greeter Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Witam Mam pytanie jak mozna zmienic pod windowsem adres MAC karty sieciowej? Karta sieciowa to Realtek. Prosze o odpowiedz dzieki Greeter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudeboy.simon Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 ech w 2000 i Xp chyba jest opcja do zmiany MACa a w 98 ja bawie sie tak : tworzysz 2 pliczki : jeden costam.inf i klepiesz to : --- [Version] Signature="$CHICAGO$" SetupClass=BASE [DefaultInstall] addreg=ITEMS.AddReg delreg=ITEMS.DelReg [iTEMS.AddReg] HKLM,"SystemCurrentControlSetServicesClassNetTrans\0000","IPAddress",,"0.0.0.0" HKLM,"SystemCurrentControlSetServicesClassNetTrans\0000","IPMask",,"0.0.0.0" [iTEMS.DelReg] HKLM,SystemCurrentControlSetServicesClassNetTrans\0000,DefaultGateway HKLM,SystemCurrentControlSetServicesClassNetTrans\0000,NodeType -------- drugi to costam.reg ------- REGEDIT4 [HKEY_LOCAL_MACHINENetworkLogon] "username"="Ksywka" [HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersion] "RegisteredOwner"="Ksywka" [HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetControlComputerNameComputerName] "ComputerName"="blabla" ;[HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesClassNetTrans\0000] ;"DefaultGateway"="" ;"IPAddress"="0.0.0.0" ;"IPMask"="0.0.0.0" ;"NodeType"="" [HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesVxDMSTCP] "EnableDNS"="0" "HostName"="" "Domain"="" "NameServer"="" [HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesVxDVNETSUP] "ComputerName"="Ksywka" "Workgroup"="Grupka" "Comment"="" [HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesClassNet\0000] "NetworkAddress"="tutaj walnij sobie maca" [HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesClassNet\0000NdiparamsNetworkAddress] @="tutaj walnij sobie maca po raz 2 :)" --------- wpisujesz w pliczu reg co chcesz jaki ip maska i bramka, czy dns ma byc czy nie ostatnie 2 parametry to mac jaki chcesz miec troche to dlugie i mozna skrocic do wpisu z samym mackiem ale pewnie bedziesz sie bawil na przemian zmianami MACa wiec zrob sobie 2 pliczki reg z odpowiednimi danymi i aby admini nie skapowali sie, a zrobia pewnie to szybko u mnie po 4 miechach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 btw. bylo duzo razy....wystarczylo poszukac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 MAC nie zmienisz - każda karta ma unikalny adres MAC - więc nie wiem o czym mówicie :| NetworkAddress to jedno a MAC (Media Acces Control) to co innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 (...) i aby admini nie skapowali sie, a zrobia pewnie to szybko u mnie po 4 miechach :) po czym moga sie wykapowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 normalnie jeden mac jeden user nie wiecej proste chyba ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 czyli podszywanie sie pod kogos w godzinach, w ktorych mamy 100% pewnosci ze komp z sieciowka pod ktora sie podszywamy jest OFF i jestesmy nie do wykrycia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 nie do konca musisz taka np sama nazwe miec a i moze i nr windowsy itp itd u mnie jest tak zrobione ze nie masz szans sie wychylic nawet jak ktos hjest off chodz ..................... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olkoo Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 a u mnie net dziala tylko na zasadzie adresow sieciowek; no i powiedzmy jeszcze wpiecia w odpowiednia podsiec (kiedys wpialem kompa do innej i pakiety ktore mialy isc do mojego komputera 'trafialy' na pusty koniec kabla w domu); pierwsze testy juz przeprowadzilem i wypadly pomyslnie; DHCP przyznalo co trzeba i dostep byl; swoja droga zastanawiam sie dlaczego provider sie przed tym nie zabezpieczyl - w koncu gosc zna sie na rzeczy; jedyne rozwiazanie takiego problemu to chyba jakies osobne logowanie; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 to tak samo jak u mnie wsio lata po wpisaniu mac do servera kazdy dostaje swoje ip ktore jest stale i nie zmiennne . po zmianie mac adresu na inny net nie dziala nie wiem jak to zabezpieczone jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 czyli idac dalej jesli sie ma dwa kompy u siebie w chacie z dwoma roznymi IP to mamy 2xlacze (jesli jest narzucony max np.15kB/s) jak mozna te dwie linie polaczyc w 1? (jakis progs or sth...) i zciagac z predkoscia 30 kB/s ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 nie da sie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangerox Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zmiana adresu MAC w karcie sieciowej to żadnen problem. Każdy windows i *nix może to robić. W windowsach to jest w otoczeniu sieciowym przy właściwościach karty (tam gdzie się też zmienia full duplex,half duplex itd.). W linuxie jest ethtool. Wszystko zależy od tego jak admin ustawił serwa. Jeśli to serwer linuxowy to najczęściej przydziela się ludziom Ip na podstawie MAC a tym samym dostęp do netu. Można to zrobić lepiej, można gorzej. W routerach windowsowych czy w sprzętowych to nie ma takich problemów bo tam się nie wybiera komu podajesz neta i wszyscy go mają ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Nie dosc ze odgrzales temat to jeszcze m/w wiesz o co chodzi ale nie do konca. Mozliwosc zmiany mac w windowsach z poziomu wlasciwosci karty zalezy od sterownikow, w innym wypadku mozna zmienic np. SMAC'iem. Zarowno routery sprzetowe jak i windowsowe moga przydzielac ip/dostep na podstawie mac adresow, wiec nie wiem o co ci chodzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangerox Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Sprzętowe są zbyt ubogie, żeby ograniczyć komuś dostęp do neta. Windows może ogranczać ale to też zależy jakiego softu się użyje. Przeważnie jeśli ktoś robi router na windowsie to tylko z tego powodu, że brak mu wiedzy więc nie jest w stanie zapanować nad niechcianymi userami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 zalezy o jakim sprzetowym routerze mowimy sa cicso za 4k i te maja juz sporo opcji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangerox Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Nie mówię o routerach za 4 klocki bo to już przegięcie. Miałem na myśli takie do 500 zł w granicach rozsądku. Z resztą jeśli ktoś chce już się bawić w ISP to raczej zamiast takiego cisco postawi sobie dobry serwer na linuxie za tą kasę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...