Skocz do zawartości
Parad0x918

Płyty główne ASUS A620 / B650(E) / X670(E) / B840 / B850 / X870(E) - Wszystkie modele AM5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie - po zainstalowaniu systemu win 11 na nowej platformie - poczytałem trochę o undervoltingu i chciałem coś pomajstrować w biosie - niestety nie mam możliwości jak się do niego dostać bo mam włączoną funkcję fast boot a co za tym idzie - nawet gdy pojawia się owa możliwość  przy pomocy klawiszy chociażby DEL wejścia do biosu - nic takie się nie dzieje. Próbowałem z poziomu win 11 odpalić system w systemie naprawczym  - wtedy wg youtube pojawia się możliwość wejścia do UEFI - ale u mnie to też działać nie chce - wszystko co związane z fast boot z poziomu win 11 raczej wyłączyłem.... macie może jakiś pomysł?

płyta asus tuf x670e gaming plus wifi

ryzen R9 7900x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

a to nie jest tak ze w trybie fastboot urządzenia usb w tym np. klawiatura i inne kontrolery są włączane dopiero po załadowaniu się systemu ? , wiec napitalanie F2, F10, czy DEL chyba nie przyniesie pożądanego efektu ...

także albo reset biosu, albo pani pokaże jak przejść z systemu do biosu 

https://www.youtube.com/watch?v=LbCK57r0620

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, KamikazePL77 napisał:

Mr...T chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem co napisałem, dobra dodam szczegóły msi b560 torpedo i logitech bezrzewodowa. Natomiast, że na widok nicku krzysio wywalasz per pani- niepokojące. Asus może ma jakiś tool do bios bootu, msi też ma, ale średnio kiedyś działał. @Mr.T... chłopie no zmuś się czaasem troszkę do myślenia, siedzimy na tym forum nie iem ile(ja z 1.5 roku aktywnie a z 8-10 nie aktywnie) i mi piszesz, że "waliłem"(już nie wale zresztą.... 20 lat teamu Jezus mi pomógł powychodzić z różnych problemów-mieć dystans do siebie klucz do długiego życia zresztą xD, nie zawsze, ale...) na darmo bo co to fast boot nie wiem, msi ma jeszcze jeden ficzer oprócz fast boot, zapominałem nazwę, jak odhaczysz jeden to masz drugi do wyboru. A ty mi kurde jak siwowłosy mędrzec wykładasz naukę o fast boocie i delu dobrze, że nie w burdelu...mam nadzieję, że Krzysio ma 18+. A no i co do burdelu polecam fragment Biblii z Marią Magdaleną.

eee trochę nie rozumiem twojej wypowiedzi odnoszący się do mojego wpisu ? chyba że to Twoja interpretacja mojego wpisu... WTF , bo co ma piernik do wiatraka ? 

napisze jeszcze raz w trybie fast BOOT czy ultra fast BOOT ,  kontroler USB jest włączany dopiero po załadowaniu się systemu, a zatem klawiatura tez jest dopiero włączana po załadowaniu się systemu , no to co da wciskanie klawiszy od domyślnego wejścia do biosu, skoro klawiatura jest nie aktywna / nie jest włączana ?   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Mr.T... napisał:

Witam 

a to nie jest tak ze w trybie fastboot urządzenia usb w tym np. klawiatura i inne kontrolery są włączane dopiero po załadowaniu się systemu ? , wiec napitalanie F2, F10, czy DEL chyba nie przyniesie pożądanego efektu ...

także albo reset biosu, albo pani pokaże jak przejść z systemu do biosu 

https://www.youtube.com/watch?v=LbCK57r0620

Dzisiaj po pracy sprawdzę wersję z YT - natomiast jak pisałem w pierwszej wiadomości próbowałem to zrobić  tylko troszkę inną ścieżką niż ta zaproponowana przez nią - generalnie komputer się restartował, ale zatrzymywał się mniej więcej na etapie tuż przez ładowaniem systemu  - wtedy też monitor przechodził w standby... więc nie do końca wiem, czy też się uda - no ale spróbujemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można sprawdzić czy płyta główna "działa" (konkretnie asus rog strix x670e-e gaming wifi) bez wkładania na nią procesora i pamięci?
Czy jeżeli podepnę zasilanie i nacisnę przycisk "start" to powinna ona wyświetlić jakieś kody na wyświetlaczu, że nie ma procka, pamięci, itp? 
Próbowałem tak zrobić ale nic się nie dzieje 😞

A pytam bo wydaje mi się że zasilacz, który kupiłem, jest zwalony bo nawet przy wyłączniku w pozycji "0" dawał napięcie (logo na tej części płyty co są wszystkie gniazda zewnatrzne zaczęło się świecić) i nie wiem czy ten zasilacz nie zjarał mi przez to płyty.
Na razie podpiąłem tylko płytę bo chciałem zacząć od wgrania na nią nowego biosu a teraz boję się cokolwiek w nią wpiąć żeby cos więcej się nie stało 🙂

Na innym zasilaczu (który działa zgodnie z oczekiwaniami) płyta się świeci (to logo) ale guzik start mi nie działa (ale może to normalne) więc szukam informacji 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

trochę kombinujesz, po co chcesz wgrywać bios beta , skoro nawet nie uruchomiłeś platformy ?

czy posiadasz już CPU, ram i kartę graficzna, czy ino sama płytę główna i zasilacz ?

podaj jaki posiadasz zasilacz ten niby trefny producent/ model.  

skoro posiadasz drugi sprawny zasilacz to obsadź CPU, zestaw chłodzący, zwłaszcza podpinając wetylertor , ram oraz kartę graficzna i zobacz czy płyta się włączy pozwalając wejść do biosu , za pierwszym uruchomieniem może to być nawet kilka mitu bo płyta może kilka razy się uruchomić ponownie.

co do zasilacza to można sprawdzić, czy chociaż generuje napięcia , nie czy jest sprawy, ale czy chociaż startuje, trzeba określić na wtyczce 24pin gdzie jest przewód zielony,  jest tylko jeden , ale nowe zasilacze mogą jednak nie posiadać kolorystyki przewodów tylko wszystkie będą czorne , wtedy skoro posiadasz starszy zasilacz to tam powinna być zachowana kolorystyka, określamy gdzie jest zielony i gdzie jest czarny, czyli robimy zworę jeden zielony i jeden czarny, załączamy zasilanie na zasilaczu, zasilacz powinien włączyć się i powinien zacząć obracać wiatrakiem oraz powinien podawać napięcia w wyjściach czyli na dowolnej wtyczce miernikiem można sprawdzić czy jest 12V  5V itd.,  ale może być tez tak, ze najnowsze zasilacze, mogą bez obciążenia nie chcieć się włączyć , nie wiem, bo nie przerabiałem jeszcze takiego tematu po mimo ze posiadam dosyć nowy zasilacz ale nie sprawdzałem bo nie było takiej konieczności.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem wgrywać wersji beta tylko najnowszy "nie beta".

Tak miałem procesor i pamięć ale nie chciałem wkładać ich na tę płytę bo nie wiedziałem czy ten zasilacz jej nie zepsuł w sposób, który spowodowałby że ona mogłaby zepsuć coś innego 🙂

Ostatecznie wymieniłem zasilacz na inny, "zaryzykowałem" i włożyłem na tę płytę procka i pamięć i poszło. Na razie doszedłem do biosu i tyle, bo tylko na to starczyło mi czasu 🙂

Ten "trefny" zasilacz to był bequiet dark power pro 12 1200w. Bardzo lubię bequiet, od zawsze mam ich obudowy i zawsze uważałem ich za solidną markę a tu taki pech. Teraz mam zasilacz innej firmy a po tym został mi kabelek 600w (bo go dokupiłem oddzielnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, VictorD napisał:

bequiet dark power pro 12 1200w

zasilacz za taka kasę i poległ w przedbiegach ? OMG...  , czyli tylko potwierdza się ze klient końcowy jest faktycznym testerem sprzętu ... 

co do biosu to fakt nie rozwinąłem listy 

najnowszy jest z 11.04.2023 -1101

https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-x670e-e-gaming-wifi-model/helpdesk_bios/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam przymierzam się do zakupu w/w płyty głównej, wszędzie na stronach sklepowych informują o ilości 64 Gb i 6400 MHz  . Ale na stronie Asusa https://rog.asus.com/motherboards/rog-crosshair/rog-crosshair-x670e-gene-model/spec/ jest inaczej , czy to możliwe ? wiem że po nowych biosach lepiej można dopasować Ram (mniej problemów z kompatybilnością i EXPO ) ale to co tam jest napisane to chyba nie pod chipset x670 a raczej pod z790 (błąd) , czy mylę się ?. Może ktoś już z podobnym przypadkiem się spotkał , nie wiem czy te 6400 to max czy można szukać z wyższym taktowaniem i większa ilością ram-u 96 Gb. To moje pierwsze podejście do Amd zawsze siedziałem na Intelu i wybrałem bardziej przyszłościową podstawkę od 1700 i chyba ostatnią latka lecą😁.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max to 96GB bo masz tylko jeden kanał dlatego że płyta to rozmiar micro-ATX, a co do prędkości to pójdzie szybszy, aczkolwiek nie ma to kompletnie sensu. Standardowo najbardziej opłacalne są 6000 CL30 ew jak chcesz to te 6400 CL32, ale wydajność będzie bardzo zbliżona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Han44 napisał:

wszędzie informują że tylko 64 Gb

Gdzie jest wszędzie? Na stronie producenta jest 96 i koniec. 96GB bo 2x 48GB.

2 godziny temu, Han44 napisał:

wiem że mało jest tych pamięci i chyba z tą częstotliwością nie ma. Tylko nie rozumiem tego co jest na str. Asusa jeśli chodzi o MHz.

Nie rozumiem. 

Po co taka płyta skoro chcesz mieć RAMu pod korek? Przecież sam sobie skomplikowałeś życie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.10.2023 o 22:04, Bonusso3 napisał(a):

Gdzie jest wszędzie?

We wszystkich sklepach i zachodnich też oprócz Morele tam wysłałem maila z linkiem i poprawili https://www.ceneo.pl/146096951 

Po co taka płyta skoro chcesz mieć RAMu pod korek?

A dlaczego nie ? jak jest taka możliwość po utwierdzeniu że jednak można a nie to co opisują sklepy. 4 sloty ramu też nie będą śmigać z prędkością producenta ponieważ pewnie kontroler nie puści. Więc wolę dwa plus pasujące ułożenie karty na dyski ssd ponieważ gpu stoi pionowo w budzie .

Przecież sam sobie skomplikowałeś życie. 

Ja nie komplikuję sobie życia tylko całe życie muszę poprawiać po paprakach (czy to w pracy czy innych sytuacjach) którym nie chce się napisać co sprzedają i co dany sprzęt oferuje, Na pewno nie chciałbyś kupić artykuł w sklepie który nie odpowiada opisowi a po drugie Asus i tak dalej ma błąd w opisie jeśli chodzi o częstotliwość ram-u -MHz. Dzięki za pomoc szukam teraz dobrego ramu 96Gb lub 64Gb ten już mam na oku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Han44 napisał:

We wszystkich sklepach i zachodnich też oprócz Morele tam wysłałem maila z linkiem i poprawili https://www.ceneo.pl/146096951 

Napisz maila do Asusa i będziesz wiedział. Od kiedy to sklep to źródło prawdy. Nawet mają napisane że to są tylko informacje poglądowe. 

A dlaczego nie ? jak jest taka możliwość po utwierdzeniu że jednak można a nie to co opisują sklepy. 4 sloty ramu też nie będą śmigać z prędkością producenta ponieważ pewnie kontroler nie puści. Więc wolę dwa plus pasujące ułożenie karty na dyski ssd ponieważ gpu stoi pionowo w budzie .

No możliwość jest, opłacalność żadna. 4 sloty też będą śmigać i też na pełnej prędkości, z OC może być różnie ale zazwyczaj pamięci wstają na nominalnych wartościach, ew lekko podbitych timingach/napięciach kontrolera. 2x48GB to bardzo specyficzny układ, więc będzie drogo.

Ja nie komplikuję sobie życia tylko całe życie muszę poprawiać po paprakach (czy to w pracy czy innych sytuacjach) którym nie chce się napisać co sprzedają i co dany sprzęt oferuje, Na pewno nie chciałbyś kupić artykuł w sklepie który nie odpowiada opisowi

To byś nigdzie nie kupił, wszędzie są takie błędy, dlatego się sprawdza na stronie producenta. Po prostu jesteś zbyt dokładny na standardy 😄

a po drugie Asus i tak dalej ma błąd w opisie jeśli chodzi o częstotliwość ram-u -MHz.

Nie ma błędu, jest ok. Nowa AGESA wprowadziła takie taktowania jako dopuszczalne, inna kwestia że to raczej nie za działa. Poszukaj sobie 2x 32GB 6000 CL30 i będzie git 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Bonusso3 napisał(a):

Napisz maila do Asusa i będziesz wiedział. Od kiedy to sklep to źródło prawdy. Nawet mają napisane że to są tylko informacje poglądowe.

To po co wypisują bzdury zamiast opisu podać link lub na podstawie tego linku opis, źródło prawdy  a rzetelność to dwie kwestie , na czymś się trzeba opierać kupując coś przez neta są artykuły których na str. producenta nie znajdziesz  ( chodzi o specyfikację ) i nie tylko elektronika , często gęsto nie ma w opisie nic np. o matrycy , o kościach zastosowanych w ssd czy ram itd.. A dokładność to chyba zaleta zapytaj kobiety😃, a w ogóle to zawsze trzeba pisać maile do producentów nie tylko IT ale innych gałęzi z zapytaniem czy to co sklep podaj to prawda? Kto tak robi, ja nie ale przez przypadek zauważyłem że można wsadzić w mobo 96Gb ( ale to robili testerzy w OC więc brałem margines na ilość i MHz) inaczej bym sobie trudu nie zadawał.

2x48GB to bardzo specyficzny układ, więc będzie drogo.

Przeliczając Gb na złotego to na korzyść 96 , tylko mniejszy wybór i dostępność

Nie ma błędu, jest ok. Nowa AGESA wprowadziła takie taktowania jako dopuszczalne, inna kwestia że to raczej nie za działa.

Jest błąd jak nie zadziała to nie powinno tego być na stronie, ponieważ można coś uszkodzić  lub w ogóle nie uruchomić, nie chodzi o ram ale również inne podzespoły w innych dziedzinach .

Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i pomoc, może komuś te informacje się przydadzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,
składam znajomemu PC z części, które sobie zamówił.
Mam problem i wyczerpały mi się już pomysły.
Czyżby trafiła się popsuta płyta główna?
Minął już 14-dniowy termin na zwrot, więc zostaje tylko reklamować.

Zestaw:
Płyta Asus PRIME B650-PLUS
Procesor AMD Ryzen 5 7600, 3.8 GHz, 32 MB, OEM (100-000001015)
*Pamięci Patriot 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 VIPER VENOM
*Pamięci Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 Beast Black EXPO AMD (KF560C36BBEK2-32)
Karta graficzna Zotac Gaming GeForce RTX 4070 SUPER Trinity Black 12GB GDDR6X (ZT-D40720D-10P)
Dysk Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM710
be quiet! Straight Power 12 750W (BN336)

Poskładałem wszystko w całość i po odpaleniu od razu czarny ekran. 
Testowane na DP i HDMI. Kable moje i używane wielokrotnie.
Obudowa trochę blokuje złącza HDMI/DP na GPU, więc myślałem, że kabel nie styka i dlatego brak obrazu. Żeby nie uszkadzać obudowy, wypiąłem GPU i podpiąłem pod mobo, ponieważ CPU powinien mieć zintegrowaną kartę. Niestety dalej brak obrazu.

Dioda LED na obudowie pod przyciskiem zasilania świeci około 10-15s po czym miga szybko. Po przytrzymaniu POWER, żeby wyłączyć i odpaleniu miga od razu, Po wyłączeniu i odcięciu zasilania i ponownym odpaleniu znowu pierw świeci 10-15s i potem zaczyna szybko migać.
Filmik:
https://youtu.be/A8VVZs4OlPQ

Wg tej strony ASUSa szybkie miganie diody (punkt A) sugeruje brak pamięci lub ERROR.
https://www.asus.com/support/faq/1046157/

Pamięci wpięte w slot A2 i B2. Próbowałem z jedna pamięcią wpięta w A2 lub B2. Zamieniałem pamięci. Nie pomogło i cały czas to samo.
Pamięci wziąłem z polecanych zestawów w lutowym artykule na purepc - (https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-luty-2024-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach#comment-1292573)
Wg strony ASUSa (https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-b650-plus/helpdesk_qvl_memory?model2Name=PRIME-B650-PLUS) te pamięci nie były testowane i nie są wspierane.
Zamówiłem Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 Beast Black EXPO AMD w nadziei, że to brak kompatybilności ramu, ale niestety dalej jest ten sam problem.
Komputer był zostawiany po odpaleniu nawet na 30-45 min, żeby mieć pewność, że nie leci tam trenowanie pamięci, chociaż to trwa chyba do 10 min.

Ściągnąłem ze strony ASUSa najnowszy bios i wgrałem przez FLASHBACK.
Nie da się wejść nawet w BIOS. Wciskam na przemian DEL i F2 od razu po odpaleniu.

Wyciągnąłem CPU, żeby sprawdzić czy przypadkiem nie powyginały się piny, ale wszystko jest OK.

Płyta nie ma wyświetlacza pokazującego kody POST. Nie dodali w zestawi nawet głośniczka, ale znalazłem u siebie. Po podpięciu nie ma żadnego dźwięku. 

Zdjęcia z montażu... pare lat już nie składałem PC (ostatni raz mojego PC z i7-6700K na premiere). Może jakiś prosty błąd popełniłem.

1.png

Edytowane przez Chytruseq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, karro napisał(a):

Piny w sokecie całe?

Dla nie to miganie przycisku to ram

Piny wyglądają na całe, albo ja ślepy. Tak jak pisałem, zdemontowałem CPU i piny wyglądają OK.

Też mi to wygląda na RAM.  Nawet podlinkowana w pierwszym poście strona ASUSa to by wskazywała,
Z tym, że już dwa zestawy ram testowałem
Pierwszy nie podany na stronie ASUS jako wspierany, ale polecany w zestawach z CPU AMD na PurePC -Patriot 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 VIPER VENOM
Drugi widnieje jako wspierany na stronie ASUSa - Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 Beast Black EXPO AMD (KF560C36BBEK2-32)

Dwa różne zestawy RAM, w tym 4 rożne  kości nie mogą być walnięte.
Może sloty ram na mobo sa walnięte, albo jakieś ścieżki?
Zawsze z tego co kojarze... oraz instrukcja tak zaleca... to zalecane jest wpinanie kości w takiej kolejności w zależności od ilości kości - A2 -> A2, B2 -> A2, B2, A1, B2 .
Z ciekawości wpiąłem teraz tylko jedną kość w slot A1 i teraz dioda POWER LED na obudowie nie mruga tylko świeci i tak już od kilku minut, ale dalej brak sygnału na monitorze.

Poniżej w spoilerze zdjęcia po zdemontowaniu CPU. Wszystko wygląda OK moim zdaniem

Spoiler

20240206_195743.jpg

20240206_200138.jpg

20240206_200232.jpg

20240206_200528.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W slotach A1 i  B1 dioda świeci bez migania, a głośniczek wpięty do mobo wydaje dzwięk 1 długie piknięcie i 2 krótkie
W slotach A2 i B2 dioda miga po 10-15s, bez dźwięku z głośniczka.
Wsadziłem wszystkie 4 kości... wiem, że rożne modele... i po 10-15s dioda POWER miga i bez dźwięku z głośniczka.
Wypięcie wszystkich kości - dioda LED świeci bez mrugania i dźwięk 1 długie piknięcie i 2 krótkie

Tak samo dzieje sie z GPU wpiętym i wypiętym oraz z baterią mobo włożoną i wyciągnięta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno GPU skoro z wypiętym GPU  jest tak samo? Wydaje mi się, że jeżeli GPU byłoby wadliwe to z wypiętym GPU powinno odpalić sie bez problemu z iGPU zintegrowanym w CPU.

Szukałem znaczenia tych piknięć i w pierwszym linku faktycznie 1 długie i 2 krótkie wskazują na GPU, ale doczytałem też, ze znaczenie może różnic się w zależności od rodzaju biosu/producenta chipu pod BIOS.
https://www.atera.com/blog/common-reasons-why-motherboard-start-beeping/#:~:text=One short beep shows that,problem with your graphics card

"The troubleshooting guide for different kinds of beeps will depend on which company made your BIOS chip. For example, PhoenixBIOS and AwardBIOS have different beep code troubleshooting guides."

Np. w przypadku Phoenix 1 długie 2 krótkie wskazuje na mobo:
One long beep, two short beeps means a checksum error has occurred. This signals an issue with your motherboard.

W instrukcji mam podane znowu UEFI AMI BIOS.
W przypadku AMI BIOS na stronach znowu podają same krótkie dźwięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU,widocznie jest sprawdzane przed ramem. Do tego druga awaria chyba tj nie ma jednego duall chanell ram. Na próbę sprawdź też 1 i 4 bank

Mobo nie pipczy

Jest trupem i tyle 

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro może podskoczę do kolegi i sprawdzę chociaż to GPU czy działa. U mnie odpada bo mam zwodowane wszystko.
Wpiąłem GPU w to PCI-E niżej i RAM w 1 i 4 slot - i tym razem po parunastu sekundach pojawia sie 1 długi dźwięk i 3 krótkie. Przełożyłem ram do 2 i 4 slot i jest bez dźwięku.
Obstawiałbym chyba to mobo jako głównego winowajcę. 
Jakby mobo i GPU było walnięte, to już byłby mega pech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, z ramem w 2 i 4 slot oraz wpiętym GPU miga dioda POWER LED.
Po odcięciu zasilania (przycisk z tylu PSU) pierw świeci 10-15s i potem zaczyna migać. Jak wyłączę i włączę tylko przyciskiem POWER na obudowie to od razu zaczyna migać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU RTX 4070S udało mi sie podpiąć pod mój PC, bo mam przez riser podpięte, wieć nie musiałem kombinować za wiele.. Odpalił mi sie system z monitorem wpiętym do GPU. 
Mojego GPU nie podepnę pod ten problematyczny setup, ponieważ jest zwodowane customowym chłodzeniem.

Wymontowałem tez wszystko z obudowy i złożyłem "na pająka. Też nic nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Mam podobny problem z moją płytą główną kilka dni temu komputer całkowicie się wyłączył i już nie chciał wstać następnego dnia zacząłem analizować co może być problemem więc odłączyłem wszystkie podzespoły i ponownie je wpiąłem niestety efekt był ten sam komputer zawieszał się nawet już przy próbie ładowania biosu. Stwierdziłem że być może są to dyski SSD więc analogicznie zacząłem wypinać wszystkie które mogły być problematycznie ale niestety problem dalej się pojawią sprawdzałem na innym zasilaczu jak inna innej karcie graficznej gdyż mam pozostałości po starym sprzęcie niestety problem dalej się pojawiał i system w ogóle nie chciał wstać więc stwierdziłem że być może format komputera będzie niezbędny załadowałem Windowsa z pendriva i o dziwo w trakcie próby instalacji nowego systemu komputer się ciągle resetował sprawdziłem wszystko co jest możliwe następnego dnia tak stwierdziłem że wypnę kartę graficzną z slotu PCI e 4.0 i podłączę ją pod 3.0 o dziwo komputer stał i działał prawidłowo nawet lepiej niż na slocie 4.0 więc stwierdziłem że jest to prawdopodobnie uszkodzona płyta główna Asus b660 D4 która ma raptem trzy miesiące więc pojechałem do komputronika wymieniłem płytę na nową oczywiście starej trzymiesięcznej nie zwróciłem bo trzeba było najpierw rozebrać cały komputer po montażu nowej płyty gigabajt b760 i postawieniu systemu na nowo ku mojemu zaskoczeniu komputer nie wstał I analogicznie na slocie 4.0 na nowej i starej karcie graficznej system nie chciał się uruchomić a także wariował w BIOS problem pojawiał się tylko i wyłącznie na slocie 4.0 dzisiaj oddałem cały komputer do serwisu gdyż już moje pomysły całkowicie się wyczerpały pozostaje tylko czekać na informacje z serwisu w międzyczasie przed oddaniem do serwisu wykonałem wszystkie stres testy i occt nie wykazywał żadnych anomalii a także błędów hwinfo udało mi się odpalić na slocie 4.0 dosłownie na jedną minutę i w międzyczasie pokazywało setki błędów magistrali pcis4.0 na starej jak i nowej płycie.

Mój pc to

Gigabyte 3060 12GB OC 

I7-13700f 

Ram 2*16gb fury 3200

Zasilacz coolermaster gold v2 850W 

c31f3831-9250-4233-98b9-789f96904804.jpg

e65eb204-b2bd-4cca-8153-920cb332e756.jpg

62ee716e-7372-424d-afbf-3cc1cdf77781.jpg

1f70c32f-7d2d-463a-8a73-f148f3f63184.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi