wish22 Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2022 Witam,wypadła mi konieczność złożenia szybko komputera. Środki na niego przeznaczone to około 6500 zł. Zestaw przeznaczony będzie do pracy i grania. Chciałbym złożyć coś na i7 lub i9 12 generacji, a z zakupem karty graficznej i wstrzymam się do jesieni, gdy pojawi się seria rtx 4xxx. Obecnie planuję przełożyć do komputera starego GTX 960 4GB. Obecnie korzystam z monitora 27" 1440p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2022 Witam założenie 1. jakiej mocy będzie musiał być zasilacz aby sprostał wymaganiom serii 4xxx ???, 850W-1000W, czy to będzie standard z przeznaczeniem dla RTX4060-RTX 4070 ?, oraz czy już teraz kupować mocny zasilacz 1000W ? założenie 2. czy na pewno potrzebujesz i7 , i5-12600K to tez jest bardzo wydajny procesor w grach i programach. Procesor Intel Core i7-12700K, 3.6 GHz, 25 MB, BOX (BX8071512700K) Płyta główna MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4 Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL16 (CMK16GX4M2D3600C16) Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan (SPC307) , chyba ze CPU będzie ciężko pracował w programach to warto pomyśleć nad chłodzeniem wodnym ale to zwiększy budżet. Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A) plus Arctic Mocowanie na socket LGA1700 dla Liquid Freezer II nie polecam sklepu jako reklamę, tylko po prostu tam jest dostępne, można samemu poszukać czy można zakupić gdzie indziej https://proline.pl/arctic-mocowanie-na-socket-lga1700-dla-liquid-freezer-ii-p8112251 Obudowa SilentiumPC Signum SG7V TG (SPC249) Zasilacz SeaSonic Prime PX 1000W (SSR-1000PD) to tylko propozycja wybiegająca do przodu. Dysk SSD Samsung 970 EVO Plus 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (MZ-V7S1T0BW) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wish22 Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2022 Witam założenie 1. jakiej mocy będzie musiał być zasilacz aby sprostał wymaganiom serii 4xxx ???, 850W-1000W, czy to będzie standard z przeznaczeniem dla RTX4060-RTX 4070 ?, oraz czy już teraz kupować mocny zasilacz 1000W ? założenie 2. czy na pewno potrzebujesz i7 , i5-12600K to tez jest bardzo wydajny procesor w grach i programach. Procesor Intel Core i7-12700K, 3.6 GHz, 25 MB, BOX (BX8071512700K) Płyta główna MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4 Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL16 (CMK16GX4M2D3600C16) Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan (SPC307) , chyba ze CPU będzie ciężko pracował w programach to warto pomyśleć nad chłodzeniem wodnym ale to zwiększy budżet. Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A) plus Arctic Mocowanie na socket LGA1700 dla Liquid Freezer II nie polecam sklepu jako reklamę, tylko po prostu tam jest dostępne, można samemu poszukać czy można zakupić gdzie indziej https://proline.pl/arctic-mocowanie-na-socket-lga1700-dla-liquid-freezer-ii-p8112251 Obudowa SilentiumPC Signum SG7V TG (SPC249) Zasilacz SeaSonic Prime PX 1000W (SSR-1000PD) to tylko propozycja wybiegająca do przodu. Dysk SSD Samsung 970 EVO Plus 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (MZ-V7S1T0BW) Wydaje mi się po prostu, że I7 będzie zwyczajnie bardziej przyszłościowe i stąd wychodziłem właśnie od tej jednostki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2022 2 godziny temu, wish22 napisał: Wydaje mi się po prostu, że I7 będzie zwyczajnie bardziej przyszłościowe i stąd wychodziłem właśnie od tej jednostki myślę ze trzeba patrzeć bardziej na tu i teraz , do czego będzie dokładnie wykorzystywany CPU/GPU programy/gry , twój monitor to 2K , także narzut obciążenia w grach i tak będzie przesunięty na GPU, wiem ze jest magia cyferek, sam mam i7 10gen., ale trzeba patrzeć na testy co dana platforma faktycznie oferuje i czy zakup i7 vs i5 czy jest mocno opłacalny, bo przykładowo w warunkach domowych czy ma znaczenie czy np. film przerobi się w i7 3h vs i5 3.5h ?, jak jest jakieś studio gdzie im szybciej wykona się projekt tym szybciej mamona wpłynie na konto to jest sen takiej inwestycji, oczywiście ze jeśli możesz sobie pozwolić na wydatek na i7 to zakup i7, ale pierwej poszukaj nawet na YT testów programów z których będziesz korzystał i ile zyskasz czy zaoszczędzisz czasu inwestując w zakup i7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wish22 Opublikowano 12 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2022 myślę ze trzeba patrzeć bardziej na tu i teraz , do czego będzie dokładnie wykorzystywany CPU/GPU programy/gry , twój monitor to 2K , także narzut obciążenia w grach i tak będzie przesunięty na GPU, wiem ze jest magia cyferek, sam mam i7 10gen., ale trzeba patrzeć na testy co dana platforma faktycznie oferuje i czy zakup i7 vs i5 czy jest mocno opłacalny, bo przykładowo w warunkach domowych czy ma znaczenie czy np. film przerobi się w i7 3h vs i5 3.5h ?, jak jest jakieś studio gdzie im szybciej wykona się projekt tym szybciej mamona wpłynie na konto to jest sen takiej inwestycji, oczywiście ze jeśli możesz sobie pozwolić na wydatek na i7 to zakup i7, ale pierwej poszukaj nawet na YT testów programów z których będziesz korzystał i ile zyskasz czy zaoszczędzisz czasu inwestując w zakup i7. Generalnie to nawet rozważałem zejście z i7 z odblokowanym mnożnikiem na wersję bez K i tym samym zejście na płytę serii B i chłodzenie powietrzem w stylu Dark rock pro 4. Przy wersji z K trzyma mnie podstawowe taktowanie, bo jest to 3.6, a w wersji z zablokowanym 2.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 12 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2022 6 godzin temu, wish22 napisał: Generalnie to nawet rozważałem zejście z i7 z odblokowanym mnożnikiem na wersję bez K i tym samym zejście na płytę serii B i chłodzenie powietrzem w stylu Dark rock pro 4. Przy wersji z K trzyma mnie podstawowe taktowanie, bo jest to 3.6, a w wersji z zablokowanym 2.1 ale w trybie Turbo będzie podobnie , raczej więcej zależy jaka trafi się sztuka CPU, ale nie da się nie zauważyć ze wersja K umożliwić ustawić mnożnik CPU ,a to czasem bardzo pomaga. Płyta główna MSI MAG B660M MORTAR WIFI DDR4 przy limitach mocy i nie robieniu OC czy ja wim czy trzeba kupować Dark Rock pro 4 ?- 380pln jest też "czarny koń" na B660 który umożliwia normalne opcje OC dla CPU sprawdzone na i5-12600K , ale cenna ... Płyta główna Asus ROG STRIX B660-F GAMING WIFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wish22 Opublikowano 12 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2022 Tak czytam różne recenzje to niby w pracach biurowych i grach różnica pomiędzy wersja K oraz non-K to odpowiednio 3-8%, więc chyba niezbyt zauważalna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 12 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2022 1 godzinę temu, wish22 napisał: Tak czytam różne recenzje to niby w pracach biurowych i grach różnica pomiędzy wersja K oraz non-K to odpowiednio 3-8%, więc chyba niezbyt zauważalna oczywiście ze 3% to raczej jest wartość nie zauważalna , ale 8% to już może być spora różnica, jak już pisałem wersja z K pozwala na to aby ręcznie w biosie ustawić mnożnik CPU , dla mnie jest to atut za który warto dopłacić, dla innej osoby będzie to nie potrzebny dodatkowy wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wish22 Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 W oparciu o Wasze uwagi skonstruowałem coś takiego. Proszę o opinie i sugestiehttps://www.x-kom.pl/lista/m5a8dgqbv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2022 3 godziny temu, wish22 napisał: W oparciu o Wasze uwagi skonstruowałem coś takiego. Proszę o opinie i sugestie https://www.x-kom.pl/lista/m5a8dgqbv czy pamięci będę działały w trybie XMP lub na nastawach ręcznych na 4400MHz ? , raczej wątpię, ale mam nadzieje ze po złożeniu platformy i jak będzie działać stabilnie zamieścisz odpowiedni wpis. dysk Gen4 raczej magia cyferek do testów niż jakiś przyrost szybkości podczas normalnej eksploatacji, ciekawe jakie będzie osiągał temperatury i pytanie czy da się ściągnąć ten smisznosmieszny radiator z blaszki aby zamontować ten bezpośrednio z płyty głównej ?. płyty główne Gigabyte zasadniczo gorzej radzą sobie z zarzadzaniem pamięcią ram niż MSI czy Asus , dlatego pisałem z jaka szybkością będą chciały pracować te Vipery ? , wczesne wersje biosów od Gigabyte powodują cała masę komplikacji , także jeśli już Gigabyte to od razu wgrywać, czy to jako usługa dodatkowa w sklepie czy samemu najnowsze dostępny biosy, F8b , za to Gigabyte kusi nabywców w wybranych modelach dobrymi kodekami audio w tym przypadku jest to (Realtek ALC 1220-VB) fajnie to gra. https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z690-GAMING-X-DDR4-rev-10/support#support-dl-bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...