Krisu747 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Witam, zakupiłem pamięci, jak w temacie do Ryzena 7 3700X i płyty Asus Prime B550M-A. Problem jest taki, że gdy próbuję ustawić w BIOS CL17, to programy diagnostyczne (Ryzen Master, CPU-Z) raportują CL18. Jak w BIOS ustawię CL18, to jest CL18, a jak CL16 - programy pokazują CL16. Tylko CL17 nie idzie ustawić. Jest wybrany profil XMP, a w polu ustawiana CL jest wartość 17. Inne timingi ustawiają się poprawnie. BIOS zaktualizowałem, ale mimo wszystko podejrzewam jakiegoś buga w nim. Spotkał się ktoś z takim czymś? Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez Krisu747 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2022 "Musisz ustawić opcję geardown mode na disable" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu747 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Pomogło. Musiałem tylko ręcznie przestawić CR z 2T na 1T. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...