mjregulski Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2022 Czesc, kochani mam pytanie. Jak rozpoznac czy pompka dziala jak nalezy? Mam plyte Asus B550M-PLUS WIFI i pompke mam podpieta pod CPU_OPT (brak zlacza stricte dla pompki) a wiatraki pod CPU_FAN zgodnie z instrukcja. W obciazeniu Ryzen 7 3700X bez OC robi 72C na Navisie z wiatrakami na MAX. Cos tu jest mocno nie tak, 5C wiecej robi Wraith z BOXa. Uprzedzajac pytania wszystko zamontowane dobrze, pasta polozona dobrze, calosc dociska idealnie, paste wymienialem z dolaczonej do zestawu na MX-4 i dalej to samo. IDLE okolo 30-33C, zwykle uzytkowanie kompa okolo 40-45C, gry okolo 60-63C a full stres to leci pod 70C, przypominam ze na najwyzszych obrotach wentylatorow na chlodnicy. Jak patrze na wyniki z internetu gdzie w stresie maja po 55-60C max to drapie sie po glowie mocno o co chodzi. Dodam ze przy zdjeciu boku obudowy spadek temperatury w granicy bledu 0,5-1C. Jestem dosc podlamany wynikami jak za 330zl...pompka kaput od nowosci czy o co moze chodzic? Czy uleglem reklamom i recenzjom a to chlodzenie wcale D nie urywa? Widzialem wpisy niezadowolonych klientow gdzie na goracych procesorach tempy skakaly do 90C+ co miejsca w ogole miec nie powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2022 Nie napisałeś najważniejszego. W jakiej obudowie i jak ten navis jest zamontowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2022 10 godzin temu, mjregulski napisał: Jestem dosc podlamany wynikami jak za 330zl...pompka kaput od nowosci czy o co moze chodzic? Czy uleglem reklamom i recenzjom a to chlodzenie wcale D nie urywa? Widzialem wpisy niezadowolonych klientow gdzie na goracych procesorach tempy skakaly do 90C+ co miejsca w ogole miec nie powinno. Witam magia Internetu XD pompka czy bloko-pompka to nie jest bezszelestne urządzenie, powinno być słychać takie charakterystyczne burczenie , jak jest cisza, to raczej może być tak ze nie działa, większość firm nie sprawdza i nie testuje każdego wyprodukowanego nowego układu , wychodzą z założenia ze maja tak dopracowana technologie produkcyjną, ze dział testów i jakości generuje nie potrzebne koszty wiec jest nie potrzebny , taaa w programie w komputerze fajnie to wygląda a rzeczywistość jest jak u ciebie na obrazku , ze albo urządzenie od nowości jest nie sprawne albo , jego wydajności jest znacząco poniżej oczekiwań , ale kartka na opakowaniu wszystko przyjemnie i nie protestuje ze ktoś głupoty powpisywał XD ja nie jestem zwolennikiem chłodzenie wodnego, ( dodatkowy układ, urządzenie które może się zepsuć ), nie jestem też jakimś zagorzałym przeciwnikiem takiego rozwiązania , ale skoro chłodzenia wieżowe powietrzne jeszcze dają rade to po co sobie rzycie komplikować ?. Chłodzenie CPU Scythe FUMA 2 Rev. B (SCFM-2100) 330PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...