Skocz do zawartości
Watcher

GHOST w autoexec.bat na MOBO ze spalonymi PSami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! mam taki problem. Posiadam płyte Claytona na i810 ze zintegrowana muza i grafa i spalonymi oboma portami PS2. Klawiature podpiolem na USB ale dziala bardzo lipnie w dosie wiec nie da sie zainstalowac windy. Jakos mi sie udalo wgrac Win 98 ze starego BX a i walnac stery. zrobilem imaga C: przy pomocy ghosta.(dysk ma 2 partycje po 10 GB. Niestety gdy bede musial robic reinstale i strace kontakt z kompem to klapa. Dlatego chce zrobic płytke botowalna z tym ghostem. Problem polega na tym ze musze tak napisac autoexec.bat zeby wgrywal tego imaga bez konieczności ingerencji z mojej strony tzn. bez wciskania zadnego klawisza. Jest jakiś parametr do ghosta który to umożliwia??

Ghost wersja 5.1

nazwa imag'a: 810.gho

z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu spróbowałbym naprawić te spalone porty PS2, prawdopodobnie przepalił się bezpiecznik (rezystor bezpiecznikowy) w obwodzie zasilania portów.

LOL a jak to wyglada :?:

HALO :?: :?: :?:

moze cos wiecej na temat tego rezystora :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezpieczniki te wyglądają jak rezystory i znajdują się zwykle w sąsiedztwie gniazdek PS2. Będziesz musiał jednak jakoś je sprawdzić - np. omomierzem. Podaję rozpiskę wyprowadzeń gniazdka klawiatury, może Ci to pomoże w zlokalizowaniu tych bezpieczników:

Dołączona grafika

1 DATA - Key Data (dane)

2 n/c - Not connected (nie podłączone)

3 GND - Ground (masa)

4 VCC - Power +5 VDC (zasilanie +5V)

5 CLK - Clock (zegar)

6 n/c - Not connected (nie podłączone)

Sprawdzić możesz również czy na wyprowadzeniu 4 (względem masy) jest napięcie 5V, jeśli go nie ma to na 100% spalony jest w/w bezpiecznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...