Skocz do zawartości
VVVSBV

Ocena pierwszego zestawu + porady

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Po długim czasie oczekiwania na polepszenie się sytuacji na rynku komponentów postanowiłem złożyć swój komputer do gier. Proszę o ocenę poniższego zestawu (gdybym chciał go kupić to całość by mnie kosztował około 4K PLN) oraz o porady co waszym zdaniem warto jest wymienić. Zależy mi na tym, żeby wszystkie elementy współgrały ze sobą jak najlepiej i żebym mógł dobrze wykorzystać możliwości tego zestawu. Jestem dość początkujący w tym temacie, dlatego wszelkie uwagi i zalecenia od bardziej doświadczonych kolegów będą dla mnie bardzo wartościowe. Nie interesuje mnie żadne podkręcanie itd., chciałbym jak najlepiej wykorzystać podstawowe możliwości komputera do grania na wysokich/ultra w full HD. Zależy mi tez, żeby komputer mi starczył na możliwie długi czas, bez potrzeby wymiany/modernizacji.

Poniżej zestaw o którego ocenę proszę:

Procesor - AMD Ryzen 5 5600X BOX

Płyta - MSI B550M PRO-VDH WIFI

Grafika - AMD Radeon RX 6600 (XFX Speedster SWFT 210 8 GB)

Dysk - KIOXIA Exceria G2 1TB SSD

RAM - Adata XPG Gammix D10 DDR4 16GB (2 x 8GB) 3600 MHz CL18

Obudowa - GENESIS IRID 503

Zasilacz - be quiet! Pure Power 11 600W CM 80+ Gold

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

patrzę pod kotem sama skrzynka , plus karta graficzna , czyli PC około 3100pln + karta graficzna około 1700pln razem zestaw 5 tys.  -/+

ogólnie zestaw powinien działać

co do wydajności np. w grach to chyba zapoznałeś się z jakimiś materiałami- testami na portalach czy YT jaką wydajność oferuje wybrana karta graficzna ?, to jest karta do grania w 1080p na średnich a nie na wysokich, a raczej w perspektywie czasu i wypuszczania nowych tytułów wydajność karty nie będzie szła do góry... 

Ryzen 5 5600X i pokrewne to nie są "zimne" CPU, także warto było by pomyśleć przy zakupie o dodatkowym zestawie chłodzącym dla CPU  np. 

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan (SPC307)    

dysk SSD M.2 patrząc czysto po specyfikacji, to tak raczej do danych, nie pod system , można było by pomyśleć na zmianą na np. 

SSD Kioxia Exceria Plus G2 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3.1 NVMe (LRD20Z001TG8)

czy w cenie około 3100 pln. za skrzynkę można złożyć coś wydajniejszego na np. Intelu trzeba by posiedzieć i popatrzeć .  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi