jimmyvpt7 Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2022 Cześć! Obecnie jestem na etapie podejmowania decyzji czy modernizować obecny komputer czy złożyć nowy. Chciałbym Was prosić o Pomoc, ponieważ nie w ząb nie znam się na komputerach. Ogólnie komputer służy mi w dużej części do przeglądania internetu i pracy. Niemniej jednak czasem lubię pograć w gry typowo mmo typu ESO, FFXIV, EVE. Z tego co się orientuję to takie gry mniej opierają się o kartę graficzną a bardziej o procesor itp. Nie wiem czy lepiej zrobić jakiś upgread i poprawić działanie obecnego kumputera niewielkim kosztem i dozbierać kasę czy od razu kupić jakiś przyzwoity komputer, który wystarczy nakolejne lata a może jeszcze coś innego ;D W każdym bądź razie nie potrzebuję jakiś wodotrysków :D Mój obecny komputer można zobaczyć na załączonych zdjęciach. Z racji tego, że nie bardzo orientuje się w cenach cieżko mi określić budżet... Z tego co patrzyłem, najdroższym składnikiem komputera jest karta graficzna a nie wiem jak mocna byłaby potrzebna pod gry o jakich wyżej wspomniałem... Jak myślicie, lepiej dołożyć coś do tego komputera czy kupić coś nowszego? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2022 Witam czyli obecnie posiadasz 1: Procesor i5 -4590 4r/4w 2: płyta główna MSI-B85-G43 3: Pamięć operacyjna 2x4GB DDR3 1600MHz 4: oraz kartę graficzna GTX 960 2GB ram 1-w większości nowszych gier procesor będzie cały czas obciążony w 100% , wymiana na i7 4770/4770k czyli 4rdzenie/8wątków czy i7 4790/4790k 4r/8w jest możliwa i znacząco poprawi sytuacje, ale cena używanych nie zachęca do zakupu. 2- ale, płyta główna zapewnia również wsparcie dla CPU z serii "Xeon" i jak by dobrze poszukać to można czasami zakupić coś w nie wygórowanej cenie, np. Xeon E3-1245 v3 4r/8w https://allegro.pl/oferta/intel-xeon-e3-1245v3-3-40ghz-sr14t-s1150-i7-4770-12196217649 3 ilość pamięci operacyjnej 8GB to obecnie jest jakieś minimum do giercowania , dobrze było by posiadać 2x8GB lub 4x4GB, czyli dokupić takie same jak już się posiada , o dwie kolejne kości 2x4GB https://allegro.pl/oferta/crucial-ballistix-sport-4gb-ddr3-1600mhz-radiator-10099418382 4 GTX 960 z 2GB Vram na pokładzie, to za wiele obecnie się nie poszaleje XD , zakup używanego GTX 1060 6GB lub RX 580 8GB był by optymalny, ale to są karty które nie posiadają zazwyczaj już gwarancji producenta, a ty nie wiesz od kogo taka kartę kupisz i faktycznie ile pozostało jej żywotności , czy będzie działać kolejne dwa lata, czy po tygodniu padnie ?, także jak używka ze świata to tylko z gwarancja producenta. taką podstawowa karta go grania to obecnie jest GTX 1650 super 4GB Vram , chyba ze w śwince skarbonce jest na tyle dużo, ze wystarczy na GTX 1660 Super /TI 6GB. oraz zakup dysku SSD, 120GB lub 240/250GB pod system i osobny 500/512GB pod gry, np. Crucial MX500. to czy modernizować, czy kupować nowy komputer, to już jest kwestia indywidualnego podejścia i oceny sytuacji, czyli co jest komu potrzebne i ile chciał by przeznaczyć na taki projekt pieniędzy, bo trudno jest ocenić czy opłaca się, lub nie opłaca się robić modernizacji, nie zaznając budżetu ile chciało by się przeznaczyć na zakup nowego PC. natomiast, napisałeś ze sam nie znasz się na komputerach , także zakładam, ze sam raczej nie podejmiesz się modernizacji czy składania nowego zestawu, czyli trzeba by zaangażować osobę trzecia, której trzeba by coś odpalić za robotę (czy znasz taka osobę, która podjęła by się modernizacji lub złożenia nowego zestawu ?), lub zakupując nowy zestaw, skorzystać z opcji, że sklep w którym będzie dokonywało się zakupu taki nowy zestaw złoży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmyvpt7 Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2022 @Mr.T... Dzięki za podsumowanie. Teoretycznie może znalazłbym wsród swoich znajomych kogoś kto podjąłby się modernizacji ale widzę, że w zasadzie trzeba by było wymienić wszystko czyli lepiej będzie złożyć coś od nowa. Czy jesteś w stanie oszacować o jakich pieniądzach mówimy przy złożeniu takiego zestawu od podstaw, który byłby przyzwoity pod właśnie takie gry o których wspomniałem? Jest dokładnie tak jak mówisz, jak odpalam takie gry to u mnie procesor blisko 100% jedzie ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2022 43 minuty temu, jimmyvpt7 napisał: zasadzie trzeba by było wymienić wszystko czyli lepiej będzie złożyć coś od nowa. tak nie do końca , zakup cpu + ram + dwa dyski SSD to około +/- 900pln, i tak jak budżet pozwala zakup karty graficznej, pytanie jakiej mocy posiadasz zasilacz . jaki kompiuter zakupić ?, można na tu i teraz, albo pod nowsze standardy, typu obsługa np. PCIe 4.0/5.0 , ale tez cena całej platformy będzie inna, czyli wyższa. można też przejrzeć oferty całych komputerów używanych np. z olx i porównać do zakupu nowego. założenie , obecnie optymalnym CPU do użytkowania/grania jest 6rdzeni/12watków, i to nie zależnie czy to będzie Intel czy AMD, ale kupując na tu i teraz można zakupić 4rdzenie/8watków i tu tez jest kilka opcji , ja zawsze w pierwszej kolejności proponuje zakup CPU wraz z zintegrowana karta graficzna tzw. igpu., bo zakup CPU bez igpu jest sporo tańszy często to dopłata 200pln, ale w razie problemów z karta graficzna komputer stoi i zbiera kurz. może przedstawię bardziej obrazowo , zakup na tu i teraz, np. Intel Core i3-10100F czyli 4rdzenie/8watków bez igpu, to wydatek troche ponad 400pln , natomiast Intel Core i3-10100 czyli 4r/8w, ale CPU posiadające igpu to wydatek ponad 600pln , i tu jest temat do przemyślenia bo w cenie około 650 PLN można już zakupić Intel Core i5-10400F czyli 6rdzeni/12watków ale tez CPU bez igpu , bo taki sam CPU ale posiadający igpu czyli Intel Core i5-10400 cena około 850 pln, i to są procesory posiadające wsparcie dla PCIe. 3.0 dlaczego jest to tyle istotne te wsparcie PCIe- 3.0 lub nowsze, chodzi o obsługę miedzy innymi dysków pod standard M.2 czy wsparcie dla nowszych kart graficznych, także budując zestaw na tu i teraz , dobrze było by dobrać tak podzespoły aby zarówno CPU -dysk/dyski pod M.2 i karta graficzna były w standardzie PCIe 3.0. nie polecam i nie przykładam ręki do zachęcania aby kupować najtańsze w ofercie płyty główne, jak ktoś chce zabazować na najtańszym produkcie jego sprawa, ale ja swojego zdania konsekwentnie nie zmienię. czyli zestaw na tu i teraz CPU- Intel Core i3-10100F -420pln lub wersja z igpu- 630pln , albo jak budżet pozawala to i5 -10400f- 650pln lub wersje z igpu.-850pln. chłodzenie CPU - CPU SilentiumPC Fera 5- 120pln albo Silver Monkey X CRISP DUAL 2x120 mm -130pln płyta główna - MSI MAG B560M MORTAR pamięć operacyjna -Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (KF432C16BBK2/16) zasilacz - Cooler Master V550 550W 80 Plus Gold karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6GB GDDR6 dysk pod system- Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 980 drugi dysk pod gry taki sam tylko wersja 1TB obudowę można sobie wybrać samemu XD zestaw na 12 generacji czyli wsparcie dla PCIe 4.0/5.0 procesor Intel Core i3-12100F 4r/8w 550pln lub wersja z igpu. 740pln lub zakup i5 -12400f 6r/12w ale to już to około 950pln lub wersja z igpu 1100pln. chłodzenie CPU- jw. płyta główna - pod i3 12gen. czy to z igpu czy bez igpu -Płyta główna Gigabyte B660M DS3H DDR4 560pln ale pod i5 12 gen. to trzeba by już zakupić cos o wydajniejszej sekcji zasilania. Płyta główna MSI PRO B660-A DDR4 800pln lub Płyta główna MSI MAG B660M MORTAR DDR4 800pln pamięć operacyjna - jw. zasilacz w zależności od poboru karty graficznej do RTX 3060 ten- Cooler Master V550 550W 80 Plus Gold powinien ogarniać temat dyski pod M.2- jw. patrząc pod względem czysto wydajnościowym to zakup np. karty graficznej RX 6600, jest optymalnym wyborem ,ale jak to ma miejsce w przypadku AMD , często wysokie temperatury przekłada się na kulturę pracy, czyli wiatraki musza się szybciej obracać generując większy "hałas" . np. Gigabyte Radeon RX 6600 Eagle 8GB GDDR6 ps. kalkulator do ręki i mam nadziej ze dałem Tobie troche do myślenia nad tym co kupić XD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmyvpt7 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2022 @Mr.T... hmm... ale licząc koszt modernizacji brałeś do wyliczeń orientacyjne ceny używanych podzespołów, nie? Wydaje mi się, że to w moim przypadku się nie sprawdzi bo nie bardzo wiem na co zwracać uwagę przy takich zakupach i zapewne kupiłbym jakieś dziadostwo, które by się od razu zepsuło xD Jeżeli chodzi o zasilacz to obecnieposiadam: Zasilacz XFX TS 550W. No koszt nowego komputera w tej teńszej wersji to 4,4 tys jeżeli wszystko dobrze policzyłem xD Prędzej czy później będę musiał wymienić mój komputer bo jest już trochę przestarzały i widać że procesor nie daje rady bo wyje jakby go ogniem przypalali xD Z twojego doświadczenia, czy ten zestaw, który zaproponowałeś to takie absolutne minimum, które posłuży kolejne lata czy można by tutaj coś pomyśleć aby obniżyć koszt nie schodząc za bardzo z jakości? Bo wiadomo, że każdy by chciał zapłacić możliwie jak najmniej ale tak, żeby się nie okazało, że komputer za rok nie będzie dawał rady xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2022 8 godzin temu, jimmyvpt7 napisał: No koszt nowego komputera w tej teńszej wersji to 4,4 tys jeżeli wszystko dobrze policzyłem modernizacja, opierała się na zakupie używanego CPU Xeon i używane kości pamięci ram , + nowe dyski ze sklepu SSD pod SATA III , i kartę graficzna. jeśli zasilacz ma więcej jak 6-7lat warto pomyśleć na wymiana na nowy. nowy zestaw najtańsza opcja na 10gen Intel , czyli i3 4r/8w bez igpu czyli z dopiskiem f, 16GB Ram, zestaw chłodzący, płyta główna, dwa dyski pod M.2 , karta graficzna RTX 1660 Super i nowy zasilacz, bez nowej obudowy- 420,323 ,130, 520, 260,509, 1460, 230= około 3852pln, zmieniając na i5- 6r/12w i z ipgu to faktycznie wychodzi 4300 pln. nowy zestaw na 12gen. czyli i3 4r/8w z dopiskiem f , 16gb Ram , zestaw chłodzący, płyta główna, dwa dyski pod M.2 , karta graficzna ?, można pozostać przy GTX 1660 Super lub dołożyć 490pln i kupić RX 6600, i nowy zasilacz ,550, 323, 130, 560, 260,509, 230, oraz karta graficzna RTX 1459pln lub RX 1949pln czyli = około 4050pln lub z RX 6600 = około 4520pln. tutaj wybierając procesory z serii i3 czy to będzie 10gen., czy 12gen. to jest właśnie minimum aby karta graficzna "nie czekała za procesorem" - tzw. Bottleneck XD , dla ciecia kosztów można by, ale to tez nie jest w perspektywie czasu dobre rozwianie zrezygnować z drugiego dysku. a to jakie będą wymagania gier powiedzmy za 4 lata, to bardziej wróżenie z fusów, niż zapewnić kogoś ze posiadany zestaw będzie ok lub nie będzie ok , popatrz na zapowiadana wydajność np. RTX 4070 , za 4 lata to może już być średnio niska połka, ale na przestrzeni roku to -"będzie pani zadowolona" XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmyvpt7 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2022 @Mr.T... A musiałem pomylić płytę główną bo wziąłem jakąś za 900 zamiast na 500. Teraz faktycznie się zgadza. No w zasadzie cały mójkomputer był kupowany w 2014 roku o ile mnie pamięc nie myli więc wszystko ma już swoje lata... Ja żyje jeszcze w czasach zakupu poprzedniego komputera xD jak widzę i3 to kojarzą mi się słabe laptopy, które praktycznie zawieszały się na używaniu chroma xD Czyli podsumowując te 3,8-4,5 trzeba dać żeby na kolejne lata zapomnieć o wydajności komputera. Jeżeli chodzi o kartę graficzną to nie wydaje mi się, żebym potrzebował tutaj dodatkowej wydajności. Zawsze za 2-3 latamożna dokupić coś mocniejszego jeżeli faktycznie będzie taka konieczność (o ile płyta obsłuzy xD). Może w takim raziezamiast mocniejszej karty graficznej kupić lepszy procesor aby za 2-3 lata można było ewentualnie zrobić upgrade? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2022 6 godzin temu, jimmyvpt7 napisał: @Mr.T... A musiałem pomylić płytę główną bo wziąłem jakąś za 900 zamiast na 500. Teraz faktycznie się zgadza. No w zasadzie cały mójkomputer był kupowany w 2014 roku o ile mnie pamięc nie myli więc wszystko ma już swoje lata... Ja żyje jeszcze w czasach zakupu poprzedniego komputera xD jak widzę i3 to kojarzą mi się słabe laptopy, które praktycznie zawieszały się na używaniu chroma xD Czyli podsumowując te 3,8-4,5 trzeba dać żeby na kolejne lata zapomnieć o wydajności komputera. Jeżeli chodzi o kartę graficzną to nie wydaje mi się, żebym potrzebował tutaj dodatkowej wydajności. Zawsze za 2-3 latamożna dokupić coś mocniejszego jeżeli faktycznie będzie taka konieczność (o ile płyta obsłuzy xD). Może w takim raziezamiast mocniejszej karty graficznej kupić lepszy procesor aby za 2-3 lata można było ewentualnie zrobić upgrade? słusznie prawicie , obecnie i3 to nie tak dawno i7, a w grach widać ze FPS wincyj na nowej i3 , natomiast wydając już pieniądze warto aby było widać jakiś efekt, nie zależnie czy zdecydowałbyś się na zakup 10gen. czy 12gen. , to z kartą graficzna poniżej tego GTX 1660 super bym nie schodził. ale ale, nie zapominaj ze kupując zestaw najtańsza opcja, pod 12gen. płyta główna była brana pod i3, a nie i5 czy np. i7 , także planując upgrade za 2-3 lata, trzeba by przekalkulować czy nie warto było by, już teraz zakupić płyty głównej za około 800pln , bo za 2-3 to w sprzedaży już ich nie będzie, ino rynek wtórny czyli używki. tak tu robiłem jakaś analizę kosztów, czyli zamiast płyty głównej za 560 była by za 800 , to chcąc zmieścić się w 4500pln , zostaje 760 PLN, to nie zakupi obecnie się żadnej i5 z 12gen 😞 . bo , Intel Core i5-12400F kosztuje 970pln. dlaczego tak drążę temat z tymi płytami głównymi, każda płyta jest zaprojektowana do obsługi danych serii CPU, tyle w teorii , a jak dany procesor będzie działał tzn. czy będzie cały czas pod obciążeniem trzymał sztywno wysokie zegary, czy jak sekcja zasilania dostanie zadyszki to zacznie je rzucać , bo z tym, to już bywa różnie, na tych "tańszych" płytach głównych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmyvpt7 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2022 @Mr.T... Czyli wyszłoby plus minus 4800 zł... Do tego obudowy i różne takie pierdoły. Może to by było rozwiązanie... bo w sumie wtedy już dostaję komputer z zapasem mocy. W sumie tak zrobiłem z moim obecnym komputerem, kupiłem i5 z dość dobrą płytą główną a zwykłą grafiką, które w przyszłości miała być wymieniona ale tak się złozyło że nie udało się xD Przyznam szczerze że dałeś mi sporą zagwostkę. Albo zrobić tak, żeby wsadzić dobrą płytę główną a procesor i3 12 gen i takie coś powinno spokojnie pojechać 2-3 lata a potem sobie wymienić procka i dokupić ewentualnie grafikę? Wtedy by zestaw wyszedł koło 4 tys jeżeli dobrze liczę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2022 2 godziny temu, jimmyvpt7 napisał: @Mr.T... Czyli wyszłoby plus minus 4800 zł... Do tego obudowy i różne takie pierdoły. Może to by było rozwiązanie... bo w sumie wtedy już dostaję komputer z zapasem mocy. W sumie tak zrobiłem z moim obecnym komputerem, kupiłem i5 z dość dobrą płytą główną a zwykłą grafiką, które w przyszłości miała być wymieniona ale tak się złozyło że nie udało się xD Przyznam szczerze że dałeś mi sporą zagwostkę. Albo zrobić tak, żeby wsadzić dobrą płytę główną a procesor i3 12 gen i takie coś powinno spokojnie pojechać 2-3 lata a potem sobie wymienić procka i dokupić ewentualnie grafikę? Wtedy by zestaw wyszedł koło 4 tys jeżeli dobrze liczę... tylko nie zapominaj, ze kupując zestaw bez karty graficznej , z konieczności trzeba zakupić procesor który posiada wbudowana kartę graficzna tzw. igpu., czyli trzeba zakupić "Intel Core i3-12100" koszt około 740 PLN , bo jak zakupisz "Intel Core i3-12100f" czyli z dopiskiem f, taki procesor nie posiada wbudowanej grafiki, to wtedy raczej komp będzie robił jako ekspozycja a nie do używania XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmyvpt7 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2022 @Mr.T...Nie, bardziej chodziło mi o to żeby kupić teraz i3 z tą kartą graficzną o której wspominałeś a za 2-3 lata zmienić procesor na i5 i karte graficzną na mocniejszą jeżeli taka nastąpi konieczność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...