Skocz do zawartości
gacmen45

Ocena zestawu 3,5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, chciałbym Was prosić o porady w sprawie części do kompa. Dysponuję kwotą ok 3.5k raczej nie chiałbym wydać więcej. Stworzyłem taki oto zestaw podzespołów, jeżeli mógłbym Was prosić o opinie i porady to byłbym niezwykle wdzięczny

Płyta główna(nie wiem na którą się zdecydować): Gigabyte B560M DS3H V2 albo MSI B560M-A PRO ok.400zł

CPU: Intel Core i3-10105F ok.400zł

GPU: Sapphire Radeon RX 6600 GAMING Pulse 8GB ok. 1500zł

RAM: RAM Goodram DDR4 16 GB ok 280zł

Dysk: KIOXIA 1TB M.2 PCIe NVMe EXCERIA G2 ok.330zł

Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 600W 80 Plus Bronze ok.230zł

Obudowa: SilentiumPC Signum SG1 TG ok.250zł

Karta sieciowa(jest mi niestety niezbędna): ASUS PCE-AX1800 (1800Mb/s a/b/g/n/ax) BT 5.2/WiFi ok.150zł

Za całość wychodzi mniej więcej 3500zł. 

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie wszystkich komputerowych maniaków:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

zasadniczo wybrany przez Ciebie zestaw będzie działał ale :

a czytał Ty opis i specyfikacje wybranych płyt głównych ?,czy główny mianownik wyboru cena ?.

Gigabyte pierwsze gniazdo M.2 pod CPU wspiera tylko PCIe 4.0 x4, ale dla CPU 11gen., a wybrany przez ciebie jest 10gen.

jak obsadzisz tam ten dysk pod M.2, to raczej w biosie go nie zobaczysz , dopiero drugie gniazdo, zapewnione wsparcie po przez chipset płyty głównej do obsługi dysków PCIe 3.0 x4   

to samo dotyczy wyboru karty graficznej która wymaga Support up to PCIe 4.0 for 11th Gen Intel® CPU , o ile będzie przycięta wydajność po przez zastosowanie CPU 10gen., a co za tym idzie: Support up to PCIe 3.0 for 10th Gen Intel® CPU, to odsyłam do poszukania testów na portalach czy TY.

nie napisałeś szczegółów pamięci ram ? i nie chodzi mi o kolor radiatora 🙂, tylko szczegółowy opis produktu, czy wybrane pamięci to ?

GoodRam IRDM X, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (IR-X3200D464L16SA/16GDC) cena około 286 PLN  

wybrany procesor posiada zintegrowany kontroler pamięci ram: DDR4-2666MHz 

wybrana płyta główna zapewnia wsparcie Support for DDR4 2666/2400/2133 MHz . dla CPU 10gen i CPU i3/i5, także raczej nic szybciej jak 2666MHz działać tam nie będzie.    

dopłacił bym do dysku:

Dysk SSD Lexar NM620 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (LNM620X001T-RNNNG)

wybrany zasilacz posiada gwarancje producenta 36 miesięcy, wybrał bym zasilacz o czasie gwarancji co najmniej 60 miesięcy .

Zasilacz SeaSonic S12III 550W (SSR-550GB3)

lub wersję 650W ale cena podskoczy do około 315PLN 

Zasilacz SeaSonic S12III 650W ( SSR-650GB3) 

karta sieciowa Wi-Fi ma układ "mediateka 7921", warto było poczytać na forach, bo cześć użytkowników narzeka na uporczywe rozłączanie sieci Wi-Fi.

płyta główna MSI:

sam już zauważyłeś ze jest to mocno budżetowo/biurowa konstrukcja, opis po nowemu "Biznesowa elegancja"  XD ,ale dysk pod M.2 powinien działać.   

dopłacił by do płyty głównej która posiada radiatory na sekcji zasilania. 

Płyta główna MSI MAG B560M MORTAR

lub zrezygnował z dodatkowej karty Wi-Fi i wybrał płytę główna z karta Wi-Fi 

Płyta główna MSI MAG B560M MORTAR WIFI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi