Jump to content
HumanMachine

Z jaką częstotliwością pracują moje ramy?

Recommended Posts

Witam, jestem nowy na forum i mam nadzieję z Wami zostać, ale do rzeczy. Na podobnym forum założyłem ten sam temat, ale chyba czas je zmienić, bo i tak przeglądam PurePC.

W biosie mam na sztywno ustawione 800MHz i podczas ekranu ładowania także pokazuje 800MHz, natomiast w CPU-Z mam informację, że jest to 507MHz, ale to chyba mnoży się x2, więc wychodziłoby na to, że pracują z częstotliwością 1014MHz. Ramy to Kingstony DDR2 800MHz CL6 1,8V podniesione na 2,1V (KTL2975C6/2G). Sprawdziłem teraz i są to CL6, myślałem, że CL5, bo tak mam ustawione w biosie i podejrzewałem, że to domyśle wartości, natomiast teraz już wiem, skąd możliwe ewentualne BSODy. Po zmianie na sztywno w biosie jedynej możliwej wartości 1066MHz oczywiście komputer się nie uruchamia, ale osiągi komputera bardziej odpowiadają taktowaniu 1014 niż 800MHz.

843249194_CPU-ZRAM.png.159f04b476e24c4ae96e6ce6697b6da9.png

 

Osiągi bardziej przypominają 1333MHz CL7, więc sprawdziłem i rzeczywiście BIOS ustawia pamięci na auto, bo po przywróceniu domyślnego FSB-266MHz w CPU-Z mam 339 i x2, czyli 678MHz, a nadal ustawione jest na sztywno 800MHz.


Pytanie:

Czy ewentualne braki stabilności przy 1014MHz mogły być spowodowane zbyt niskim CL5, podczas gdy domyślne jest CL6 dla 800MHz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokaż zakładkę SPD.

ps. jak podkręcasz BCLK/czy jak to się tam zwało u AMD, to są takie właśnie jaja. Dodatkowo nie wiem, czy nie wpływało to na taktowanie PCI-E itp.

Edited by Kyle

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 godzin temu, Kyle napisał:

Pokaż zakładkę SPD.

ps. jak podkręcasz BCLK/czy jak to się tam zwało u AMD, to są takie właśnie jaja. Dodatkowo nie wiem, czy nie wpływało to na taktowanie PCI-E itp.

Dzięki Kyle za odpowiedź. Myślałem, że jestem w błędzie, ale jednak nie. W tej chwili mam bankowo włożone kostki 2x4GB DDR3 1333 MHz CL9. Tutaj screeny:

Memory.jpg.56984a55d1a557906f7fa2dfecc64a29.jpg

SPD.jpg.e50e24bb7e2f52a66b5026f492d07e75.jpg

Kostki oczywiście po obniżeniu timingów. To było na LGA775, ale w tej chwili możemy już tylko dyskutować na temat innej, bo już na nią przeniosłem wszystkie graty. Ram pracuje z i7 860 na płycie Foxconn p55mx.

edit.

PCI-E miałem ustawione na sztywno na 100.

Edited by HumanMachine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...




×
×
  • Create New...