Mr.T... Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2023 czyli coś tam jednak działa , na moje proces aktualizacji biosu nie został właściwie przeprowadzony przez bios płyty głównej i płyta sobie zawisła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2024 Witam. Mam problem z wejściem w bios na płycie głównej "ROG STRIX Z790-I GAMING WIFI" Problem dotyczy tego, że mając podpiętą kartę graficzną nvidie nie mogę wejść w bios. Po uruchomieniu komputera przez ok 20-30sekund jest 0 sygnału wyjścia na displayport i nagle pojawia się okno logowania do systemu Jednak gdy podepnę kabel HDMI do płyty głównej, to normalnie pokazuje się ekran bootowania i mogę wejść w bios. Próbowałem kartę graficzną wyłączyć z poziomu biosu, jednak jest tam tylko opcja odnośnie która karta ma być traktowana priorytetowo, jednak nic nie ma o jej wyłączeniu Procesor 14900k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2024 Po uruchomieniu komputera klikaj cały czas w DEL, aż pojawi się bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2024 9 minut temu, leven napisał: Po uruchomieniu komputera klikaj cały czas w DEL, aż pojawi się bios. Robię tak, jest cały czas czarny ekran, komputer nie reaguje do momentu pojawienia się ekranu logowania. W bios mogę wejść jedynie podpinając kabel hdmi do płyty głównej i używać zintegrowanej karty graficznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2024 (edytowane) A na HDMI z karty Nvidii też nie da się wejść w bios ? Wykonaj reset c-mos zworką lub wyjmij baterię na minutkę. Może powrót do defaultowych ustawień coś zmieni. Edytowane 25 Lutego 2024 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2024 12 minut temu, leven napisał: A na HDMI z karty Nvidii też nie da się wejść w bios ? Wykonaj reset c-mos zworką lub wyjmij baterię na minutkę. Może powrót do defaultowych ustawień coś zmieni. Wszystkie z tych czynności robiłem. Dodatkowo teraz ciekawsza sprawa. Po kilku resetach biosu i przełączania karty graficznej pomimo secure boot włączonego Valorant zamyka mi się i dostaje komunikat o secure boot (wlączyłem to i nic nie zmienia) Mam nadzieje, ze to nie jest jakiś problem z płytą główną, bo widziałem post na stronie asusa z pazdziernika 2022 i pewna osoba miała ten sam problem i nikt mu nie pomógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2024 Przeklacz z uefii na csm lub odwrotnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2024 2 godziny temu, leven napisał: A na HDMI z karty Nvidii też nie da się wejść w bios ? Wykonaj reset c-mos zworką lub wyjmij baterię na minutkę. Może powrót do defaultowych ustawień coś zmieni. Nie doczytałem dokładnie i jeszcze raz sprawdziłem. Gdy wepnę kabel hdmi do karty graficznej, to działa. Natomiast gdy wepnę do displayport, to muszę czekać aż załaduje się system, bo nic nie mogę zrobić przez czarny ekran. Nie wiem, czy to jest wina karty, bo obecnie jestem na etapie kupna jej i mam włożonego gtx 1050ti tak abym mógł w coś pograć. Jednak w tej karcie displayport na 100% był sprawny, bo jeszcze kilka dni temu na starym komputerze ją używałem. Dodam jeszcze, że po uruchomieniu się komputera z wpiętym kablem displayport. Panel sterujący "Rog strix hive" ciągle sygnalizuje diodą jakiś komunikat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2024 Trochę namotane... bios resetowałeś ? https://www.download.net.pl/jak-naprawic-bios-ktory-nie-wyswietla-sie-po-wylaczeniu-obslugi-csm/n/22139/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2024 A spróbuj wejść do UEFIz poziomu Windows, W sensie uruchom w trybie Recovery i z tego poziomu wejdź w UEFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2024 3 godziny temu, leven napisał: Trochę namotane... bios resetowałeś ? https://www.download.net.pl/jak-naprawic-bios-ktory-nie-wyswietla-sie-po-wylaczeniu-obslugi-csm/n/22139/ Niech ci w dzieciach wynagrodzą!! Działa. Jednak opcja "CSM" Jest domyślnie wyłączona w płycie głównej, dlatego nawet reset biosu nie pomagał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dom1nik Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Opublikowano 8 Lutego Witam. Panie i Panowie, czy jest sens wymienić obecna TUF Z690D4 DDR4 na coś pod Z790 z DDR5? Obecnie posiadam zestaw jak poniżej. Komputer tylko i wyłącznie do gier i neta i7 14700KF + LFIII 420 Z690 TUF D4 32GB RAM DDR4 3600CL16 HyperX Strix RTX4070Ti Corsair RM850x Asus ProArt P602 AGON 271QG 165Hz 4x KC3000 po 1TB NVME Wymieniłem wszystkie podzespoły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Opublikowano 8 Lutego Ramy działają w gear 1? Spróbuj z niższym CL i wyjdzie niemal na to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dom1nik Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Opublikowano 8 Lutego (edytowane) 25 minut temu, axsin302 napisał(a): Ramy działają w gear 1? Spróbuj z niższym CL i wyjdzie niemal na to samo Dziękuje za odpowiedź. Ustawienia mam takie [url=https://imgbb.com/][img]https://i.ibb.co/8Z9HbX2/Zrzut-ekranu-2025-02-08-213358.png[/img][/url] [url=https://imgbb.com/][img]https://i.ibb.co/whyC70LL/Zrzut-ekranu-2025-02-08-213500.png[/img][/url] Przepraszam nie wiem jak wrzucić zdjęcie by wyświetlało Edytowane 8 Lutego przez Dom1nik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Opublikowano 8 Lutego https://pl.imgbb.com/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Opublikowano 8 Lutego Daj sobie spokój to bezsensowne nawet w teście cpu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurboGuma Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego Ja jestem po takiej zmianie i raczej nie warto, do tego nie robiłeś oc pamięci i nie poprawiałeś opóźnień a po tym będziesz miał wydajność gdzieś ddr5 6000 mt/s na cl30. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dom1nik Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Mam nadzieje że teraz widać Edytowane 9 Lutego przez Dom1nik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego gear 1 jest teraz CL próbuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dom1nik Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 3 minuty temu, axsin302 napisał(a): gear 1 jest teraz CL próbuj Jak to zrobić? Obniżać co 1 np? 15-19-19-38-58 czy jakoś inaczej? Napięcie mam 1.35v na Ram czy dać np 1.4v? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego https://www.youtube.com/watch?v=UeJ4c8i9Yy0 jest to zabawa na kilka godzin czy chcesz się bawić o te kilka fps ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dom1nik Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 4 minuty temu, axsin302 napisał(a): https://www.youtube.com/watch?v=UeJ4c8i9Yy0 jest to zabawa na kilka godzin czy chcesz się bawić o te kilka fps ? Właśne nie, stąd moje pytanie było czy jest sens przesiadki na DDR5, gdyby to było 20% wiecej to myślę ze warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego no przecież to ty masz ten zestaw to widzisz jakie masz gpu load Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dom1nik Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 24 minuty temu, karro napisał(a): no przecież to ty masz ten zestaw to widzisz jakie masz gpu load Wiesz co to zależy od gry więc ciężko powiedzieć. ostatnio gram w Battlefield V i mimo ze mam 200FPS to borykam sie z gigantycznym rwaniem obrazu. I tylko w tej grze. W Indiana Jones jest stały FPS ponad 60 na bardzo wysokich detalach a odczucia z gry są takie jakbym grał w 30 klatkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...