Skocz do zawartości
PioZ

Nagrzewnica? Tak ale w którą stronę ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chodzi mi bynajmniej czy pionowo, czy poziomo ale...

z której strony dajecie wlot.

Są nagrzewnice (np. moja "oplówka") które są niesymetryczne. Każda "połówka" takiej nagrzewniczki ma inną liczbę płaskowników.

Czy wlot dajecie tak by woda przepłynęła najpierw przez więcej płaskowników czy odwrotnie? Czy ma to jakieś znaczenie? I w ogóle dlaczego taka jest ich budowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zostaw wlot tam gdzie jest, ewentualnie mozesz zmienic kroćce "

Chyba wlasnie sie o to pyta gdzie dac wlot i twoja odpowiedz nic nie wnosi bo jest bez sensu!!

Sam sie nad tym ostatnio zastanawialem i doszedlem do tego ze wlot wody powinien byc w ta czesc gdzie jest wiecej plaskownikow, woda o wyzszej temperaturze odda cieplo na wiekszej powierzchni potem zawroci juz chlodniejsza i powierzchnia oddawania moze byc mniejsza(mniej plaskownikow).

Jest jeszcze jedna rzecz zastanawiajaca w oplowskich nagrzewnicach - zbirniczki nie sa symetryczne w osi pionowej patrzac na nagrzewnice lezaca na plasko sprawia to to ze przeplyw wody (wg mnie) jest szybszy w np.gornej polowie nagrzewnicy niz w dolnej (badz odwrotnie zalezy na ktorej stronie lezy) i w zwiazku z tym jest zastanawiajace z ktorej strony powinny wiac wiatraki. Wiem ze to jest troche zamotane ale ci co maja oplowskie nagrzewnice jak na nie spojrza od czola powinni skumac o co mi biega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sie nad tym ostatnio zastanawialem i doszedlem do tego ze wlot wody powinien byc w ta czesc gdzie jest wiecej plaskownikow, woda o wyzszej temperaturze odda cieplo na wiekszej powierzchni potem zawroci juz chlodniejsza i powierzchnia oddawania moze byc mniejsza(mniej plaskownikow).

Powiem szczerze... sensowna argumentacja :) Poza tym intuicja podpowiadała, żeby właśnie w tą stronę to puścić.

A może ktoś już robił testy i mógłby się pochwalić wynikami? Czy zamiana wlotu z wylotem w asymetrycznej nagrzewnicy będzie miała zuważalny wpływ na wydajność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego, co (na forum zreszta) wyczytalem, to oddawanie ciepla zachodzi lepiej przy wiekszej roznicy temperatur - czyli wykorzystujemy wiecej kanalikow, gdy woda jest cieplejsza, a potem juz mniej gdy i tak jest wstepnie schlodzona i plynie szybciej (kov chyba wlasnie to mial na mysli)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi