Bronson Opublikowano 16 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2022 Hej Mam taki problem, czasami podczas zwykłego użytkowania - przeglądanie Internetu (odpalone 3 przeglądarki - łącznie do 80 kart aktywnych) następuje częściowe odcięcie zasilania. Gaśnie obraz na monitorze, wyłącza się mysz i klawiatura oraz wszystkie gniazda USB, sam komputer pozostaje włączony - tzn chodzą wentylatory na grafice, procku, obudowie, wszelkie podświetlenia są włączone - podświetlenie zasilania też działa. Niestety gdy tak się stanie musze użyć resetu. Podobnie dzieje sie w grach - ale też nie w każdej i nie zawsze. Problem występuje na prawdę losowo, czasami tydzień dwa nic się nie dzieje, czasami mam dzień że po włączeniu komputera - zdarza się to 2-3 krotnie w ciągu dnia. Mam wrażenie, że problem zaczął się od momentu zmiany procesora, wcześniej miałem ryzen 2600X - obecnie mam 5950X Zastanawiam się czy problem nie jest w sekcji zasilania - mam płytę główną MSI X470 Gaming Plus - bios zaktualizowany do najnowszej dostępnej wersji. Na płycie są dwa gniazda CPU_PWR1 (8pin) i CPU_PWR2 (4pin). Zasilacz jaki posiadam be quiet! Pure Power 10 700W - posiada jedynie wtyczkę 8 pinową. Przy starym procku spokojnie to wystarczało, natomiast gdzieś doczytałem że to gniazdo 4 pinowe jest wymagane przy ekstremalnym podkręcaniu lub wielu rdzeniach procesora. Procka nie podkręcam, jednak jest różnica miedzy 6 rdzeniami a 16 i tak się zastanawiam czy przyczyna mojego problemu nie tkwi właśnie w braku podłączenia dodatkowego zasilania procesora. Pytanie, czy wymieniać zasilacz, czy wystarczy zakup przejściówki kabla zasilającego z 8 pin na 8+4 i to rozwiąże sytuację ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2022 Z tego co widzę masz zasilacz modularny, więc nie kupujesz jakichś przejściówek, tylko kolejny kabel 4+4pin (z jednej strony wpinany bezpośrednio w zasilacz, a z drugiej strony wpinasz po prostu 4pin, a kolejne 4pin sobie wisi). Ja tam profilaktycznie tak zrobiłem (kabel musiałem właśnie dokupić, bo z zasilaczem był tylko jeden), co dało pełne podłączenie 12pin dla CPU. Czy to jest winowajca? Nie wiem, a nawet lekko powątpiewam. Masz w 100% fabryczne ustawienia? (wyłączone jakieś PBO itp. ściąganie limitów mocy) . Pamięć RAM na takim taktowaniu jak w specyfikacji AMD dla tego modelu CPU? (czyli 3200, 1,2V przy dwóch kostkach, bo przy 4-rech 2933 lub nawet 2666 - odsyłam do specyfikacji) Przy fabrycznych ustawieniach przechodzi to bez problemu całonocny MEMtest bezbłędnie? Windows 11 w pełni zaktualizowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 16 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2022 Hyh powiem szczerze, że nie wiem - MEMTest'u nie robiłem w ostatnim czasie i na pewno nigdy - całonocnego. RAMu mam 4 kości każda po 16 GB i teraz w BIOS'ie widze że na 3000 był ustawiony profil XMP - zrobiłem na default (pamięc HyperX Predator, DDR4, 64 GB, 3000MHz, CL15). Radzisz bym cały Bios zdefaultował ? Z Windowsem to taka sprawa, że kupiłem X czasu temu 8.1 i tak zaktualizowałem go do 10 a potem gdy była taka możliwość do 11 i jest trochę może śmietnik hmmmm.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2022 (edytowane) 51 minut temu, Bronson napisał: Radzisz bym cały Bios zdefaultował ? Z Windowsem to taka sprawa, że kupiłem X czasu temu 8.1 i tak zaktualizowałem go do 10 a potem gdy była taka możliwość do 11 i jest trochę może śmietnik hmmmm.... Z Windows to nawet robiłem 7->8->8.1->10 jak też 10->11 i o dziwo działało w 99% przypadków w pełni dobrze. ;) 53 minuty temu, Bronson napisał: Radzisz bym cały Bios zdefaultował ? Raczej byś zadbał o pracę wszystkich części zgodnie z normą. Przy 4-ch kostkach, jeśli są dual-rank, to przy Ryzen 5000 max taktowanie jest 2666 (jeśli single-rank to 2933). ASRock ma tabelki które to pokazują: https://www.asrock.com/mb/AMD/X570%20Taichi%20Razer%20Edition/Specification.asp#Specification Tabela na stronie AMD: https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-5-5600 2x1R DDR4-3200 2x2R DDR4-3200 4x1R DDR4-2933 4x2R DDR4-2667 Edytowane 16 Lipca 2022 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2022 Witam widzę taki trochę denerwujący temat. jak by tylko gasły monitory, to mogło by świadczyć o problemach z karta graficzną lub sterownikami, a gdyby zasilacz był by za "słaby", to po zadziałaniu zabezpieczenia przeciążeniowego, PC by się całkiem wyłączał, a nie tylko po części , to tak nie działa XD to sam tyczy się dodatkowego zasilania , dołożyć kabel nie zaszkodzi, ale jak dla CPU by brakowało "mocy", to raczej płyta główna nie włączyła. ale to ze wyłącza się mysz i klawiatura i wszystkie porty USB to raczej świadczy o problemach z płyta główna , może zaczyna "umierać"?. czy próbowałeś dla testu np. wyjąc jedna parę kości ramu i pozostawić tylko dwie kości , gniazda A2 B2 te czerwone ? wyłącz profil XMP ustaw ręcznie 2933MHz jak będzie ok , zobacz 3200MHz , ale czy przy 4 kościach będzie pracować stabilnie ?, "Kyle" już do tego nawiązał . a taką opcje w biosie to jak masz ustawiona Global C-state Control - na Disabled ? a sekcje zasilania to możesz sam sprawdzić, daj coś do "roboty" temu CPU powiedzmy 90-100% , i przyłóż rękę do radiatora sekcji zasilania, ciepła ok , parzy nie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 17 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2022 15 godzin temu, Kyle napisał: Raczej byś zadbał o pracę wszystkich części zgodnie z normą. Przy 4-ch kostkach, jeśli są dual-rank, to przy Ryzen 5000 max taktowanie jest 2666 (jeśli single-rank to 2933). o_O wiesz, niestety nie jestem na tyle biegły by stwierdzić czy to DR czy SR. Generalnie postarałem się wszystko przywrócić do ustawień default'owych oraz nieco poczyścić śmietnik - miałem po instalowane jakieś Ryzen Mastery (poprzednim Ryzenem sie trochę bawiłem) MiStore (też coś od AMD), jeszcze AMD Software znalazłem - z czasów jak miałem Radeona na pokładzie 😄, więc tego wszystkiego się pozbyłem. 15 godzin temu, Kyle napisał: 4x2R DDR4-2667 Niestety akurat takiego ustawienia nie mam w Biosie - 2666 ustawiłem bo takie było dostępne, ogólnie po aktualizacji Biosu - jest tam tyle opcji OC zarówno procka jak i Pamięci RAM - że każdą pojedynczą rzecz można ustawić - niestety za cienki w te klocki jestem - bo 3/4 pozycji nic mi nie mówi 😛 a nawet jak wujkiem Google się wspomogę to też nie wiem jakie byłyby najlepsze wartości - więc się tego nie tykam. 14 godzin temu, Mr.T... napisał: jak by tylko gasły monitory, to mogło by świadczyć o problemach z karta graficzną lub sterownikami Sama Grafa nie ma tu raczej nic do gadania, akurat tak się składa, że mam w posiadaniu 2 karty - 1080Ti i 2080Ti i na każdej - bo już to testowałem problem występował ten sam - jeśli już to może stery - ale to GF Experience względnie na bieżąco samo mi aktualizuje do najnowszych. 14 godzin temu, Mr.T... napisał: to sam tyczy się dodatkowego zasilania , dołożyć kabel nie zaszkodzi No kabelek zamówiłem - jeśli obecne starania w niczym nie pomogą - to zobaczymy czy dołożenie tego kabelka cokolwiek zmieni... albo sie nie będę patyczkował i wymienię zasilacz na jakieś 1200W bo widziałem, ze nawet w niezłych pieniądzach są dostępne. 15 godzin temu, Mr.T... napisał: ale to ze wyłącza się mysz i klawiatura i wszystkie porty USB to raczej świadczy o problemach z płyta główna , może zaczyna "umierać"? Być może, no sprzęt nie był jakoś specjalnie katowany - głownie internet + praca biurowa i gry... kurcze no z PC się bawię od 93 i serio - nigdy nie przytrafiło mi się - że coś się popsuło samo z siebie z użytkowania, Ba! jeden z moich dawnych PC do tej pory prężnie działa w firmie ojca a chłop już dawno osiągnął wiek emerytalny 😄 no ale nvm - jak to się mówi zawsze musi być ten pierwszy raz 😞 . 15 godzin temu, Mr.T... napisał: czy próbowałeś dla testu np. wyjąc jedna parę kości ramu i pozostawić tylko dwie kości , gniazda A2 B2 te czerwone ? Nie - jeszcze nie, ale widzę, że wszystko przede mną. 15 godzin temu, Mr.T... napisał: a taką opcje w biosie to jak masz ustawiona Global C-state Control - na Disabled ? Niestety nie znalazłem w Bios'ie takiej opcji - być może zwie sie to jakoś inaczej :] 15 godzin temu, Mr.T... napisał: a sekcje zasilania to możesz sam sprawdzić, daj coś do "roboty" temu CPU powiedzmy 90-100% , i przyłóż rękę do radiatora sekcji zasilania, ciepła ok , parzy nie dobrze. jak zapodam stress test w OCCT to się nada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2022 12 minut temu, Bronson napisał: Niestety nie znalazłem w Bios'ie takiej opcji - być może zwie sie to jakoś inaczej :] zakładka overclocking- CPU Features - Global C-state Control - 15 minut temu, Bronson napisał: jak zapodam stress test w OCCT to się nada? OCCT nie zawsze dobrze współpracuje z procesorami AMD może mylnie pokazywać błędy , taki stres test z "aida64" w zupełności wystarczy , ale jak masz tylko OCCT to można nim sprawdzić. ps. hmmm , to ile masz na raz podpiętych tych kart graficznych ? , zajmujemy się "wydobyciem" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 17 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2022 1 godzinę temu, Mr.T... napisał: zakładka overclocking- CPU Features - Global C-state Control - znalazłem i jest ustawione na AUTO 1 godzinę temu, Mr.T... napisał: ps. hmmm , to ile masz na raz podpiętych tych kart graficznych ? , zajmujemy się "wydobyciem" ? Nie, nie w ogóle nie bawiłem się w wydobycie, po prostu jakoś tak wyszło, że kiedyś kupiłem 1080Ti, a potem przesiadłem się na 2080TI na której do tej pory siedzę, a tę poprzednią kartę miałem sprzedać - ale tak jakoś wyszło że nie sprzedałem i mam dwie karty. Tak więc miałem możliwość sprawdzenia kart czy to któraś powoduje tego typu rzeczy i na oby dwu dzieje sie to samo. w PC umieszczone jest tylko jedno GPU, nie bawię się w żadne SLI. Ogólnie to zrobiłem 49 zdjęć mojego biosu, tylko się zastanawiam jak to tutaj wrzucić i nic nie przychodzi mi na myśl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2022 44 minuty temu, Bronson napisał: Ogólnie to zrobiłem 49 zdjęć mojego biosu, tylko się zastanawiam jak to tutaj wrzucić i nic nie przychodzi mi na myśl... Global C-state Control - przestaw na i Disabled zdjęć biosu nie musisz wstawiać , bo na stronie MSI jest pdf. z biosem i opisem chyba ze będziesz mieć jakieś pytania co dana funkcja robi. https://pl.msi.com/Motherboard/X470-GAMING-PLUS/support#manual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...