Skocz do zawartości
nicu_89

Skonfigurowanie PC - prócz karty graficznej (do 3k)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Składam wymarzony komputer, 

Z uwagi na kryzys związany z mikroprzewodnikami i zawyżonymi cenami kart graficznych (przez ostatnie dwa lata) dopiero teraz zabrałem się za kompletowanie podzespołów. 

Chciałbym go również samoistnie złożyć - ale z tym mam nadzieje, że nie będzie problemów (przjerzałem już multum filmów na YT 😉 ) 

Karte graficzną - czyli w tym momencie najdroższą część zestawu już zakupiłem - Radeon 6800 XT

Mam zatem gorącą prośbę o dobranie podzespołów do ww. karty w kwocie do 3k / 3,5 k  (bez obudowy oraz chłodzenia procesora którą już posiadam) - tak żeby wszystko ładnie ze sobą śmigało. 

Chodzi jedynie o:

zasilacz,

pamięci ram,

PROCESOR (tutaj zależy mi żeby nie dławił karty graficznej - bottleneck - mogę zatem trochę dopłacić ) 

Płytę główną 

Dysk M2 1 TB może też być ostatecznie 500 G

z góry dziękuję za propozycję, 

pozdrawiam, 

nicu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

to tylko propozycja zawsze można coś zmienić , tańsza płytę główna, zasilacz o mniejszej mocy , czy procesor z dopiskiem f, czyli nie posiadający zintegrowanej kary graficznej , igpu. 

Procesor Intel Core i5-12500, 3 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512500)

Płyta główna MSI MAG B660M MORTAR DDR4   

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL17 (KF436C17BBK2/16)

Dysk SSD Samsung 980 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (MZ-V8V1T0BW)

Zasilacz MSI MPG A750GF 750W (306-7ZP0B11-CE0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, nicu_89 napisał:
zawsze zastanawiałem się jak to jest - czy intel nie będzie "gryzł" się z kartą z amd? 

Nie. Skąd ten pomysł w ogóle? Od 2011r do 2019r miałem karty AMD i CPU Intel i nic się nie gryzło.

15 godzin temu, Mr.T... napisał:
Procesor Intel Core i5-12500, 3 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512500)

Przy pracy na standardowych, zalecanych przez Intel ustawieniach (czyli z limitami mocy) ten CPU będzie przy multi-core miał wydajność jak 200zł tańszy i5 12400f. Przy mało-rdzeniowych obliczeniach, gdzie nie będzie to dobijać do PL1 nawet, to jakaś tam mała różnica będzie (za którą bym 200zł nie dopłacił).

Bez limitów mocy, różnica też będzie mała, nawet w multi-core.

Zamiast dopłacać 200zł do i5 12500, to radzę kupić i5 12400f ale z chłodzeniem (bo to "BOX", to cienkie jest, co daje wyższe temp. i większy hałas).

15 godzin temu, Mr.T... napisał:
Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL17 (KF436C17BBK2/16)

Skoro radzisz RAM do OC (bo to jest RAM do OC) to lepiej brać CPU do OC (np. i5 12600K), bo z powodu zablokowanego napięcia RAM VCCSA w procesorach nonK, może nie ruszyć RAM @3600 (wówczas trzeba będzie ustawić nieco niższe taktowanie RAM niż 3600). Jak ma nie być OC, to kupuje się RAM JEDEC 3200.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, 

a co myślisz/ myślicie o ryzenie 5 5600x - czy jest to proces o mocy porównywalnej z intelem? Pytam bo jest b. dobrze oceniany w swojej klasie. 

Ps. co do tego gryzienia się 😉 wzięlo mi się to pewnie z tego, że AMD wprowadziło jakąś technologie która zwiększała wydajność platformy przy współpracy karty amd i procesora - niestety zapomniałem jak to się nazywało... 

wydawało mi się - wyglądana na to, że błędnie - że  połączenie z intelem może przez to przynieść spadek wydajności.. 

zapewne to jednak mrzonka bo chyba nawet na łamach Pure PC była testowana "ta" technologia (połączenie amd - amd) jednak nie przyniosła oczekiwanych efektów, 

pzdr. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie pytanie, 

Jest jakaś znacząca różnica między i5 12400, 12500 i 12600 ?

Bo cenowo są bardzo porównywalne, 

Z testu: https://www.purepc.pl/test-procesora-intel-core-i5-12600k-vs-amd-ryzen-5-5600x-wiecej-rdzeni-wiecej-wydajnosci-porownanie-pamieci-ddr4-i-ddr5?page=0,72

wynika, że najlepiej (chyba) dopłacić do 12600 bo osiąga najlepsze wyniki 🙂

dobrze myśle?

co do chłodzenia kupiłem już fortisa 5, więc powinien dać radę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, nicu_89 napisał:

Jest jakaś znacząca różnica między i5 12400, 12500 i 12600 ?

i5 12400 - 6 rdzeni/12 wątków, szybkość bazowa 2500Mhz, turbo 4400MHz, Intel UHD Graphics 730,  ale w trybie turbo nie wszystkie rdzenie pracują z szybkością 4400MHz, zazwyczaj ino dwa reszta trochę wolniej, stopniowo po 200MHz mniej , taka magia Intela XD 

i5 12500 -6r/12w szybkość bazowa 3000MHz , turbo 4600MHz, Intel UHD Graphics 770.

i5 -12600 6r/12W szybkość bazowa 3300Mhz , turbo 4800MHz ,Intel UHD Graphics 770 .

i dopiero 

i5-12600K 6r Performance-core/16W, oraz dodatkowe rdzenie 4 Efficient-core, czyli można powiedzieć 10r(6+4)R/16W, szybkość bazowa dla 6r P 3700MHz turbo 4900MHz , szybkość bazowa dla 4r E 2800MHz turbo 3600MHz ,Intel UHD Graphics 770.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już rozumiem, 

Dlaczego oni nie mogą wprowadzić jakiś jaśniejszych oznaczeń a nie niby 12600 ale jeszcze podkategorie K F które się jeszcze znacząco różnią osiągami xD

no nic może dozbieram do tego 12600 K will see, 

w każdym razie dzięki Panowie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi