czempi Opublikowano 4 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2022 (edytowane) W ubiegłym roku padła mi karta jak w tytule. Ceny teraz nieco spadły więc myślę nad zakupem nowej. Szukam karty która miała by taką samą wydajność lub lepszą, ale nie była zbyt mocna do tego leciwego zestawu. Karta nowa, (do używek nie mam przekonania) budżet 1000zł +/- 100zł, karta bez problemowo dostępna na naszym rynku, najlepiej na Allegro. Obecny komp: płyta: Gigabyte B85M-D3H CPU: i5 4570 RAM: 4x4GB Crucial Technology PC3-12800 DDR3 (blastix) SSD: KINGSTON SV300S37A120G (system) HDD: WDC WD5000BPVT-00HXZT1 (magazyn i gry) (myślę czy warto dokupić jakiegoś SSD 500GB na gry) zasilacz: Thermaltake Smart SE 530w (starawy i ponoć nie najlepszy a był polecany, musi wystarczyć) monitor: 24" LG24EA53 (1920x1080 60hz) obudowa :Chieftec BH-01B-B-SL OS: Windows 7 (opcja przejść na 10) Do czego: Obecny komp mi w 100% wystarcza do moich potrzeb (coś w Exelu, wordzie zrobić, przejrzeć zdjęcia, bacupy z telefonu zrobić, coś z telefonem pogrzebać), ale od czasu do czasu (raz na miesiąc/kwartał) mam ochotę sobie w coś zagrać a na integrze to tylko pulpit dobrze wyświetla. w co gram: -Cities skyline, Oxygen Not Included, Factorio, w głównej mierze strategie, ekonomie. Chciał bym pograć w Timberborn, Project Hospital,i raczej gy tego pokroju na oku mam: -GTX 1650 4GB GDDR6 (jaki konretny producent/model ) +mniejsze TDP -starsza konstrukcja (bliżej jej epoki mojego kompa) -słabsza -RX 6500XT (jaki konretny producent/model ) +mocniejsza +nowsza konstukcja -wyższe TDP i jeszcze to mi wpadło w oko https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-asus-phoenix-geforce-1660-super-12269115806 ale niepokoi mnie ta "koparkowa historia". Skłaniam się do RX6500XT ale obawiam się nieco jej pracy na PCIE3, choć przeglądając filmiki na YT wypada i tak lepiej niż GTX 1650, tylko tam z parowana z prockami z obecnej epoki, Doskonale sobie zdaję sprawę że najlepiej było by wymienić całą platformę( i chętnie bym to zrobił), dołożyć 200zł do jakiejś karty, i kolejne 200zł , najchętniej bym kupił RX6600XT ale wiem że to za mocna karta do mojego kompa i za droga. Wiem też że i zasilacz lata już swoje ma.. Także proszę o pomoc w dokonaniu dobrego wyboru, bo chyba innych alternatyw z moimi wymaganiami nie ma Edytowane 4 Lipca 2022 przez czempi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2022 Witam twój obecny CPU to 4r/4w, także w większości nowszych tytułów i tak będzie dostawał zadyszki , przesiadka na i7 4770 lub i7 4770K czyli 4r/8w znacząco poprawi rozgrywkę, ale trzeba szukać fajnych ofert cenowych , lub model wyższy i7 4790 lub i7-4790K ale cena używanych nie zachęca do zakupu , oczywiście płyta główna zapewnia wsparcie dla CPU z serii Xeon ale oferty tez nie są tanie. https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-b85m-d3hrev_10#support-cpu co do kart po "koparkowych , nie polecam i nie zachęcam do zakupu (niech kopacze udławią się zyskiem), a nie ze chcą odzyskać cześć inwestycji sprzedając kartę na rynku wtórym , z opisu "pozostało 20 miesięcy gwarancji", to albo karta jest na 24 miesięcznej gwarancji i kopała 4 miesiące, albo gwarancja była 36 miesięcy i kopała troszkum dłużej ... do obecnie posiadanego procesora, raczej nic powyżej GTX 1060 6GB bym nie parował natomiast GTX 1650 ale wersja Super czyli, GTX 1650 Super pozwala zagrać wraz z mocniejszym CPU praktycznie w każda nowa grę ,no nie mówię ze na max detalach, bo to nie ta liga, ale przynajmniej na średnio-wysokich. oczywiście ze zakup dodatkowego dysku SSD pod gry jest dobrym rozwiązaniem, całkowicie inne czasy ładowania się gier, oraz już podczas samej rozgrywki znacząco mniejsze dogrywanie się lokalizacji , czyli w skrócie, płynniejsza rozgrywka. OS: czy warto przejść na np. win10 ?, zasadniczo tak, ale, dysk sczyścimy do zera i robimy nowa instalacje , żadnej patologii w postaci ze bezpośrednio z win7 robimy upgrade do win10, bo to za chwile bezie cała masa różnych komplikacji to nie działa, tamto się wysypało itd. z tym zasilaczem to nie przesadzaj , można rozebrać zasilacz, żadna filozofia, i zrobić oględziny organoleptycznie, czy nie ma napuchniętych kondensatorów, oraz jak wygląda, płytka drukowana od spodu, czy np. nie jest już "zmęczona" tzn. czy laminat wszędzie ma jednakowy kolor, oczywiście ze zakup nowego zasilacza powiedzmy 550W był by dobrym rozwiązaniem, ale jak zrobi się podsumowanie kosztów to nagle może się okazać ze wyjdzie całkiem spora suma XD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czempi Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2022 Mr. T Dziękuję za konkretną o rzeczową odpowiedź. Nad zmianą procka kiedyś już też myślałem, ale ceny nie były zbyt atrakcyjne, teraz patrząc na szybko to i7 4770 / xenona można by za ok 300zł kupić(wydaje się cena akceptowalna) Co do kart, obydwie wymienione przez Ciebie raczej nie dostępne jako nowe. A jak są to cena za wysoka. Wydajnościowo im chyba najbliżej właśnie do rx6500XT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...