Skocz do zawartości
stud3nt

Zestaw do ~9k bez grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Złotówka nurkuje coraz mocniej i raczej prędko się nie zatrzyma, zatem wolę dłużej nie czekać na Zen4 i Rocket Lake i już teraz wymienić swojego 7-letniego dziadka na coś nowszego.

Zastosowanie: 80-90% czasu to będzie praca pod Linuksem (PHPStorm, wirtualki, Docker, duże bazy danych + dużo otwartych kart w przeglądarkach i procesów uruchomionych w tle). Reszta to granie, od tego mam drugi dysk na Windowsa. Grafika na razie zostaje stara (tu jednak poczekam na coś z rozsądną ilością VRAMu), jak również 2 dyski SSD i dwa HDD 3,5" (możliwe, że dojdzie jeszcze jeden). Zasilacz dobierałem z założeniem, że producentom totalnie odwali i kolejna grafa pociągnie 300-400W.

Co sądzicie o załączonym zestawie?

z.thumb.png.5c5d28b5f5768e6696f65a690c1ab089.png

Rozważałem inne alternatywy:
- płyta pod DDR5 i zestaw 2x32 GB DDR5 5600 CL40 - taki zestaw od Kingstona na morelach jest za 2300 zł. Tylko trudno będzie znaleźć płytę, która obsłuży 2 moduły dual rank z takimi parametrami - i oczywiście o dwóch pozostałych bankach pamięci mogę spokojnie zapomnieć;
- Ryzen 5900X i płyta na X570 - bierze mniej prądu, ma więcej "prawdziwych" wątków, ale gorzej wypada w programach i wyraźnie gorzej w grach;
- Ryzen 5800X3D i płyta na X570 - w grach wymiata, w programach taki se. Podobno bardzo mocno się grzeje i nawet na dobrym AIO przekracza 90 stopni oraz throttluje;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ogólnie zestaw ok 

zakup procesora bez zintegrowanej karty graficznej powinien być mocno przemyślany, czyli wersje z K odblokowany mnożnik albo bez dopisku, bo dopisek F wskazuje brak igpu , w razie problemów z karta graficzna dedykowana komp stoi i zbiera kurz.   

patrząc po testach programy /gry to i5-12600K to tez jest bardzo dobry procesor, a zawsze trochę w skarbonce zostaje np. na inna płytę główna 

Płyta główna MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4  około 1400pln 

spoko zasilacz i obudowa 

a skąd wyrwałeś dysk 2TB VPN 100 za 1000 PLN ?, taki dysk kosztuję około 1550pln , wersja VPN 110 jest za około 1000 PLN  

może nie na siłę ale bym pomyślał nad  

Dysk SSD Samsung 970 EVO Plus 2 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (MZ-V7S2T0BW)

tylko trzeba dobrze radiatory obsadzić, bo Samsungi to lubią się rozgrzewać. 

chłodzenie wodne dosyć drogie i gwarancja 36 miesięcy

Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A) i gwarancja 72 miesiące  

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z chłodzeniem i płytą - racja, dzięki.

Procesora "mniejszego" niż 8 pełnych rdzeni raczej nie będę rozważał - może teraz nie, ale w przyszłości będę tych wątków potrzebował.

Nie pomyliłeś czasem dysku z modelem VP4100? Bo taki faktycznie kosztuje 1500 zł.

Edytowane przez stud3nt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, stud3nt napisał:

Nie pomyliłeś czasem dysku z modelem VP4100? Bo taki faktycznie kosztuje 1500 zł.

no nie, bo VP4100 to jest już pod PCIe Gen4

tak na szybko z owocowego sklepu 

https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot-viper-vpn110-2-tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen3-nvme-vpn110-2tbm28h-9470559/

https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot-viper-vpn100-2-tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen3-nvme-vpn100-2tbm28h-6278124/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Mr.T... napisał:

zakup procesora bez zintegrowanej karty graficznej powinien być mocno przemyślany, czyli wersje z K odblokowany mnożnik albo bez dopisku, bo dopisek F wskazuje brak igpu , w razie problemów z karta graficzna dedykowana komp stoi i zbiera kurz.  

Wszędzie będziesz wciskał zakup cepa z igpu? Z góry zakładasz awarię gpu, ile razy padła ci karta? Mi przez ponad 20 lat w dwóch kompach raz...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że wszystko może paść. W związku z czym, proszę kupić dwa zasilacze, dwie płyty główne, dwa dyski itd. (to sarkazm oczywiście)

ps. jak ktoś ma ochotę, to niech dokłada do iGPU na wszelki wypadek, ale nie robiłbym z tego jakiegoś "must have"

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Kyle napisał:

Prawda jest taka, że wszystko może paść. W związku z czym, proszę kupić dwa zasilacze, dwie płyty główne, dwa dyski itd. (to sarkazm oczywiście)

ps. jak ktoś ma ochotę, to niech dokłada do iGPU na wszelki wypadek, ale nie robiłbym z tego jakiegoś "must have"

widzę ze wszędzie trzeba pisać dużymi literami bo nie każdy potrafi odróżnić , ze to co jest wypisywane na np. forum to są propozycje, w moim przypadku wynikające z zdroworozsądkowego podejścia a nie nakazy. 

jak ktoś ma inne zdanie to już pozostaje w kwestii zakładającego watek, w jaki faktycznie sprzęt zakupi i mi nic do tego trzeba uszanować czyjś wybór ,ale to ma być wybór a nie nakaz.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, B@nita napisał:

Polecanie droższych rozwiązań jest zdroworozsądkowe? Zachowaj je raczej dla siebie.

i tutaj cię mam cwaniaczku z PKSu z bąblem w nosie, forum właśnie jest od tego ze zakładający watek ma mieć przedstawione różne warianty, możliwości zakupu czy rozwiązania problemu ,  a nie podejście np. faszystowskie , tylko jedno od górnie najlepsze ustalone oczywiście prze zemnie bo czyli B@nite ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.07.2022 o 17:57, Mr.T... napisał:

forum właśnie jest od tego ze zakładający watek ma mieć przedstawione różne warianty,

Jaką ty dajesz alternatywę? Jak ja dałem alternatywę to cię krew zalewa, że można taniej i rozsądniej niż twoje porady.Ile tam ci sklepy płaca za linki do nich?

Cytat

i tutaj cię mam cwaniaczku z PKSu z bąblem w nosie,

Te odzywki zachowaj dla swoich kumpli pod blokiem.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.07.2022 o 04:37, Mr.T... napisał:

Aż 32 opinie negatywne od 5 lat? To według ciebie dużo???  x-kom w tym samym czasie 1406...człowieku, nie ośmieszaj się więcej. Nie wiadomo, czy sprzedawcą był np. Amazon czy jakieś konto na tym portalu. Kupowałem tam wiele podzespołów i ZERO problemów. Z reklamacją tak samo, zgłoszenie reklamacyjne przez czat to dwie minuty pisania i tego samego dnia wysyłają do ciebie towar zanim odeślesz swój wadliwy na co masz kilka dni. Ewentualnie zwrot środków. W naszych januszkomach tez tak jest? Jak bywa można poczytać na forach, o morelowym to samo. Mi zwrócili nawet kasę(rabat 10%) za delikatnie uszkodzone opakowanie po ramach. W x sromie co odpiszą? Sorki, zdarza się 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze miałem konieczność korzystania z reklamacji czy korzystania z gwarancji w obydwu wymienionych przez Ciebie sklepach, to mogę opisać tylko swoje doświadczenia, po pierwsze sklepy są trochę same sobie winne wprowadzając możliwość zakupu i zwrotu towaru przed upływem 14 dni , potem taki towar zamiast od razu lądować w outlet są ponownie sprzedawane jako nowe, i tutaj bym upatrywał większości nie zadowolonych kajetów , ale wracając do tematu , wymiana towaru w Morele zgłosiłem temat po na drugi dzień kurier przywiózł paczkę a inny kurier za dwa dni zabrał poprzedni sprzęt , nie mam zastrzeżeń do tak szybkiego załatwienia sprawy , inna sytuacja reklamowałem w ramach gwarancji kartę graficzna w Asus Polska , i to właśnie obsługa Z Morele bardzo mi pomogła kontynuując temat czy wymuszając aby sprawa zajęli się w sposób należyty, XCom reklamacja laptopa w ramach gwarancji , temat załatwili w przeciągu 5 dni łącznie z wysyłka do serwisu producenta i z powrotem -padła płyta główna, także każdy ma własne doświadczenie na tym polu.           

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi