydajność w pracy. 12 godzin temu, Mr.T... napisał: ale jak to będzie działać z dwoma monitorami , jeden 60Hz drugi 75Hz ? Działam z takim ustawieniem od dłuższego czasu - laptop podpięty do stacji dokującej, oba monitory podłączone po DP i jeden działa z 75Hz a drugi z 60. I nie ma żadnego problemu. 12 godzin temu, Mr.T... napisał: wybrany zasilacz jest sprzedawany wraz z gwarancja tylko 36 miesięcy Na stronie sklepu na iks, skąd brałem ten zasilacz ma wpisaną gwarancję producenta 60 miesięcy. Wybrałem ten zasilacz z be quiet ze względu na to, że jest dość cichy, ma wysoką sprawność i pracuje dość stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2022 Zestaw który wybrałeś na amd jest ok. 570s nie ma sensu. Szedłbym w 2060 bo jest o generacje nowsze niż 1660. Jedyne czego bym się ewentualniebczepial to pamięci, można poszukać czegoś 3600@cl16/17 ale pewnie w kompilacji lub wirtualizacji nie będzie to miało większego znaczenia.Nie montowałem bq dark rock pro4 w tej obudowie ale w corsair 400c było trochę walki z górnym mocowaniem (mało miejsca). Do pracy która wykonujesz brałbym 5900x zawsze to będzie zapas 4 rdzeni w porównaniu 5800x. Miałem oba 5800x wydaje się być cieplejszy, wydajność w grach taka sama, jeżeli jesteś w stanie zarzucić więcej wątków przez np. VM albo kompilatorem to 5900 wygrywa. Co do stabilności to trzeba uważać na c states i tyle. Nie mam żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JKI Opublikowano 23 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2022 Znafcy tematu, bez obrazy. 1. Do stricte programowania 12600K będzie lepszym wyborem, ale ta płyta jest bez sensu, jeśli nie bierzesz się za podkręcanie. Pokusił bym się o 12700K, bo jednak 2 pCore więcej. 2. Pomijając wirtualizację, GPU nie będzie grało większej roli, bierz albo 3060 albo 6600. Przy czym nvida to stabilniejsze sterowniki. 3. W dniu 21.05.2022 o 22:14, Chloru napisał: Zestaw który wybrałeś na amd jest ok. 570s nie ma sensu. Szedłbym w 2060 bo jest o generacje nowsze niż 1660. Jedyne czego bym się ewentualniebczepial to pamięci, można poszukać czegoś 3600@cl16/17 ale pewnie w kompilacji lub wirtualizacji nie będzie to miało większego znaczenia. Nie montowałem bq dark rock pro4 w tej obudowie ale w corsair 400c było trochę walki z górnym mocowaniem (mało miejsca). Do pracy która wykonujesz brałbym 5900x zawsze to będzie zapas 4 rdzeni w porównaniu 5800x. Miałem oba 5800x wydaje się być cieplejszy, wydajność w grach taka sama, jeżeli jesteś w stanie zarzucić więcej wątków przez np. VM albo kompilatorem to 5900 wygrywa. Co do stabilności to trzeba uważać na c states i tyle. Nie mam żadnych problemów. Lepiej nie wypowiadaj się na żadne tematy. 1660 jest z tej samej generacji co 2060, to jest ten sam Turing, tylko bez jednostek RT. Więc nie nadaje się do VRaya np, albo lightning effów w jakimś CADzie. 4. Zasilacz weź porządny, to w końcu stacja robocza. Albo jakiegoś Focusa GX/PX, albo SuperFlowera Leadex Gold, czy Platinum, to już zależy od ciebie, ale jeśli komputer pracuje bardzo długo to jednak różnica na Platinum będzie odczuwalna w skali roku. 5. Dołóż więcej pamięci. Możesz kupić używaną, niemalże każde kości i tak mają wieczystą gwarancję, więc nic nie tracisz, możesz tylko zyskać. 6. Odpuść sobie 980 Pro, bo to Pro tylko z nazwy. Różnicy w transferach i tak nie odczujesz, a możesz jeszcze poszukać 970 Pro na MLC, i zadbać o stabilność platformy. Padnie ci kontroler, a dane odzyskasz. A przy 980 Pro mogą paść kości i będzie słabo. 7. Obudowa może być DX500, może być Fractal Meshify, ważne by była przewiewna. Nie pakuj wszędzie wentylatorów, 1 na tył, 2-3 na przód. 8. Jeśli chcesz cicho, to AiO typu Arctic 280 mm, lekkie UV CPU. Mogę ci złożyć cały zestaw w jakimś sklepie, po prostu napisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 23 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2022 7 minut temu, JKI napisał: 1. Do stricte programowania 12600K będzie lepszym wyborem, ale ta płyta jest bez sensu, jeśli nie bierzesz się za podkręcanie. Pokusił bym się o 12700K, bo jednak 2 pCore więcej. Doczytaj - tam pada hasło "wirtualizacja" czyli jednak przyda się trochę więcej rdzeni niż mniej. 9 minut temu, JKI napisał: Lepiej nie wypowiadaj się na żadne tematy. 1660 jest z tej samej generacji co 2060, to jest ten sam Turing, tylko bez jednostek RT. Więc nie nadaje się do VRaya np, albo lightning effów w jakimś CADzie Tak a jednym z kluczowych wyróżników tej generacji jest właśnie RTX. Trochę uprościłem. 15 minut temu, JKI napisał: ale jeśli komputer pracuje bardzo długo to jednak różnica na Platinum będzie odczuwalna w skali roku. To jest trzeci rodzaj prawdy... to będzie różnica ~100 PLN rocznie między jakimś Gold a Platinum. Zadanie na 6 (sądząc po tonie wypowiedzi mamy do czynienia z ambitnym gimnazjalistą) - policz czas zwrotu z inwestycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.g Opublikowano 23 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2022 Zasadniczo to dziękuję @JKI za wypowiedź, ale prosiłbym Cię o nie udzielanie się w tym wątku. Wracając do mojego tematu, to wrzucę tu niedługo inną swoją propozycję bo trochę zmodyfikowałem budżet (lekko w górę) i zmieniłem kilka pozycji, m.in. właśnie zasilacz na SeaSonic Focus Plus Platinum 850W (SSR-850PX). Ale to dopiszę trochę później jak ogarnę inne sprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.g Opublikowano 23 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2022 Trochę zaktualizowałem budżet delikatnie w górę i złożyłem coś takiego: - Procesor: AMD Ryzen 9 5900X 1 998,77 zł - Płyta główna: MSI MAG X570S TOMAHAWK MAX WIFI 1 117,01 zł - RAM: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 Beast Black 739,00 zł - Karta graficzna: SAPPHIRE Nitro+ RX 6600 XT GAMING OC 8GB 2 173,99 zł - Dysk twardy: SAMSUNG 980 PRO SSD 2TB 1 422,50 zł - Zasilacz: SeaSonic Focus Plus Platinum 850W (SSR-850PX) 829,00 zł - Obudowa: Pure Base 500DX Black ARGB 499,00 zł - Chłodzenie: Be Quiet! Dark Rock Pro 4 379,00 zł Zdecydowałem się ostatecznie na AMD i Ryzena 9 5900X. Względem poprzedniego zestawu wybrałem płytę jednak na X570S i trochę lepszy zasilacz. Wiem, że 850W to duży nadmiar i zapas mocy, ale biorę go z myślą żeby posłużył przez lata więc zapas się przydać może. Największy problem mam jednak z wyborem karty graficznej. Zdecydowałem, że wezmę jednak coś pożądniejszego - niech służy przez lata, a czasami coś tam obrabiam w Photoshopie, Illustratorze to się przyda też (rzadko bo rzadko, ale czasami coś tam z obróbką wideo robię). I teraz waham się między: - ZOTAC GAMING GeForce RTX 3060 Twin Edge 12GB GDDR6 2 174,99 zł - MSI RX 6650 XT MECH 2X 8G OC 2 280,99 zł - SAPPHIRE Nitro+ RX 6600 XT GAMING OC 8GB 2 173,99 zł - MSI Radeon RX 6600 XT MECH 2X 8G OC 2 279,99 zł Zależy mi na tym żeby ta karta była cicha, bo wydajnościowo to każda z nich będzie akurat dobra. I chyba najbardziej bliżej mi do Sapphire lub MSI 6650XT. Chyba, że macie jeszcze jakieś ciekawe sugestie, tak +/- do 2300-2400zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2022 Godzinę temu, kamil.g napisał: Trochę zaktualizowałem budżet delikatnie w górę i złożyłem coś takiego: - Procesor: AMD Ryzen 9 5900X 1 998,77 zł - Płyta główna: MSI MAG X570S TOMAHAWK MAX WIFI 1 117,01 zł - RAM: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 Beast Black 739,00 zł - Karta graficzna: SAPPHIRE Nitro+ RX 6600 XT GAMING OC 8GB 2 173,99 zł - Dysk twardy: SAMSUNG 980 PRO SSD 2TB 1 422,50 zł - Zasilacz: SeaSonic Focus Plus Platinum 850W (SSR-850PX) 829,00 zł - Obudowa: Pure Base 500DX Black ARGB 499,00 zł - Chłodzenie: Be Quiet! Dark Rock Pro 4 379,00 zł Zdecydowałem się ostatecznie na AMD i Ryzena 9 5900X. Względem poprzedniego zestawu wybrałem płytę jednak na X570S i trochę lepszy zasilacz. Wiem, że 850W to duży nadmiar i zapas mocy, ale biorę go z myślą żeby posłużył przez lata więc zapas się przydać może. Największy problem mam jednak z wyborem karty graficznej. Zdecydowałem, że wezmę jednak coś pożądniejszego - niech służy przez lata, a czasami coś tam obrabiam w Photoshopie, Illustratorze to się przyda też (rzadko bo rzadko, ale czasami coś tam z obróbką wideo robię). I teraz waham się między: - ZOTAC GAMING GeForce RTX 3060 Twin Edge 12GB GDDR6 2 174,99 zł - MSI RX 6650 XT MECH 2X 8G OC 2 280,99 zł - SAPPHIRE Nitro+ RX 6600 XT GAMING OC 8GB 2 173,99 zł - MSI Radeon RX 6600 XT MECH 2X 8G OC 2 279,99 zł Zależy mi na tym żeby ta karta była cicha, bo wydajnościowo to każda z nich będzie akurat dobra. I chyba najbardziej bliżej mi do Sapphire lub MSI 6650XT. Chyba, że macie jeszcze jakieś ciekawe sugestie, tak +/- do 2300-2400zł? ostatecznie to są twoje pieniądze i to ty powinieneś świadomie decydować na co je wydać, inni powinni twój wybór szanować, mogąc zasugerować i doradzić lub wskazać lepszy produkt w takiej cenie, a nie "agresywnie" albo wręcz kazać kupować coś innego. jeśli potrzebujesz X570S zamiast B550 ok pamięć ram 3600MHz , jak dobrze trafisz to będą pracować z ta szybkością , jak nie trzeba będzie schodzić i ile ? , obecnie nie jest tak ze składa się "klocki lego" , przycisk power i "git majonez" tylko czasami trzeba w biosie posiedzieć. dysk M.2 podczas montażu zwróć uwagę , taki mały test zanim płytę główna obsadzisz w obudowie , zamontuj i przykręć dysk, na dysk połóż kawałek kartki papieru i przykręć dołączony radiator, ale po co ? ano co by się nie okazało ze zastosowany termopad nie dolega do dysku i jest przerwa powietrzna , no to wtedy myślę ze taki radiator raczej swojej roboty robić nie będzie, jak po miedzy dyskiem a radiatorem z termpoadem będzie szczelina powietrzna, i często trzeba zdemontować oryginalny termopad i zastosować grubszy ,jaki ? im będzie bardziej miękki tym lepiej , ma dobrze dolegać do dysku a nie na niego napierać. alternatywne rozwiązanie zakup osobnego zestawu, sam korzystam i montuje jeśli płyta główna nie posiada radiatora dla dysku M.2 https://allegro.pl/oferta/jeyi-radiator-chlodzenie-ssd-m-2-nvme-sata-szary-10209687241 jak jedyny zestaw umożliwia regulacje położenie radiatora... zasilacz SeaSonic , sam korzystam "Prime PX 850W (PRIME-PX-850)" , coś tam, czytałem swego czasu ze ze linia Focus miała jakaś wpadkę na linii z zasilaniem kart graficznych, ale to było x czasu temu . karta graficzna temat rzeka ... co do zakupu na lata ? , to proponuje poszukać na YT kanał "Forest majster GPU" , często wypowiada się na temat budowy i trwałości nowych układów jakimi są karty graficzne XD https://www.youtube.com/channel/UCXH9OcSpylmh-xJusPi8IKQ co do samego wyboru po miedzy RX a RTX to nie da się nie zauważyć ze Nvidia robi mniej konfliktowe sterowniki , w stosunku do AMD , pod względem wydajnościowym RX w grach jest nowsza konstrukcja i minimalnie wydajniejsza, jak ktoś napisze, ale RTX obsługuje , "śledzenie promieni", taaa i jak wtedy spada wydajność... co do wyboru firmy, SAPPHIRE robi dobre produkty, ale na śrubkach stosuje naklejki także po czasie a jeszcze w okresie gwarancyjnym pasty sobie nie wymienisz... MSI czy Gigabyte nie robi takich utrudnień, wybrany ZOTAC tez nie widzę aby były plomby czy naklejki gwarancyjne na śrubkach. a co do kultury pracy poszczególnych modeli kart graficznych to już trzeba by szukać wpisów na forach co ludzie piszą po powiedzmy roku eksploatacji, bo test podczas grania i pokazywania temperatur podczas pracy na np. z YT nie są miarodajne, jak faktycznie dana egzemplarz się spisuje, zazwyczaj, nie wiem czy specjalnie zaniżają temperaturę czy podczas i dla testów wiatraki puszczają na 90%. ? obudowa, zaleta montaż układu chłodzenie do 19cm i to jest zdecydowanie na plus. chłodzenie duże i wydajne, ale są nowsze konstrukcje innych firm które nie wiele mu ustępują pod względem wydajności. np. Scythe Mugen 5 Rev.B (SCMG-5100) czy CPU Scythe FUMA 2 Rev. B (SCFM-2100) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.g Opublikowano 24 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2022 22 godziny temu, Mr.T... napisał: ostatecznie to są twoje pieniądze i to ty powinieneś świadomie decydować na co je wydać, inni powinni twój wybór szanować, mogąc zasugerować i doradzić lub wskazać lepszy produkt w takiej cenie, a nie "agresywnie" albo wręcz kazać kupować coś innego. Ale przecież ja nikogo nie zmuszam tutaj do wybrania za mnie. Jak to przystało na forum to po prostu zadaję pytania, każdemu jestem wdzięczny za wszystkie sugestie. 22 godziny temu, Mr.T... napisał: dysk M.2 podczas montażu zwróć uwagę , taki mały test zanim płytę główna obsadzisz w obudowie , zamontuj i przykręć dysk, na dysk połóż kawałek kartki papieru Tak, jestem tego świadomy i mam to na uwadze, także jak przyjdzie płyta już to będę sprawdzał i ewentualnie wybiorę inny radiator. Z tym, że się karty graficzne starzeją szybko to wiem i nie liczę, że za kilka lat na niej będę grał w najnowsze tytuły w full-detalach, bo nie gram, ale wystarczy mi, żeby przy następnej rozbudowie/modyfikacji zestawu za te 3-4 lata działała jakoś tam sprawnie. Chciałem podziękować wszystkim za wszelkie porady i sugestie. Ostatecznie zamówiłem taki skład: - Procesor: AMD Ryzen 9 5900X - Płyta główna: MSI MAG X570S TOMAHAWK MAX WIFI - RAM: Crucial 32GB 2x16GB 3600MHz CL16 Ballistix Red - Karta graficzna: GeForce RTX 3060 GAMING X 12G - Dysk twardy: SAMSUNG 980 PRO SSD 2TB - Zasilacz: be quiet! Dark Power 12 850W Titanium - Obudowa: be quiet! Silent Base 802 Window Czarna - Chłodzenie: be quiet! Dark Rock Pro 4 Chłodzenie trafiło się w promocji za 299zł więc nie było szczerze mówiąc już co kombinować i zastanawiać się nad innym. Obudowa ostatecznie z Silent Base 802 - bardzo spodobała mi się w niej możliwość zdjęcia z niej paneli przednich/górnych i założenia paneli mesh. Do weekendu powinno wszystko dotrzeć, także w weekend złożę i oby działało wszystko długo i bezproblemowo. Dzięki raz jeszcze za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2022 Dobry wybór obudowy. Mam biala i faktycznie zajmuje trochę miejsca ale za to bardzo komfortowo się z nią pracuje i 3x140 na froncie (przełożyłem tylny na przód i zamonotwalem sw3 którego miałem na tyl) potrafi zrobić przyjemny przeciąg przy zachowaniu ciszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...